Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 18 juni 2019, nr. 2624966, houdende de aanwijzing van de SIS II-databank als databank waarmee de Passagiersinformatie-eenheid de passagiersgegevens bevoegd is te vergelijken in de zin van artikel 6, tweede lid, onderdeel a, van de Wet gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 6, tweede lid, onderdeel a, van de Wet gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven;

Besluit:

Artikel 1

Als databank waarmee de Passagiersinformatie-eenheid bij het beoordelen van de passagiers als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, de Wet gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven de passagiersgegevens als bedoeld in artikel 1 van die wet bevoegd is te vergelijken, wordt aangewezen de SIS II-databank als bedoeld in artikel 4 van de Verordening (EG) Nr. 1987/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II).

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot uitvoering van artikel 6, tweede lid, onder a, van de Wet gebruik passagiersgegevens voor de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven (wet).

De passagiersinformatie-eenheid (Pi-NL) heeft op grond van de wet tot taak het verwerken van passagiersgegevens met het doel van het voorkomen, opsporen, onderzoeken en vervolgen van terroristische en ernstige misdrijven. Om deze taak uit te kunnen voeren is het geautomatiseerd vergelijken door de Pi-NL van passagiersgegevens met de in de SIS II-databank opgenomen politiegegevens noodzakelijk. Dit betreft een hit/no hit-bevraging van deze databank, die gegevens bevat over personen en voorwerpen die ‘gesignaleerd’ staan.

De Pi-NL is bevoegd naar aanleiding van een geconstateerde hit de passagiersgegevens te verstrekken aan een bevoegde instantie (openbaar ministerie, politie, Koninklijke Marechaussee, bijzondere opsporingsdiensten en de rijksrecherche) voor nader onderzoek of het treffen van maatregelen (zie artikel 8 van de wet).

Met het besluit wordt aangewezen de SIS II-databank als bedoeld in artikel 4 van de Verordening (EG) Nr. 1987/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II).

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven