Verkeersbesluit aanpassing tijden geslotenverklaring voor motorvoertuigen Parklaan en Dr. Schaepmanlaan

Logo Amstelveen

Zaaknummer: Z19-032898

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten de tijden waarop de Parklaan en de Dr. Schaepmanlaan gesloten zijn voor motorvoertuigen vast te stellen op maandag tot en met vrijdag van 7.30 h tot 9.00 h, van 12.00 h tot 13.00 h, van 14.30 h tot 15.30 h en van 17.00 h tot 18.30 h. Dit gebeurt door het huidige onderbord met tijden bij bord C6 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 te vervangen door een onderbord met vermelding van de nieuwe tijden. Tevens wijzigen zij de tekst op het onderbord “uitgezonderd aanwonenden” in ”uitgezonderd aanwonenden en bezoek voor aanwonenden”. De maatregel is aangegeven op tekening PAB-PV-2018-38c. Dit besluit komt in de plaats van hun besluit van 26 februari 2019, zaaknummer Z19-011489, inzake het verkeersbesluit aanpassing tijden geslotenverklaring voor motorvoertuigen Parklaan en Dr. Schaepmanlaan, dat zij intrekken.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b);

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

 

Het besluit wordt als volgt gemotiveerd:

De Dr. Schaepmanlaan is een doodlopende weg die vanaf de Amsterdamseweg voor autoverkeer alleen toegankelijk is via de Parklaan. De Parklaan loopt na de kruising met de Dr. Schaepmanlaan eveneens dood. Aan het einde van de Dr. Schaepmanlaan is een school voor het basisonderwijs gevestigd. Binnenkort komt daar een kinderdagverblijf bij. Er zijn zowel langs de Dr. Schaepmanlaan als langs de Parklaan woningen aanwezig.

 

Ouders halen en brengen hun kinderen zowel met de auto als met de fiets, maar kinderen komen ook zelfstandig naar de school. De Parklaan en de Dr. Schaepmanlaan zijn door het doodlopende karakter, de beperkt beschikbare parkeergelegenheid en de breedte van de rijbaan ongeschikt om het aanbod van autoverkeer tijdens de haal- en brengtijden van de school op te vangen. Het verkeersaanbod en keermanoeuvres leiden tot verkeersgevaarlijke situaties door conflicten tussen automobilisten onderling en tussen autoverkeer en fietsers en overstekende voetgangers. Dit heeft ertoe geleid dat bij besluit van 19 augustus 2005 tijdens de haal- en brengtijden een geslotenverklaring voor motorvoertuigen is ingesteld voor de Dr. Schaepmanlaan. Bewoners zijn van het verbod om op deze tijden de Dr. Schaepmanlaan in te rijden uitgezonderd.

 

Ouders die hun kinderen van en naar school halen en brengen worden verwezen naar het parkeerterrein aan Bolwerk bij de Amsterdamseweg. Daar is op de Amsterdamseweg ter plaatse een voetgangersoversteekplaats gemaakt. Bij besluit van 18 augustus 2011 zijn de tijden waarop de geslotenverklaring geldt verruimd en is de maatregel ook gaan gelden voor de Parklaan. Het bord is daarbij verplaatst naar de Parklaan. De Dr. Schaepmanlaan is met de auto alleen via de Parklaan te bereiken.

 

Met het realiseren van een kinderdagverblijf in de Dr. Schaepmanlaan dienen de tijden waarop de geslotenverklaring geldt te worden aangepast. De nieuwe tijden zijn maandag tot en met vrijdag van 7.30 h tot 9.00 h, van 12.00 h tot 13.00 h, van 14.30 h tot 15.30 h en van 17.00 h tot 18.30 h. Hiervoor dient het huidige onderbord te worden vervangen door een nieuw onderbord met de aangepaste tijden. Daarvoor is een verkeersbesluit voorgeschreven. Het onderbord dat aangeeft dat geslotenverklaring niet geldt voor aanwonenden wordt vervangen door een onderbord met de tekst “uitgezonderd aanwonenden en bezoek voor aanwonenden”. De tijden zijn aangepast aan de haal- en brengtijden van de school en het kinderdagverblijf en in het kader van een bezwaarschriftenprocedure afgestemd. Tevens was er behoefte om ook het bezoek van de aanwonenden, zoals (commerciële) dienstverleners en leveranciers van de geslotenverklaring uit te zonderen. Dat kan door de tekst op het onderbord aan te passen in ”uitgezonderd aanwonenden en bezoek voor aanwonenden”.

 

Dit besluit komt in de plaats van het besluit van 26 februari 2019, zaaknummer Z19-011489, dat wordt ingetrokken. Het verkeerbesluit van 26 februari 2019 was nog niet uitgevoerd.

 

Over het besluit heeft overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer overleg plaatsgevonden met de gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (artikel 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing. Er is ondermandaat verleend aan de juridisch adviseur verkeer van de gemeente.

 

De genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer bij de gemeente Amstelveen.

Tekening

Amstelveen, 24 juni 2019

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. J.C.M. Otten

juridisch adviseur verkeer

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent.

Het bezwaarschrift richt u aan het College van burgemeester en wethouders, t.a.v. Juridische zaken, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.amstelveen.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

 

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, geldt de beslissing nog wel. Wilt u dat het gemeentelijke besluit tijdens uw bezwaarprocedure tijdelijk wordt opgeschort? Dien dan een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Als de voorzieningenrechter uw verzoek toekent, is het besluit opgeschort.

Een verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Naar boven