Stevinpremie 2020, Call for proposals, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Inleiding en doel

De Stevinpremie is een persoonsgerichte onderzoekfinanciering en heeft tot doel om kennisbenutting te stimuleren en te waarderen. De premie is een eerbewijs en een eenmalige en unieke prijs. De premie wordt uitgereikt aan een onderzoeker dan wel een team van twee à drie personen die/dat een bijzonder succes heeft behaald op het gebied van kennisbenutting voor de samenleving. De kennisbenutting moet aantoonbaar hebben geleid tot innovatieve toepassingen in de praktijk, waarbij de onderzoeker en/of team zelf een doorslaggevende rol hebben gespeeld. De laureaten worden hiermee beloond voor een uitzonderlijke prestatie met betrekking tot de benutting van wetenschappelijk onderzoek en aangemoedigd door te gaan op de ingeslagen weg. Een beperkt aantal personen kan op uitnodiging van NWO kandidaten voordragen. Ieder jaar worden twee Stevinpremies toegekend ter grootte van ieder 2,5 miljoen euro.

Wie kan voordragen

Kandidaten kunnen alleen worden voorgedragen door personen die NWO daartoe uitnodigt; onderzoekers kunnen niet zelf aanvragen. NWO stelt de volgende personen in de gelegenheid om op persoonlijke titel maximaal twee kandidaten voor te dragen:

  • de rectores magnifici van de Nederlandse universiteiten

  • de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) (maximaal 2 voordrachten per voorzitter van de wetenschappelijke domeinen en De Jonge Akademie)

  • de voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH)

  • de voorzitter van de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI)

  • de voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)

  • de voorzitter van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW)

    (maximaal 2 voordrachten per voorzitter van de twee benoemingscommissies voor alfa/gamma-leden respectievelijk bèta-leden)

  • de voorzitter van de TO2-federatie (samenwerkende Toegepast Onderzoek Organisaties)

  • de voorzitter van VNO-NCW

  • de voorzitter van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN).

Wie kan worden voorgedragen

Kandidaten voor de Stevinpremie

  • zijn in vaste dienst aan een Nederlandse universiteit of universitair medisch centrum;

  • worden geacht, gezien hun leeftijd, nog geruime tijd op topniveau te functioneren;

  • hebben niet eerder een Spinoza- of Stevinpremie ontvangen. Een onderzoeker kan slechts eenmalig een Stevin- of Spinozapremie krijgen toegekend. In het geval een kandidaat onafhankelijk door verschillende rectores/voorzitters wordt voorgedragen voor beide premies zal de kandidaat alleen in aanmerking komen voor toekenning voor óf de Stevinpremie óf de Spinozapremie.

In de voordracht dient aan te worden gegeven tot welk wetenschappelijk cluster een kandidaat behoort: alfa-/gammawetenschappen of bèta-/ levenswetenschappen. Wanneer een kandidaat multidisciplinair onderzoek doet, kunnen meerdere clusters worden vermeld en worden aangeven in welk cluster het zwaartepunt van het onderzoek ligt.

De toepassing van excellent, creatief en baanbrekend onderzoek heeft veelal een divers opgebouwd team nodig, zodat onderwerpen vanuit verschillende perspectieven worden benaderd. NWO zet zich daarom in voor een betere genderbalans, ook om er zeker van te zijn dat de Nederlandse wetenschap al het beschikbare talent weet aan te boren. De voordragers wordt daarom van harte aanbevolen vrouwen voor te dragen.

Waarvoor kunnen kandidaten worden voorgedragen

De Stevinpremie bedraagt 2,5 miljoen euro. De ontvanger geniet een ruime mate van bestedingsvrijheid: aan personeel (wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk), materieel, investeringen, reis- en verblijfkosten, overkomst van buitenlandse onderzoekers, activiteiten met betrekking tot kennisbenutting, et cetera. Wel moet een beknopt bestedingsplan ter goedkeuring worden voorgelegd aan de raad van bestuur van NWO.

De premie dient in beginsel in vijf jaar te worden besteed.

Wanneer kan voorgedragen worden

Voordrachten dienen uiterlijk 1 november 2019 voor 14.00 CET bij NWO te zijn ingediend.

Het opstellen van de voordracht

Een instructie voor het opstellen van een voordracht voor de Stevinpremie is als bijlage bij deze brochure gevoegd.

Specifieke subsidievoorwaarden

Op alle aanvragen zijn de NWO-subsidieregeling 2017 en het Akkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek van toepassing.

NWO betracht en verwacht volstrekte vertrouwelijkheid bij de voordrachtsprocedure; ook tegenover de kandidaten. Indien NWO constateert dat de vertrouwelijkheid niet gewaarborgd is, behoudt NWO zich het recht voor om de voordracht te weigeren.

Per jaar kunnen maximaal twee Stevinpremies worden toegewezen, waarvan één premie is bestemd voor de alfa-/gammawetenschappen en één premie is bestemd voor de bèta-/levenswetenschappen.

Het indienen van een aanvraag

De voordrachten dienen in pdf-vorm per e-mail aan NWO (stevinpremie@nwo.nl) te worden toegezonden.

De deadline is 1 november 2019, 14.00 CET.

Procedure

Een door NWO benoemde internationale commissie maakt een selectie uit de voordrachten en adviseert de raad van bestuur van NWO over de toekenning van de Stevinpremies. De raad van bestuur neemt vervolgens een besluit op basis van het advies van de selectiecommissie.

Voor alle bij de selectie en/of besluitneming betrokken personen, inclusief NWO-medewerkers, is per 1 juli 2019 de nieuwe NWO Code Persoonlijke Belangen van toepassing. Meer informatie over deze Code kan gevonden worden op de website van NWO.

Criteria

De beoordeling en selectie van kandidaten vindt plaats op basis van past performance, aan de hand van de volgende kwaliteitscriteria:

De beoordeling en selectie van kandidaten vindt plaats op basis van past performance, aan de hand van de volgende kwaliteitscriteria:

  • 1. Internationale erkende topkwaliteit als wetenschappelijk onderzoeker (weging 30%). Dit moet blijken uit de geleverde wetenschappelijke prestaties van de kandidaat, de invloed die hij/zij heeft uitgeoefend op de ontwikkeling van het desbetreffende vakgebied (bijv. schoolvorming), scores in onderzoekscompetities, erkenning in de vorm van prijzen, uitnodigingen, (redactie)lidmaatschappen, et cetera.

  • 2. Aantrekkingskracht op beginnende onderzoekers (weging 20%). Hierbij telt in welke mate de kandidaat masterstudenten, promovendi en postdoctoraal onderzoekers uit binnen- en buitenland weet aan te trekken en te inspireren. Specifieke aandacht wordt besteed aan de mentoring en het stimuleren van activiteiten in het kader van het toepassen van onderzoeksresultaten, zoals het opzetten van een start-up bedrijf.

  • 3. Internationaal erkende prestatie in het realiseren van toepassing van wetenschappelijke onderzoeksresultaten (weging 50%). Dit moet blijken uit de relevantie van onderzoeksresultaten voor en het voorzien in de behoefte(n) van derden buiten de academische sector. Hoewel vooral de inhoudelijke motivatie van belang is, kunnen de volgende indicatoren als leidraad worden gebruikt.

    • Aantoonbare kennisbenutting of zichtbaar perspectief op kennisbenutting in de praktijk met grote maatschappelijke en/of economische impact. Hetgeen (inter)nationaal als onderscheidend kan worden aangemerkt met betrekking tot kennisbenutting binnen de betreffende wetenschappelijke discipline.

    • Doorslaggevende actieve (inter)nationale betrokkenheid bij uit het onderzoek voortkomende bedrijvigheid en/of maatschappelijke activiteiten, bijvoorbeeld in de vorm van oprichting van kennisplatforms, expertise centra, startups en/of spin-offs.

    • Publicaties gericht op kennisbenutting met niet-wetenschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld conference proceedings, richtlijnen, beleidsdocumenten, vakpublicaties, publicaties gericht op een algemeen publiek, ontwerpen, handleidingen, software, constructies en/of octrooischriften.

    • Doelgerichte communicatie-uitingen gericht op specifieke maatschappelijke of private partijen en doelgroepen.

    • Algemene outreach-activiteiten gericht op een breed publiek om de kennisbenutting kracht bij te zetten, bijvoorbeeld interviews in de media, lezingen voor lekenpubliek, tentoonstellingen, lesmateriaal, documentaire films of televisieseries, websites en blogs.

    • Capaciteitsopbouw van menselijk kapitaal op het gebied van kennisbenutting: aantal medewerkers/PhDs/Postdocs afkomstig uit/vertrokken naar bedrijfsleven, overheid en/of maatschappelijke organisaties.

    • Inverdiende derde geldstroom zowel financieel als in natura met in achtneming van de diversiteit en impact van de betreffende partner(s).

Daarnaast zal duidelijk moeten zijn dat de Stevinpremie de ontwikkeling van de kandidaat in het toepassen van onderzoeksresultaten naar verwachting nog een belangrijke stap verder zal kunnen brengen.

Aanvullend criterium voor een team

Wanneer een team voorgedragen wordt, dient de meerwaarde van het team (met name op het gebied van het derde beoordelingscriterium: de kennisbenutting en impact), aantoonbaar meer te zijn dan de optelsom van de individuele bijdragen van de leden van het team. De teamleden dienen complementair te zijn aan elkaar en hebben gezamenlijk meer bereikt door samen te werken dan ze op basis van hun individuele kwaliteiten bereikt zouden hebben. Daarbij hoeven de leden van het team niet per se van hetzelfde kaliber te zijn.

Samenstelling commissie

De selectiecommissie bestaat uit gezaghebbende wetenschappers en deskundigen uit binnen- en buitenland met affiniteit en ervaring op het gebied van kennisbenutting onder leiding van een technisch voorzitter.

Contact

Drs. B.D. (Bernice) de Jong Boers-van der Ham

e-mail: stevinpremie@nwo.nl

telefoon +31 (070) 3440 926

www.nwo.nl/stevinpremie

BIJLAGE

Bijlage: Instructie voor het opstellen van voordrachten 2020

De voordrachten dienen in het Engels te worden geschreven. In de voordrachten moet duidelijk worden gemaakt op grond van welke prestaties de kandidaat zich nationaal en internationaal reputatie heeft verworven op het gebied van toepassingen van onderzoeksresultaten, hoe de verwachtingen zijn voor de verdere toekomst van de kandidaat en wat het uitstralend effect van de Stevinpremie zal zijn voor het team van de kandidaat.

Om een vergelijkbare en gestroomlijnde beoordeling van de voorgedragen kandidaten te bevorderen, dienen de voordrachten in het digitale formulier te worden ingevuld en via het e-mail adres stevinpremie@nwo.nlte worden ingediend.

  • Download het formulier vanaf de website www.nwo.nl/stevinpremie (onderaan de pagina).

  • Vul het formulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en stuur het naar stevinpremie@nwo.nl.

De maximale omvang van de voordracht bedraagt 4 pagina’s A4, exclusief de bijlagen en de algemene gegevens van de kandidaat en voordrager.

Met de voordrachten mogen geen aanbevelingsbrieven worden meegestuurd. Indien nodig zal NWO dergelijke documenten uit de voordrachten verwijderen.

Het is raadzaam rekening te houden met het feit dat de selectiecommissie breed is samengesteld en een aantal leden in het algemeen ‘leek’ is op het desbetreffende vakgebied. In de eerste fase van de beoordeling is de voordracht de primaire informatiebron voor de commissie. Om een goede beoordeling te kunnen maken, zijn goed geschreven voordrachten onontbeerlijk.

De voordracht dient de volgende bijlagen te bevatten:

  • 1. De tien belangrijkste publicaties (in het geval van een team maximaal 20 publicaties)

  • 2. Relevante numerieke gegevens:

    • aantal promoties begeleid als hoofdpromotor sinds full professorship

    • aantal perioden in buitenland langer dan half jaar

    • aantal invited lectures

    Aantallen output, gestructureerd conform indeling Standard Evaluation Protocol (SEP) 2015-2021, waaronder in elk geval: refereed articles, non-refereed articles, books, book chapters, PhD theses (primary supervisor), conference papers, professional publications (e.g. patents), publications aimed at the general public en other research output. Zie ook de tabel en de bijbehorende voetnoten in het nominatieformulier.

  • 3. Een recent curriculum vitae (waarin expliciet is aangegeven of er in de loopbaan van de kandidaat perioden zijn geweest met een relatief lage werkzaamheid en daarmee output in de wetenschapsbrede zin van het woord als gevolg van bijvoorbeeld zorgplicht of andere redenen).

  • 4. Een overzicht met de (meest toonaangevende) realisaties die vallen onder beoordelingscriterium 3. Hieruit dient te blijken dat er sprake is van aantoonbare kennisbenutting of zichtbaar perspectief op kennisbenutting in de praktijk met grote maatschappelijke en/of economische impact (o.a. actieve betrokkenheid bij bedrijvigheid en/of maatschappelijke activiteiten voortkomend uit het onderzoek, (co-)publicaties met niet- wetenschappelijke partners, doelgerichte communicatie-uitingen, outreach activiteiten, capaciteitsopbouw van menselijk kapitaal op het gebied van kennisbenutting en inverdiende derde geldstroom met in achtneming van de diversiteit en impact van de betreffende partner(s)). In deze bijlage mag een publicatielijst worden opgenomen (van maximaal twee pagina’s) met publicaties gericht op het algemeen publiek, professionals en/of beleidsmedewerkers (zoals bijvoorbeeld populair wetenschappelijke publicaties, krantenartikelen en rapporten). S.V.P. geen wetenschappelijke publicatielijst!

Naar boven