Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 17 juni 2019, nr. 2583309, tot wijziging van het Aanwijzingsbesluit bewapening en uitrusting politie 2018

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 19, tweede lid, van het Besluit bewapening en uitrusting politie;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 15, eerste lid, van het Aanwijzingsbesluit bewapening en uitrusting politie 2018 wordt als volgt gewijzigd:

1. De punt aan het slot van onderdeel f wordt vervangen door een puntkomma;

2. Er wordt een onderdeel g toegevoegd, luidend:

  • g. Umarex, airsoftapparaat, type Walther P99Q NL.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Bij de politie wordt in de vuurwapenopleiding en training gebruik gemaakt van simulatiewapens en andere simulatiemiddelen met het doel het effect en de kwaliteit van de opleiding of training te verbeteren. Op dit moment beschikt de politie, op basis van artikel 15, eerste lid, van het Aanwijzingsbesluit bewapening en uitrusting politie 2018, over blauwe FX trainingswapens waarmee verfpatronen (FX-Simunition) kunnen worden geschoten. Hoewel dit trainingsmiddel een duidelijk toegevoegde waarde heeft bij de opleiding en trainingen, kan het door verschillende oorzaken (waaronder het vrijkomen van kruitdampen) niet overal worden gebruikt.

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat met airsoftapparaten veilig en realistisch in elk beschikbaar gebouw door de politie kan worden getraind. De komende jaren zullen de airsoftapparaten worden gebruikt in aanvulling op de blauwe FX wapens waarover de politie thans beschikt. Voor de opleidingen en trainingen wil de politie gebruik gaan maken van airsoftapparaten van het merk Umarex, type Walther P99Q-NL. Deze airsoftapparaten zullen qua uiterlijk, gevoel en bediening zo veel mogelijk op het huidige dienstpistool lijken.

Het voorliggende besluit geeft uitvoering aan artikel 19, tweede lid, van het Besluit bewapening en uitrusting politie. Dit artikel bepaalt dat de ambtenaar ten behoeve van de opleiding en beroepsvaardigheidstrainingen, naast de in dit besluit bedoelde bewapening en munitie, gebruik mag maken van trainingswapens en trainingsmunitie van een door de Minister van Justitie en Veiligheid aangewezen merk en type.

Aan artikel 15, eerste lid, is middels het toevoegen van sub g een nieuw trainingswapen toegevoegd. Dit betreft een airsoftapparaat van het merk Umarex, type Walther P99Q NL.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven