Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 juni 2019, kenmerk 1531978-190715-MEVA, houdende wijziging van de Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg in verband met het toevoegen van de bachelors Social Work en Sociaal Werk

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 6 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Een persoon die is ingeschreven voor de zorgopleiding Bachelor Social Work met code 34116 of Bachelor Sociaal Werk met code 34608, telt mee voor 0,75 in plaats van 1.

B

Aan bijlage 2 wordt toegevoegd:

Vanaf 2019/2020

34116

B Social Work

Vanaf 2019/2020

34608

B Sociaal Werk

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Algemeen

De Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg (hierna: de Subsidieregeling) voorziet in een tegemoetkoming in de kosten van het vaccinatietraject hepatitis B van studenten die een zorgopleiding volgen. Op 1 maart 2019 is de Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening met code 34617 subsidiabel geworden via de Subsidieregeling. Gebleken is dat meerdere hogescholen zijn overgestapt naar Bachelor Social Work met code 34116 en Bachelor Sociaal Werk met code 34608. De Bachelors Social Work en Sociaal werk zijn brede Bachelors waar de opleidingen Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Bachelor Culturele en Maatschappelijke Vorming, Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Bachelor Pedagogiek in opgaan. De hogescholen zijn geïnformeerd over deze wijziging en hebben hiermee bij hun aanvraag voor studiejaar 2019–2020 rekening kunnen houden.

Artikelsgewijs

A

Aanvulling van artikel 6

De brede Bachelors Social Work en Sociaal werk bestaan uit drie uitstroom profielen; Welzijn en samenleving, Zorg en Jeugd. In samenspraak met de Vereniging Hogescholen is besloten 75 procent van de instroom aantallen in de Bachelor Social Work en in de Bachelor Sociaal Werk (crohocode 34116 en 34608) in aanmerking te laten komen voor een vergoeding voor een vaccinatietraject tegen hepatitis B vanaf schooljaar 2019–2020. Ongeveer 75 procent van de studenten stroomt uit in een profiel waarbij tijdens de stage en het uitoefenen van het beroep een verhoogd risico is op hepatitis B. Artikel 6 is aangepast doordat een vierde lid is toegevoegd, waarin wordt bepaald dat de kosten van de vaccinatie voor een persoon die is ingeschreven voor de zorgopleiding Bachelor Social Work met code 34116 of Bachelor Sociaal Werk met code 34608, voor 75 procent zullen worden vergoed.

B

De Bachelor Social Work en de Bachelor Sociaal Werk zijn toegevoegd. Tijdens de stage van deze opleiding komen de studenten vaak fysiek in aanraking met patiënten uit de risicogroep. Hierdoor lopen studenten tijdens deze stage een verhoogd risico op hepatitis B. Dit vormt ook een risico voor de patiënten. Daarom is besloten tot het opnemen van deze opleiding in bijlage 2 van de Subsidieregeling.

Met deze wijziging is de vaccinatie van de betreffende studenten onder de werking van de Subsidieregeling gebracht.

Artikel II

De bovengenoemde wijzigingen moeten voor het studiejaar 2019–2020 hun beslag krijgen. Gelet hierop treedt de regeling op 1 juli 2019 in werking. De onderhavige wijzigingsregeling wordt met het oog op de voorbereidingen voor het komende studiejaar zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven