Bestemmingsplan ‘Elka-terrein’ te Lisse gewijzigd vastgesteld

Logo Lisse

De gemeenteraad van Lisse heeft op 20 juni 2019 het bestemmingsplan ‘Elka-terrein’ met identificatienummer NL.IMRO.0553.bpdorp2010elka-Vax1 gewijzigd vastgesteld. De omgevingsvergunning voor de woningen is op 4 juli 2019 verleend en het besluit hogere waarden is op 9 mei 2019 verleend.

Plangebied

Het plangebied is gelegen aan de Grevelingstraat 8 te Lisse op de oude locatie van de Elka kistenfabriek.

Inhoud plan

Voor de ontwikkeling van het Elka-terrein is een coördinatiebesluit genomen. Daarom liggen de volgende besluiten ter inzage:

 

  • 1.

    Het bestemmingsplan Elka-terrein

  • 2.

    De omgevingsvergunning voor 40 woningen

  • 3.

    Het besluit hogere waarden.

 

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Elka-terrein met de identificatie NL.IMRO.0553.bpdorp2010elka-Vax1, voorziet in een appartementencomplex met 26 appartementen, 14 grondgebonden woningen en een waterkom met 40 ligplaatsen voor boten. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Deze wijzigingen betreffen o.a. de toevoeging van 2 parkeerplaatsen en 3 bomen, een recreatieve verblijfsplaats, geactualiseerd parkeeradvies, aanvullend onderzoek over windhinder, een aanpassing van het tracé van de waterkering, de regels ten aanzien van parkeren zijn zoveel mogelijk in overeenstemming gebracht met het paraplubestemmingsplan ‘Parkeren Lisse”. Alle wijzigingen treft u aan in de reactienota zienswijzen Elka.

 

Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning bestaat uit de activiteit ‘het bouwen van 14 woningen en 26 appartementen met parkeervoorziening en ligplaatsen voor 40 boten’.

 

Besluit Wet geluidhinder

Besluit Wet geluidhinder bestemmingsplan Elka-terrein, gemeente Lisse.

 

De Omgevingsdienst West-Holland heeft een besluit genomen om hogere waarden vast te stellen op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh), vanwege het wegverkeer op de Ruishornlaan, Laan van Rijckevorsel en de Gladiolenstraat.

 

Op basis van de Wgh dient bij de vaststelling of herziening van een bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een akoestisch onderzoek te worden verricht, indien dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige functies.

 

In het bestemmingsplan Elka-terrein wordt de mogelijkheid geboden woningen langs de Grevelingstraat op te richten. Hierbij moet conform de Wgh aandacht worden geschonken aan het wegverkeerslawaai bij de nieuwe woningen.

 

Ten behoeve van de nieuwe woningen, is akoestisch onderzoek uitgevoerd. De conclusie is dat de voorkeurswaarde van 48 dB uit de Wgh vanwege wegverkeerslawaai wordt overschreden. De Omgevingsdienst heeft hogere waarden vastgesteld vanwege wegverkeerslawaai van maximaal 56 dB.

 

Volledigheidshalve wordt er op gewezen dat het vaststellen van hogere waarden niet betekent dat het verkeer meer geluid mag produceren, maar dat voor een specifiek bouwplan een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan.

 

De beschikking is ten opzichte van het ontwerp niet gewijzigd.

 

Ter inzage

Het raadsbesluit met het vastgestelde bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en het besluit hoger waarden liggen van woensdag 10 juli 2019 t/m woensdag 21 augustus 2019 ter inzage.

 

Inzien

U kunt het vastgestelde bestemmingsplan inzien op het gemeentehuis in Lisse.

De digitale versie van dit vastgestelde bestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl.

Op www.Lisse.nl onder– ‘Bouwen en Wonen’ – ‘Projecten’ – ‘Elka’ vindt u een link naar het digitale vastgestelde bestemmingsplan, het besluit hogere waarden en de omgevingsvergunning.

 

(N.B. Indien er verschillen zijn tussen de analoge en digitale versie, is op grond van artikel 1.2.3. van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale versie beslissend.)

 

Beroep

Omdat de besluiten zijn gecoördineerd, is er één mogelijkheid om beroep in te dienen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, de verleende omgevingsvergunning en het besluit hogere waarden. Belanghebbenden kunnen gedurende de periode van donderdag 11 juli 2019 t/m woensdag 21 augustus 2019 beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag.

Dit geldt voor:

  • 1.

    Belanghebbenden, die tijdig een zienswijze over de ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht;

  • 2.

    Belanghebbenden, die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • 3.

    Belanghebbenden, voor wat betreft de wijzigingen die de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

 

Belanghebbenden kunnen bij de Voorzitter van die Afdeling tevens een verzoek om voorlopige voorziening doen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

 

De besluiten treden op donderdag 22 augustus 2019 in werking, tenzij binnen die termijn naast een beroepsschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

 

Crisis- en herstelwet

Op het bestemmingsplan "Elka-terrein" is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent, dat een belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij/zij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mevrouw J.W.J. Feijen, tel. 14 0252 (bestemmingsplan Elka-terrein)

De heer T. van Noort, tel. 14 0252 (omgevingsvergunning bouwen)

De heer V. Kartak, tel. 071-4083100 (besluit hogere waarden)

Naar boven