Definitieve vergunning Technische Universiteit Delft in verband met het aanbrengen van een koude neutronenbron in de Hoger Onderwijs Reactor te Delft en enkele andere wijzigingen, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Van 31 januari 2019 tot en met 14 maart 2019 ligt de definitieve vergunning van de Technische Universiteit Delft (TUD) in verband met het aanbrengen van een koude neutronenbron naast de reactorkern van de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) te Delft ter inzage. Tot en met 14 maart 2019 kan door belanghebbenden die eerder een zienswijze hebben ingediend, beroep tegen de vergunning worden ingesteld bij de Raad van State.

Achtergrond van de vergunning

De HOR is een onderzoeksreactor van het Reactor Instituut Delft (RID) te Delft. Het RID is een universitair centrum van de TUD. De HOR produceert geen elektriciteit, maar is alleen bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De TUD heeft een Kernenergiewetvergunning voor de HOR.

Eind 2012 heeft het RID besloten om het ‘OYSTER’-programma te starten. OYSTER beoogt de HOR te moderniseren, waardoor de reactor preciezer en breder inzetbaar wordt ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en vragen vanuit de markt.

De scope van het ‘OYSTER’-programma, die eerder uit 3 onderdelen bestond, is inmiddels beperkt tot één aanpassing aan de HOR, te weten het inbouwen van een koude neutronenbron naast de reactorkern. De koude neutronenbron, die op zichzelf geen radioactieve toepassing is, maakt het mogelijk neutronen van de reactor te vertragen waardoor betere onderzoeksresultaten kunnen worden verkregen. Naast de koude neutronenbron vraagt de TUD het voorhanden hebben van Radium-226 aan. Ambtshalve wordt tot slot een aantal aan de vergunning verbonden voorschriften aangepast.

Voor het inbouwen van de koude neutronenbron en de andere wijzigingen is een vergunning nodig op grond van de Kernenergiewet. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is bevoegd om op de vergunningaanvraag te beslissen. Ten behoeve van de besluitvorming over de vergunningaanvraag is door de TUD op vrijwillige basis een milieueffectrapport (MER) opgesteld.

Procedure

Op 2 augustus 2018 is van de TUD een vergunningaanvraag op grond van de Kew, inclusief een MER, ontvangen. Deze aanvraag is op 4 oktober 2018 door de TUD aangevuld. Daarnaast zijn ambtshalve de vergunningvoorschriften aangepast.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag en de ambtshalve wijziging van de voorschriften wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht doorlopen. Van 23 augustus 2018 tot en met 3 oktober 2018 hebben de vergunningaanvraag en het MER ter inzage gelegen. Van 22 november 2018 tot en met 2 januari 2019 heeft de ontwerpvergunning ter inzage gelegen en is eenieder in de gelegenheid geweest om zienswijzen over de ontwerpvergunning en het MER naar voren te brengen. In deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en van de mogelijkheid tot beroep daartegen.

Definitieve vergunning

De ANVS heeft bij besluit van 29 januari 2019 de definitieve vergunning verleend. De vergunning is op 29 januari 2019 aan de TUD bekendgemaakt. In de vergunning is met de aanvraag tot wijziging van de vergunning onder voorwaarden ingestemd. Nu er geen zienswijzen naar aanleiding van de ontwerpvergunning zijn ingediend, is de definitieve vergunning conform de ontwerpvergunning vastgesteld. Vergunning wordt verleend op grond van de artikelen 15, onder b, 19, eerste en derde lid, 29 en 31 van de Kew.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning en de overige documenten liggen vanaf 31 januari 2019 tot en met 14 maart 2019 ter inzage op de volgende locaties:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Uitsluitend na telefonische afspraak: 070 – 348 73 64 (bereikbaar van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur);

  • Gemeente Delft, afdeling Klantcontactcentrum, Stationsplein 1 te Delft. Inzage is alleen mogelijk op afspraak van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 20.00 uur via telefoonnummer 14 015 keuze 1, of op de website van de gemeente Delft: www.delft.nl.

Het dossier is ook beschikbaar via de website van de ANVS: www.anvs.nl.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 14 maart 2019 tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

Het beroepschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt. Het besluit treedt op 8 maart 2019 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/).

Hiervoor dient u te beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 44 26.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of een bezoek aan de website nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht bij het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 – 348 73 64.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan postbus.aanvraagrid@anvs.nl onder vermelding van ‘vraag m.b.t. ontwerpvergunning OYSTER TUD’.

Naar boven