Verordening tot wijziging van de Verordening op de beroepseed voor accountants

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Gelet op de artikelen 3, onderdeel a en c en 19, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

De Verordening op de beroepseed voor accountants wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, eerste tot en met het vijfde lid wordt ‘binnen drie maanden’ vervangen door: binnen zes maanden.

ARTIKEL II

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die van bekendmaking.

TOELICHTING

Beroepsbeoefenaren die het examen voor de opleiding tot accountant met succes hebben afgerond, leggen de beroepseed meestal af tijdens de diploma-uitreiking bij de NBA. Ondanks dat zij op dat moment vaak nog niet zijn ingeschreven in het accountantsregister, is dat op grond van artikel 5 toch een eedaflegging die geldig is na de inschrijving in het accountantsregister op voorwaarde dat spoedig na de eedaflegging een verzoek tot inschrijving in het accountantsregister wordt gedaan.

Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn om bij de diploma-uitreiking te zijn, voor accountants die opnieuw in het accountantsregister worden ingeschreven of voor accountants die waren ingedeeld in contributiegroep Z en worden ingedeeld in contributiegroep H, M of L, geldt dat zij binnen drie maanden na de inschrijving of de wijziging van contributiegroep de beroepseed af moeten leggen. Voor die accountants biedt de NBA verspreid over het land gelegenheden om de eed af te leggen.

Tot en met 2017 was dat aantal gelegenheden aanzienlijk. Doordat het aantal accountants dat de beroepseed bij een andere gelegenheid dan de diploma-uitreiking aflegt echter is afgenomen, is ook het aantal accountants dat bij zo’n andere gelegenheid de beroepseed aflegt, afgenomen tot een handvol per gelegenheid. Dat doet afbreuk aan het ceremoniële karakter en onderstreept zo niet het belang dat de beroepsgroep aan de beroepseed hecht.

De NBA biedt daarom in 2019 minder gelegenheden om de beroepseed af te leggen om zo per gelegenheid een grotere groep accountants tegelijkertijd de eed af te kunnen nemen en daarmee ook het belang van de beroepseed meer te benadrukken.

Het beperktere aantal gelegenheden dat door de NBA wordt aangeboden, kan er echter wel toe leiden dat het een individuele accountant niet lukt om binnen de in de verordening voorgeschreven termijn van drie maanden de beroepseed af te leggen. Om die reden luidt het voorstel dan ook om de termijn van drie maanden in artikel 3 van de verordening te vervangen door een termijn van zes maanden.

Naar boven