Kennisgeving MIRT-Verkenning A4 Burgerveen–N14

Bij de MIRT-Verkenning A4 Burgerveen–N14 wordt gekeken naar de problemen op de A4 en mogelijke oplossingen daarvoor. Er wordt hierbij gestudeerd op de vraag wat nodig is om de diverse filekiemen op het traject A4 Knooppunt Burgerveen – N14 effectief aan te pakken.

Naar aanleiding hiervan heeft de Minister van IenW besloten tot een wijziging van de procedure: voor het vervolg van de verkenning zal een structuurvisie worden gemaakt. Met deze kennisgeving wordt u geïnformeerd over deze procedurewijziging en een aantal beperkte wijzigingen dat op grond hiervan nodig is. Van donderdag 4 juli tot en met woensdag 17 juli 2019 kunt u een zienswijze indienen. Een nieuwe zienswijze kan alleen betrekking hebben op het gewijzigde in het kader van het eerdere voornemen, te weten: het opstellen van een plan-MER in plaats van een MER fase 1.

Procedurewijziging

In de afgelopen periode is onder andere gestudeerd op de vraag hoe binnen de te onderzoeken alternatieven een eventuele aanpassing van de uitwisseling van de A4 met de parallelstructuur ter hoogte van de N11 (verdiepte ligging) kan worden vormgegeven. Dit knelpunt is ook nadrukkelijk uit het participatieproces met de omgeving gekomen. Verschillende varianten hiervoor zijn bekeken.

Om ruimte te geven voor onderzoek naar de best mogelijke oplossing heeft de Minister besloten om ook een oplossing met meer dan twee rijstroken te betrekken in het onderzoek. Hierdoor is het ook mogelijk om een variant te onderzoeken waarbij er (over een beperkte afstand) meer dan twee nieuwe rijstroken worden aangelegd in de verdiepte ligging bij Leiden. Voor een mogelijke uitbreiding met meer dan twee rijstroken, ook al is deze beperkt, is op grond van de tracéwet een structuurvisie nodig. De Minister heeft daarom besloten te wisselen van procedure en voor het vervolg van deze MIRT-verkenning uit te gaan van de structuurvisie-procedure.

Met dit besluit is een aantal beperkte wijzigingen nodig in de startbeslissing en de notitie reikwijdte en detailniveau (NRD). Wat de specifieke wijzigingen zijn, vindt u op de projectpagina: www.platformparticipatie.nl/burgerveen.

UW ZIENSWIJZE IS WELKOM

Over het voornemen een m.e.r.-procedure te starten was het indienen van een zienswijze mogelijk. Omdat het besluit van de Minister geen consequenties heeft voor de inhoud van de m.e.r.-procedure, heeft dit ook geen gevolgen voor de ingediende zienswijzen in de periode van 17 januari tot en met 13 februari 2019. De reactienota die naar aanleiding van deze zienswijzen is opgesteld, is als achtergrondinformatie beschikbaar.

Van donderdag 4 juli tot en met woensdag 17 juli 2019 kunt u een zienswijze indienen.

Een nieuwe zienswijze kan alleen betrekking hebben op het gewijzigde in het kader van het eerdere voornemen, te weten: het opstellen van een plan-MER in plaats van een MER fase 1. Gezien de geringe wijziging wordt een beperkte zienswijzeperiode van twee weken aangehouden.

Een zienswijze indienen kan op 3 manieren. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

  • MONDELING

    Telefonisch tijdens kantooruren via telefoonnummer 070 456 89 99.

  • POST

    Adres: Directie Participatie

    o.v.v. MIRT-Verkenning A4

    Postbus 20901, 2500 EX Den Haag

ACHTERGRONDINFORMATIE

De volgende achtergronddocumenten zijn beschikbaar: notitie wijzigingen NRD en de Reactienota zienswijzen naar aanleiding van de start van de m.e.r.-procedure. De achtergronddocumenten staan vanaf 4 juli 2019 op: www.platformparticipatie.nl/burgerveen.

Wilt u de achtergronddocumenten op papier hebben? Neem dan contact op met directie participatie om de papieren versie op te vragen, telefoon 070 456 89 99.

VERVOLG

Het voorkeursalternatief dat de Minister kiest, zal deel uitmaken van de structuurvisie. Deze wordt, samen met het plan-MER en andere relevante stukken ter inzage gelegd. Dit zal naar verwachting begin 2020 zijn. Dan wordt ook de mogelijkheid geboden om zienswijzen over die stukken in te dienen en zal de Commissie m.e.r. gevraagd worden een advies over het plan-MER uit te brengen.

INFORMATIE

Meer informatie op: www.A4Burgerveen-N14.nl.

Vragen over de procedure? Telefoon 070 456 89 99. Inhoudelijke vragen over het project? Telefoon 088 797 43 95.

Naar boven