Verkeersbesluit voor het tijdelijk verlengen van afrit 44 op rijksweg 2, tussen km 218.900 (Re) en km 219.500 (Re) in de gemeente Maasgouw.

Logo Rijkswaterstaat

Nummer: RWS-2019/1155

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

BESLUIT

Om afrit 44 op rijksweg 2 in de gemeente Maasgouw, tijdelijk met 200 meter te verlengen, door middel van het aanbrengen van een doorgetrokken streep, in de periode van 11 februari 2019 tot 3 januari 2021. Deze afrit bevindt zich tussen km 218.900 (Re) en km 219.500 (Re) van rijksweg 2 in de gemeente Maasgouw.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanvraag/inleiding

Op 14 december 2018 is een aanvraag ontvangen van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, district Zuid-Oost, waarin wordt gevraagd om een verkeersbesluit te nemen voor het tijdelijk met 200 meter verlengen van afrit 44 op rijksweg 2, door middel van het aanbrengen van een doorgetrokken streep. Deze afrit bevindt zich tussen km 218.900 (Re) en km 219.500 (Re)van rijksweg 2, in de gemeente Maasgouw.

De aanvraag is geregistreerd onder zaaknummer RWSZ2018-00018747.

 

W ettelijke basis

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna Wvw) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en verkeersborden, zoals benoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW), voor zover daardoor een verbod of gebod wordt ingesteld of gewijzigd.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Wvw ben ik bevoegd dit besluit te nemen.

 

Doel

Begin 2019 starten werkzaamheden op de provinciale weg N280 waardoor rijstroken op de N280 zullen versmallen. Tijdens de spits zorgt dit voor file. Het verkeer ter plaatse wordt een omleiding via rijkswegen 2 en 73 aangeboden. Door de omleiding wordt er meer verkeer verwacht op o.a. rijksweg 2 en is het voor de verkeersveiligheid nodig om afrit 44 met 200 meter te verlengen.

Met het nemen van dit verkeersbesluit (tijdelijk verlengen van afrit 44 op rijksweg 2) zal de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer verbeteren.

 

Maatregelen

Door middel van het tijdelijk aanbrengen van een doorgetrokken streep (over 200 meter) wordt afrit 44 op rijksweg 2 in de gemeente Maasgouw tijdelijk verlengd.

 

Motivering

Uit het oogpunt van:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

     

  • 2.

    beschermen van de weggebruikers en passagiers;

  • 3.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 4.

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • 5.

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

  • 6.

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

is het gewenst om afrit 44 op rijksweg 2, tussen km 218.900 (Re) en km 219.500 (Re), in de gemeente Maasgouw, met 200 meter te verlengen, door middel van het aanbrengen van een doorgetrokken streep.

 

De belangen van Rijkswaterstaat, te weten het beschermen van het waterstaatswerk en het verzekeren van een doelmatig en veilig gebruik van dat werk, zijn voldoende gewaarborgd.

De belangen van derden worden door het verlengen van afrit 44, voor zover bekend, niet geschaad.

 

Wegtraject

De situatie is aangegeven op de bij dit besluit behorende ­overzichtstekening met nummer 005491-VKM-22811, d.d. 10 december 2018.

 

Het betrokken weggedeelte is in beheer bij het Rijk en is gelegen in de gemeente Maasgouw.

 

GEVOLGDE PROCEDURE

Door mij is geen voorbereidingsprocedure op grond van de Algemene wet bestuursrecht gevolgd. Reden hiervan is, dat ik ervan uit ga dat belanghebbenden door het nemen van dit besluit niet in hun rechten worden aangetast.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de Regionale politie Limburg te Maastricht.

 

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze,

hoofd Vergunningverlening Rijkswaterstaat Zuid-Nederland,

 

 

P.A.M. Smeets

 

 

MEDEDELINGEN:

 

Informatie en bezwaar

Om te bepalen of u meer informatie wilt, kunnen de volgende vragen en aandachtspunten u helpen:

 

  • 1.

    Is de inhoud van het besluit duidelijk en is helder wat het concreet voor u betekent?

  • 2.

    Kunt u beoordelen of het besluit inhoudelijk juist is of niet? Of heeft u behoefte aan een toelichting?

  • 3.

    Kloppen de gegevens over u in het besluit en heeft u alle gegevens verstrekt?

Ook wanneer u andere vragen heeft over het besluit of de procedure, of wanneer u zich op een of andere manier heeft gestoord aan de wijze waarop bij de besluitvorming met u of uw belangen is omgegaan, kunt u contact opnemen.

 

Het besluit met de daarbij behorende stukken, ligt vanaf 24 januari 2019 gedurende zes weken ter inzage bij:

 

  • 1.

    het kantoor van Rijkswaterstaat Zuid – Nederland, Avenue Ceramique 125 te Maastricht;

  • 2.

    het gemeentehuis van de gemeente Maasgouw, Markt 36 te Maasbracht.

     

Bent u het niet eens met dit besluit?

Dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaar maken. U moet hiervoor wel belanghebbende bij het besluit zijn. De volgende vragen en aandachtspunten kunnen u helpen bij het maken van bezwaar:

 

  • 1.

    Wat zijn de redenen dat u het met het besluit niet eens bent?

  • 2.

    Welk doel wilt u met uw bezwaar tegen het besluit bereiken? Wat verwacht u van Rijkswaterstaat?

  • 3.

    Is het u voldoende duidelijk wat een bezwaarprocedure inhoudt en weet u of u met een bezwaar uw doel kunt bereiken? Kunt u uw doel op een andere, wellicht eenvoudigere wijze bereiken?

Wanneer u vragen heeft of wanneer u zich afvraagt of het indienen van een bezwaarschrift voor u de geschikte aanpak is, kunt u ook hiervoor contact opnemen met de in de beschikking vermelde contactpersoon. De contactpersoon kan met u overleggen over de te volgen procedure en u informeren over andere mogelijkheden die Rijkswaterstaat u eventueel biedt om tot een oplossing te komen.

 

Hoe maakt u bezwaar?

Om bezwaar te maken moet u, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. U kunt uw bezwaarschrift sturen naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, afdeling Werkenpakket, Postbus 2232 3500 GE Utrecht.

In het bezwaarschrift moet in ieder geval het volgende staan:

 

  • 1.

    uw naam en adres, en liefst ook uw telefoonnummer;

  • 2.

    een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (bijvoorbeeld door de datum en het kenmerk van het besluit te vermelden of door een kopie mee te sturen);

  • 3.

    de reden waarom u bezwaar maakt;

  • 4.

    de datum en uw handtekening.

 

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Als u dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Dit doet u door de Voorzieningenrechter van de rechtbank in het gebied waar u woont te vragen een voorlopige voorziening te treffen. Indien u niet zelf, maar namens een bedrijf of organisatie een verzoekschrift indient dan kunt u het verzoekschrift sturen naar de rechtbank in het gebied waar het bedrijf of de organisatie is ingeschreven. De rechtbank zal een griffierecht in rekening brengen.

Bij het verzoek moet voorts een afschrift van het bezwaarschrift worden overgelegd. Zo mogelijk wordt tevens een afschrift van de beschikking waarop het geschil betrekking heeft overgelegd.

Indiening kan ook via de site http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Vertaling

Indien het beroep- of verzoekschrift in een vreemde taal is gesteld en een vertaling voor een goede behandeling van het beroep of verzoek noodzakelijk is, dient de indiener zorg te dragen voor een vertaling.

 

Wat zijn de kosten?

Zowel in verband met de behandeling van beroep, als in verband met de behandeling van het verzoek om voorlopige voorziening, worden griffierechten geheven. Over de hoogte daarvan, de wijze waarop en de termijn waarbinnen u dit moet betalen krijgt u na het indienen van beroep c.q. het verzoek om voorlopige voorziening bericht van de rechtbank.

 

Naar boven