Besluit van de Minister voor Medische Zorg van 18 juni 2019, kenmerk 1540180-191761-CZ, houdende wijziging van het Besluit vaststelling beleidsregels subsidiëring regionale zorgnetwerken abr in verband met de landelijke coördinatie

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 1.3. van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

De bijlage bij het Besluit vaststelling beleidsregels subsidiëring regionale zorgnetwerken abr wordt als volgt gewijzigd:

A

In hoofdstuk 2, wordt in de vijfde alinea ‘voor 12 door haar omschreven taken’, vervangen door ‘voor 13 door haar omschreven taken’.

B

Hoofdstuk 5, paragraaf 5.1., wordt als volgt gewijzigd:

1. In de derde alinea wordt in de eerste volzin ‘alle 12 taken’ vervangen door ‘de eerste 12 taken’ en in de tweede volzin ‘de volgende 12 taken’ door ‘de eerste 12 taken’.

2. Na de twaalfde taak wordt een dertiende taak toegevoegd, luidende:

13. De zorgnetwerken stellen gezamenlijk een landelijke coördinator aan die hen begeleidt en ondersteunt ten aanzien van bovenstaande taken.

C

Hoofdstuk 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan de vijfde alinea worden na ‘€ 860.000,– per jaar.’ twee volzinnen toegevoegd, luidende: Voor de landelijke coördinatie is per jaar een bedrag van maximaal € 150.000,– beschikbaar. Eén of meerdere zorgnetwerken kunnen hier gezamenlijk aanspraak op maken en hiervoor subsidie aanvragen.

2. Aan de zevende alinea worden na ‘en overige materiële kosten.’ twee volzinnen toegevoegd, luidende: Voor het aanstellen van een landelijke coördinator als bedoeld in paragraaf 5.1, onder 13, kan één regionaal zorgnetwerk of kunnen meerdere regionale zorgnetwerken namens alle zorgnetwerken in totaal maximaal € 150.000,– per jaar besteden. Wanneer één zorgnetwerk de taak van landelijke coördinator op zich neemt, bedraagt de maximale subsidie voor dit regionale zorgnetwerk € 1.010.000,– per jaar.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van afgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Onderhavige wijziging ziet op het Besluit vaststelling beleidsregels subsidiëring regionale zorgnetwerken abr (de beleidsregels). Voor de regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie (zorgnetwerken abr) is er in de periode van mei 2017 tot en met mei 2019 een pilotperiode geweest waarin de 10 zorgnetwerken abr in Nederland een subsidie hebben ontvangen van het Ministerie van VWS. Tijdens deze pilotperiode zijn de zorgnetwerken abr begeleid en ondersteund door het Landelijk Netwerk Acute Zorg en GGD GHOR. Voor de nieuwe subsidieperiode van mei 2019 tot en met mei 2021 is er een nieuwe subsidieregeling vastgesteld door het Ministerie van VWS die wordt uitgevoerd door het RIVM, namelijk de beleidsregels. Op grond van de beleidsregels kunnen regionale zorgnetwerken abr subsidie aanvragen voor activiteiten om antibioticaresistentie tegen te gaan.

In paragraaf 5.1 van de beleidsregels zijn twaalf taken opgenomen die de regionale zorgnetwerken abr dienen uit te voeren. Voor de nieuwe subsidieperiode hebben de 10 zorgnetwerken abr de wens geuit om gezamenlijk een landelijke coördinator aan te stellen. Met de onderhavige wijziging worden de beleidsregels op enkele punten aangepast zodat deze landelijke coördinator kan worden aangesteld.

Met deze wijziging van de beleidsregels wordt een aanvullende taak voor alle zorgnetwerken abr opgenomen, die ziet op het aanstellen van een landelijke coördinator van de zorgnetwerken abr. De landelijke coördinator bewaakt de voortgang en schept de randvoorwaarden voor een logische aansluiting van de zorgnetwerken op de doelen en de missie van de nationale aanpak antibioticaresistentie van het Ministerie van VWS. Concreet betekent dit dat de landelijke coördinator onder meer advies geeft aan de zorgnetwerken, leerpunten en knelpunten verzamelt en zoveel mogelijk initiatieven en partners samenbrengt die van belang zijn voor de landelijke samenwerking.

Voor het uitvoeren van deze aanvullende taak door de zorgnetwerken is per jaar maximaal € 150.000,– beschikbaar, tot de beleidsregels per 1 mei 2021 vervallen. Deze wijziging van de beleidsregels maakt deze extra financiering mogelijk.

Met het toevoegen van een extra taak, die ziet op het aanstellen van een landelijke coördinator van de zorgnetwerken abr, kan één zorgnetwerk of kunnen meerdere zorgnetwerken namens alle zorgnetwerken een herziene aanvraag indienen bij de subsidieverstrekker. Bij deze herziene aanvraag moet een activiteitenplan met begroting worden gevoegd, waarin de activiteiten en kosten voor de landelijke coördinatie worden onderbouwd (zowel voor de personele als materiële kosten).

Het extra budget heeft gevolgen voor de hoogte van het maximale subsidiebedrag per jaar voor de zorgnetwerken abr of het zorgnetwerk abr dat de landelijke coördinatie organiseert. Wanneer één zorgnetwerk de taak van landelijke coördinator op zich neemt, bedraagt de maximale subsidie voor dit regionale zorgnetwerk € 1.010.000,– per jaar.

De Minister voor Medische Zorg, B. J. Bruins

Naar boven