Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 27 juni 2019, nr. 2019-0000096371, tot wijziging van de Algemene douaneregeling

27 juni 2019

Nr. 2019-0000096371

Directoraat-Generaal voor Fiscale Zaken/Directie Algemene Fiscale Politiek/Directie Internationale Zaken en Verbruiksbelastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op de artikelen 2:1, 6:3 en 7:9 van de Algemene douanewet;

Gelet op artikel 63 van de Wet op de accijns;

Besluit:

ARTIKEL I

De Algemene douaneregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 7:17 wordt de tabel als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt ‘59,91%’ vervangen door ‘58,81%’.

2. In onderdeel c wordt ‘61,07%’ vervangen door ‘59,98%’.

B

In artikel 10:4, onderdeel e, wordt ‘artikel 2:5, derde lid’ vervangen door ‘artikel 2:5, tweede lid’.

C

In bijlage IV, onderdelen 1 en 4, wordt ‘Seppe’ telkens vervangen door ‘Breda International Airport’.

D

In bijlage VI, titel II, deel D, onderdeel II. Toelichting op de codes, vak 33: Goederencode, Vijfde deelvak (4 tekens) vervalt ‘9990.99.0200: Bij plaatsing onder de douaneregeling publiek douane-entrepot type II of particulier douane-entrepot, indien op grond van de vergunning van het douane-entrepot de vermelding van de goederencode niet is vereist’.

E

Bijlage VIII komt te luiden:

Bijlage VIII

Verklaring als bedoeld in artikel 4:1 van de Algemene douaneregeling

Ondergetekende,

verklaart namens de stamboekvereniging/fokkerijgroepering (naam).......

dat het (de) hieronder omschreven dier(en) zal (zullen) worden ingeschreven/geregistreerd in het bijgehouden stamboek/fokregister overeenkomstig artikel 37, eerste lid, onderdeel a, onder ii, van Verordening (EU) 2016/1012 (Fokkerijverordening).

Soort dier:

Naam:

Geboren op (datum):

Geboren te (plaats/land):

Levens-/registratienummer:

.....................

..................

(plaats)

(datum)

   

.....................

..................

(naam)

(handtekening).

F

Bijlage XI wordt als volgt gewijzigd:

1. In de opsomming vervalt ‘Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek, Wageningen’.

2. In de opsomming wordt na ‘Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek van de Tropen, ’s-Gravenhage’ ingevoegd ‘– Stichting Wageningen Research, Wageningen’.

3. In de opsomming wordt ‘Wageningen Universiteit Researchcentrum, Wageningen’ vervangen door ‘Wageningen University, Wageningen’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2019.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel

TOELICHTING

I. Algemeen

De Algemene douaneregeling wordt aangepast zodat die regeling in overeenstemming wordt gebracht met de communautaire voorschriften op het gebied van douane, aanverwante wet- en regelgeving en beleid. Tevens worden de forfaitaire accijnstarieven van rooktabak en sigaretten aangepast alsmede een onjuiste verwijzing gecorrigeerd. Daarnaast worden twee bijlagen in overeenstemming gebracht met de actuele stand van zaken wat betreft de benaming van de betreffende organisaties in Nederland.

II. Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A (artikel 7:17 van de Algemene douaneregeling).

In artikel 7:17 van de Algemene douaneregeling (hierna: Adr) zijn forfaitaire accijnstarieven opgenomen die van toepassing zijn op bepaalde accijnsgoederen die als reizigersbagage of kleine zendingen in Nederland worden ingevoerd en waarvoor geen vrijstelling van accijns kan worden verleend. Voor een tweetal tabaksproducten is dit forfaitaire accijnstarief uitgedrukt als een percentage van de kleinhandelsprijs van soortgelijke producten. Bij invoer van bijvoorbeeld een pakje sigaretten zal daarom worden nagegaan wat dat pakje of een vergelijkbaar pakje in Nederland kost. Op die prijs wordt het forfaitaire accijnstarief toegepast. Deze wijziging strekt ertoe het forfaitaire accijnstarief voor rooktabak en sigaretten in de tabel van artikel 7:17 Adr met ingang van 1 juli 2019 aan te passen aan de gewogen gemiddelde kleinhandelsprijzen (WAP, weighted average price) van rooktabak en sigaretten over het kalenderjaar 2018 zoals bekendgemaakt op 28 februari 2019 op de website van de Rijksoverheid. Voor rooktabak is deze WAP € 185,25 per kilogram en voor sigaretten € 318,90 per 1.000 stuks.

Artikel I, onderdeel B (artikel 10:4 van de Algemene douaneregeling)

Dit betreft een technische wijziging. Bij de aanpassing per 1 januari 20191 van artikel 2:5 Adr, waarbij het tweede lid is komen te vervallen en een vernummering heeft plaatsgevonden, is verzuimd om in artikel 10:4, onderdeel e, Adr de verwijzing naar artikel 2:5, derde lid, Adr dienovereenkomstig aan te passen tot een verwijzing naar het tweede lid. Dit wordt thans hersteld.

Artikel I, onderdeel C (bijlage IV van de Algemene douaneregeling)

Deze aanpassing betreft naamswijziging van vliegveld ‘Seppe’ in ‘Breda International Airport’, de huidige benaming van dat vliegveld.

Artikel I, onderdeel D (bijlage VI van de Algemene douaneregeling)

Het betreft een technische wijziging die het gevolg is van de aanpassing van de elektronische aangiftesystemen. In bijlage VI, titel II, deel D, onderdeel II, vak 33, Adr was om systeemtechnische redenen de verplichting opgenomen een code te vermelden. Met de komst van het nieuwe aangiftesysteem AGS is het invoeren van deze code komen te vervallen.

Artikel I, onderdeel E (bijlage VIII van de Algemene Douaneregeling)

In artikel 37, eerste lid, onderdeel a, subonderdeel ii, van Verordening (EU) 2016/1012 van het Europees parlement en de Raad van 8 juni 2016 betreffende zoötechnische en genealogische voorwaarden voor het fokken van, de handel in en de binnenkomst in de Unie van raszuivere fokdieren, hybride fokvarkens en levende producten daarvan en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 652/2014, de Richtlijnen 89/606/EEG en 90/425/EEG van de Raad en tot intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van dierfokkerij (‘Fokkerijverordening’) (PbEU 2016, L 171) wordt verwezen naar een document dat een zending raszuivere fokdieren vergezelt. In artikel 4:1 Adr is bepaald dat voormeld document wordt opgemaakt volgens het in bijlage VIII opgenomen model. Dat model wordt bij deze wijziging in overeenstemming gebracht met de terminologie van de Fokkerijverordening.

Artikel I, onderdeel F (bijlage XI van de Algemene douaneregeling)

Het betreft de naamswijziging van twee instellingen als bedoeld in artikel 44, tweede lid, onderdeel b, van Verordening (EG) nr. 1186/2009 van de Raad van 16 november 2009 betreffende de instelling van een communautaire regeling inzake douanevrijstellingen (PbEU 2009, L 324).

Artikel II (inwerkingtredingsbepaling)

Dit artikel regelt de inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel

Verzamelregeling 1 juli 2019

Beschrijving voorstel/regeling

In de verzamelregeling zijn wijzigingen opgenomen ten behoeve van de aanpassing van diverse regelingen op het gebied van Douane en accijnzen. In de meeste gevallen betreft het wijzigingen die geen of slechts een marginale impact hebben op de uitvoering.

Wijzigingen zonder of met marginale impact

  • Artikel I, onderdeel B: art. 10:4 Algemene douaneregeling;

Wijzigingen gericht op het codificeren van de bestaande uitvoeringspraktijk (geen impact)

  • Artikel I, onderdeel D: bijlage VI Algemene douaneregeling;

Wijzigingen die een beperkte impact hebben op de geautomatiseerde systemen

  • Artikel I, onderdeel A: art. 7:17 Algemene douaneregeling;

  • Artikel I, onderdeel C: bijlage IV Algemene douaneregeling;

  • Artikel I, onderdeel E: bijlage VIII Algemene douaneregeling;

  • Artikel I, onderdeel F: bijlage XI Algemene douaneregeling;

Interactie burgers/bedrijven

De wijzigingen worden waar nodig meegenomen in de reguliere communicatie.

Maakbaarheid systemen

De wijzigingen met een beperkte impact op de geautomatiseerde systemen kunnen waar nodig tijdig in de diverse systemen worden verwerkt.

Handhaafbaarheid

Niet van toepassing.

Fraudebestendigheid

Niet van toepassing.

Complexiteitsgevolgen

Niet van toepassing.

Risico procesverstoringen

Het risico op procesverstoringen is klein.

Uitvoeringskosten

Waar kosten zijn gemoeid met de communicatie of systeemaanpassingen vallen deze binnen de jaaraanpassingen.

Personele gevolgen

Er zijn geen personele gevolgen.

Invoeringsmoment

Invoering is mogelijk per: 1 juli 2019.

Eindoordeel

De voorstellen zijn uitvoerbaar.


X Noot
1

Artikel X, onderdeel I, van de Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 31 december 2018 tot wijziging van enige uitvoeringsregelingen op het gebied van belastingen en toeslagen (Stcrt. 2018, 72059).

Naar boven