Verkeersbesluit te water, ligplaatsverbod Hollandsche IJssel en het Spui

juni 2019

Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Begripsbepalingen

In dit verkeersbesluit wordt verstaan onder:

  • 1. Svw: Scheepvaartverkeerswet;

  • 2. Bpr: Binnenvaartpolitiereglement;

  • 3. Babs: Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer.

Vereiste van besluit

  • Op grond van artikel 7.02, eerste lid, onder a van het Bpr mogen een schip, een drijvend voorwerp en een drijvende inrichting geen ligplaats nemen op een gedeelte van de vaarweg, waar bij algemene regeling dan wel krachtens een bekendmaking met dezelfde strekking als een verkeersteken ligplaats nemen is verboden;

  • Op grond van artikel 7.02, tweede lid, van het Bpr mag op een gedeelte van de vaarweg, waar ligplaats nemen is verboden, een schip, een drijvend voorwerp of een drijvende inrichting evenwel ligplaats nemen op een bijzondere ligplaats aangeduid door één der tekens E.5 tot en met E.7 (bijlage 7), met inachtneming van de artikelen 7.03 tot en met 7.06;

  • Op grond van artikel 5 van het Babs wordt aangegeven welke van de in artikel 3 van de Svw genoemde belangen aan het verkeersbesluit ten grondslag liggen en welke doelstelling met het verkeersbesluit wordt beoogd;

  • Op grond van artikel 2, eerste lid, onder a 1, van de Svw ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Belangenafweging en motivering

Ingevolge artikel 9.03, eerste lid van het Bpr is het verboden op de in bijlage 14, onder a, vermelde vaarwegen, of gedeelten daarvan, ligplaats te nemen (ankeren en meren). Bij besluit van 14 oktober 2015, houdende wijziging van het Vaststellingsbesluit Bpr, het Bpr en enkele andere besluiten in verband met een actualisering en enkele andere aanpassingen, Staatsblad 2015, 395, is bij het opnieuw vaststellen van Bijlage 14 van het Bpr de Hollandsche IJssel abusievelijk verwijderd. Dit gebrek zal bij de eerstvolgende wijziging van het Bpr hersteld worden. Tot dan geldt dit Verkeersbesluit waarin het ligplaats nemen op de Hollandse IJssel wordt verboden.

Bij de eerder genoemde wijziging is het Spui ten onrechte opgenomen in Bijlage 14 van het Bpr. De nautische situatie op het Spui vraagt niet om een algeheel ligplaatsverbod. Bij de eerstvolgende wijziging van het Bpr zal het Spui worden verwijderd van Bijlage 14.Tot dan geldt dit Verkeersbesluit waarin het ligplaatsverbod op het Spui wordt opgeheven.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit ik het volgende:

  • Op de Hollandsche IJssel is het verboden ligplaats te nemen;

  • Op het Spui is het toegestaan ligplaats te nemen, behoudens in de gevallen genoemd in artikel 7.02, eerste lid, b tot en met k van het Bpr.

Dit verkeersbesluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, het hoofd van de afdeling vergunningverlening, N.C. Knaap

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit schriftelijk bezwaar maken binnen zes weken na de dag waarop het is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, en gezonden aan de Hoofdingenieur-Directeur van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, t.a.v. de afdeling Werkenpakket, Postbus 2232, 3500 GE, Utrecht

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

  • a. uw naam en adres;

  • b. de dagtekening;

  • c. de vermelding van dit besluit (kopie bijvoegen);

  • d. een opgave van de redenen waarom u zich niet met dit besluit kunt verenigen.

Voorlopige voorziening

Gelijktijdig met of na de indiening van het bezwaarschrift kunt u een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank in uw regio.

Het verzoek dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten:

  • a. uw naam en adres;

  • b. de dagtekening;

  • c. de vermelding van dit besluit (kopie bijvoegen);

  • d. de gronden van het verzoek (motivering).

Stuur bovendien een kopie van het bezwaarschrift mee.

Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Griffierecht

Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de rechtbank wijst u na indiening op de verschuldigdheid daarvan en bericht u binnen welke termijn en op welke wijze het bedrag moet worden voldaan.

Naar boven