Instellen laad- en losplaats Margrietstraat en wijzigen venstertijden laad- en losplaats Willem-Alexanderstraat in Mierlo

Logo Geldrop-Mierlo

VKB2019-04

Samenvatting

In de Margrietstraat in Mierlo wordt een laad- en losplaats ingesteld voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen tijdens de venstertijden van maandag tot en met zaterdag van 7:00 tot 11:00 uur. Voor de bestaande laad- en losplaats in de Willem-Alexanderstraat in Mierlo gaan dezelfde venstertijden gelden. Buiten de venstertijden zijn de laad- en losplaatsen beschikbaar als parkeerruimte.

Aanleiding verkeersbesluit

Bewoners van de Margrietstraat in Mierlo geven aan dat er sinds de herinrichting van het gebied in 2018 problemen bestaan rondom het laden en lossen van de winkels. De bevoorrading zorgt voor verkeersonveilige en anderszins vervelende situaties. De problematiek speelt vooral in de openbare ruimte ter hoogte van de woningen met huisnummers 50 – 58 (even).

Onder de betrokken winkeliers blijkt er behoefte aan een laad- en losplaats in de Margrietstraat. De verwachting is dat het instellen van een laad- en losplaats gedurende de venstertijden zorgt voor een verbetering van de verkeersveiligheid en een vermindering van de overlast en hinder die het laden en lossen van goederen nu soms met zich meebrengt.

Om verwarring onder weggebruikers te voorkomen is het wenselijk dat voor alle laad- en losplaatsen in het gebied dezelfde venstertijden gelden. De venstertijden van de bestaande laad- en losplaats in de Willem Alexanderstraat worden daarom in overeenstemming gebracht met de venstertijden van de nieuwe laad- en losplaats in de Margrietstraat.

Huidige verkeersituatie

De Margrietstraat en de Willem-Alexanderstraat zijn gelegen in het centrum van Mierlo. Ter plekke geldt een snelheidsregime van dertig kilometer per uur.

Enkele van de winkels aan de Margrietstraat 39 – 43 (oneven) worden bevoorraad vanaf de rijbaan of het voetpad aan de overzijde van de huisnummers 50 – 58. Ter hoogte van de Margrietstraat 50 – 58 zijn aan beide zijden van de weg langsparkeervakken gerealiseerd. Deze zijn echter gedurende het grootste gedeelte van de dag bezet en derhalve meestal niet beschikbaar voor laden en lossen.

Door het laden en lossen vanaf de rijbaan komt de veiligheid van weggebruikers soms in het gedrang. Ook zijn er al meerdere keren geparkeerde auto’s beschadigd geraakt. Dit heeft te maken met het feit dat de Margrietstraat ter hoogte van huisnummer 58 relatief smal is. Bovendien maakt de weg ter plekke een scherpe bocht. Als gevolg hiervan is de ruimte om te manoeuvreren beperkt

Om de in de vorige alinea beschreven problemen te voorkomen kiezen sommige ondernemers ervoor om de bevoorrading van hun winkel uit te voeren vanaf het voetpad. Dit is onwenselijk. Het laden en lossen met een motorvoertuig vanaf het voetpad is immers niet alleen onveilig, maar ook verboden.

In de Willem-Alexanderstraat is bij verkeersbesluit van 6 januari 2016 (Stcrt. 2016, 1152) een laad- en losplaats aangewezen voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen. De venstertijden zijn maandag tot en met zaterdag van 8:00 tot 12:00 uur. De laad- en losplaats wordt aangeduid met een bord van het model E7 zoals bedoeld in Bijlage 1 van het Reglement Verkeerregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) in combinatie met een onderbord met de tekst ‘ma t/m za 8 – 12 h’.

Gewenste verkeersituatie en uitvoering

Tegenover Margrietstraat 54 wordt een laad- en losplaats ingesteld voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen tijdens de venstertijden van maandag tot en met zaterdag van 7:00 tot 11:00 uur. De laad- en losplaats wordt aangeduid met een bord van het model E7 als bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990 in combinatie met een onderbord met de tekst ‘ma t/m za 7 – 11 h’. Buiten de venstertijden is de plek beschikbaar als parkeerruimte.

Omwonenden en betrokken winkeliers zijn per brief geïnformeerd over het plan om een laad- en losplaats in te stellen in de Margrietstraat. Er is een reactie ontvangen van een bewoner. Na een nadere toelichting op de plannen en de keuze voor beperkte venstertijden voor het laden en lossen in het bijzonder gaf deze uiteindelijk aan in te stemmen met de maatregelen.

Met de Stichting Centrum- en Lintenmanagement Mierlo is overleg gevoerd over de venstertijden van de laad- en losplaats. In samenspraak is besloten dat een tijdsvenster van 7:00 tot 11:00 uur (van maandag tot en met zaterdag) voor de laad- en losplaats de voorkeur krijgt ten opzichte van het op dit moment in de Willem-Alexanderstraat gehanteerde tijdsvenster van 8:00 tot 12:00 uur.

De venstertijden van de laad- en losplaats in de Willem-Alexanderstraat worden in overeenstemming gebracht met de venstertijden van de laad- en losplaats in de Margrietstraat door het onderbord bij de laad- en losplaats te vervangen door een onderbord met de tekst ‘ma t/m za 7 – 11 h’. Het relevante deel van het verkeersbesluit ‘Verkeersmaatregelen inrichting openbare ruimte centrum Mierlo’ van 6 januari 2016 wordt ingetrokken.

Ook van het voornemen om de venstertijden van de laad- en losplaats in de Willem Alexanderstraat aan te passen zijn de belanghebbende bewoners en winkeliers per brief op de hoogte gebracht. Er zijn geen reacties ontvangen.

Motivering en belangenafweging

De Margrietstraat en de Willem-Alexanderstraat zijn in beheer en onderhoud van de gemeente Geldrop-Mierlo.

De maatregelen zoals verwoord in dit verkeersbesluit strekken op basis van artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

De laad- en losplaats in de Margrietstraat neemt de plaats in van twee parkeervakken. Het instellen van de laad- en losplaats leidt tot het vervallen van openbare parkeerruimte tijdens de venstertijden. Doordat de bevoorrading van winkels op maandag tot en met zaterdag dient plaats te vinden vóór 11:00 uur, zijn de gevolgen voor de parkeerruimte echter beperkt. De plek is immers gedurende het grootste deel van de dag beschikbaar voor parkeren.

Juridisch kader

Het college van burgemeester en wethouders is op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de WVW 1994 bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Overleg politie

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 24 van het BABW is overleg gevoerd met de gemachtigde van de korpschef van de politie. Deze heeft op 17 juni 2019 een positief advies afgegeven.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen besluit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo om:

  • 1.

    een laad- en losplaats in te stellen in de Margrietstraat tegenover huisnummer 54 door het plaatsen van een bord van het model E7 als bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990 in combinatie met een onderbord met de tekst ‘ma t/m za 7 – 11 h’;

  • 2.

    de venstertijden bij de bestaande laad- en losplaats in de Willem-Alexanderstraat te wijzigen door het onderbord met de tekst ‘ma t/m za 8 – 12 h’ bij het bord van het model E7 als bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990 te vervangen door een onderbord met de tekst ‘ma t/m za 7 – 11 h’ en het intrekken van het relevante deel van het besluit ‘Verkeersmaatregelen inrichting openbare ruimte centrum Mierlo’ van 6 januari 2016.

Tekening

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘VKB2019-04’.

Communicatie

Op donderdag 4 juli 2019 wordt dit besluit bekendgemaakt in de Staatscourant en in weekblad Middenstandbelangen. Het besluit ligt van vrijdag 5 juli tot en met donderdag 15 augustus 2019 ter inzage op de tijdelijke locatie van het gemeentehuis, Dwarsstraat 70 in Geldrop.

Geldrop-Mierlo, 24 juni 2019

namens burgemeester en wethouders,

Gabriel van Houtert

Bezwaar

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Meer informatie vindt u op www.geldrop-mierlo.nl.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift leidt er niet toe dat het verkeersbesluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat de uitvoering van het besluit moet worden uitgesteld, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij het team Bestuursrecht van de rechtbank Oost-Brabant, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen. Meer informatie vindt u op www.rechtspraak.nl.

Naar boven