Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 20 juni 2019, nr. IENW/BSK-2019/132167, houdende wijziging van de Waterregeling in verband met wijziging van de kaartbijlagen (2019)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikel 3.1, eerste en tweede lid, in samenhang met artikel 3.3, en artikel 6.16, tweede lid, van het Waterbesluit;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Waterregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

In Bijlage II. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteitsbeheer voert, en grenzen van drogere oevergebieden (bijlage bij artikel 3.2, eerste lid, en 3.3 van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage A, behorend bij deze regeling:

Kaart:

kaartnummer:

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

154

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

169

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

177

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

181

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

193

Beheer waterkwaliteit en drogere oevergebieden

194

B

In Bijlage III. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwantiteitsbeheer voert (bijlage bij artikel 3.2, tweede lid, van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage B, behorend bij deze regeling:

Kaart:

kaartnummer:

Beheer waterkwantiteit

154

Beheer waterkwantiteit

169

Beheer waterkwantiteit

177

Beheer waterkwantiteit

181

Beheer waterkwantiteit

193

Beheer waterkwantiteit

194

C

In Bijlage IV. Kaart met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterstaatkundig beheer voert en van rijkswateren waar een niet tot het Rijk behorend overheidslichaam het waterstaatkundig beheer voert (bijlage bij de artikelen 3.2, derde lid, 3.2a en 6.7 van de Waterregeling) worden de kaarten met onderstaande nummers vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in bijlage C, behorend bij deze regeling:

Kaart:

kaartnummer:

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht gebruik waterstaatswerken

022

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht gebruik waterstaatswerken

154

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht gebruik waterstaatswerken

169

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht gebruik waterstaatswerken

194

ARTIKEL II

  • 1. Indien een werk of handeling op het tijdstip, direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze regeling, niet strijdig was met daarvoor bij of krachtens de Waterwet geldende regels of voorschriften en daarvoor als gevolg van een wijziging krachtens deze regeling van bijlage II, III of IV bij de Waterregeling een watervergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet vereist zou worden, blijft die vergunningplicht buiten toepassing totdat er een wijziging van dat werk of die handeling plaatsvindt waarvoor een watervergunning vereist is.

  • 2. Indien als gevolg van een wijziging als bedoeld in het eerste lid een ander bestuursorgaan bevoegd gezag als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet wordt, wordt een met betrekking tot dat werk of die handeling op het tijdstip, bedoeld in het eerste lid, van kracht zijnde watervergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet aangemerkt als een watervergunning van dat andere bestuursorgaan.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

BIJLAGE A

BIJLAGE B

BIJLAGE C

TOELICHTING

1. Inleiding

De regeling vervangt in totaal 16 kaarten in de bijlagen II, III en IV bij de Waterregeling. Deze bijlagen bevatten kaarten met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterkwaliteits-, waterkwantiteits- en waterstaatkundig beheer voert en van drogere oevergebieden.

2. Wijzigingen per onderdeel

De aangepaste kaarten binnen de bijlagen II, III en IV bij de Waterregeling (onder nummers 022, 154, 169, 177, 181, 193 en 194) bevatten gewijzigde grenzen voor het beheer. De wijzigingen van de grenzen betreffen verbeteringen van de eerdere versies van de kaarten en de vastlegging van de met andere betrokken bestuursorganen afgesproken wijzigingen van de beheergrenzen. Hieronder zijn per regionaal onderdeel van Rijkswaterstaat de wijzigingen toegelicht.

Oost-Nederland (kaarten onder nummer 154 en 169)

Op de kaarten onder nummer 154 en 169, betreffende de Lek en het Lekkanaal, zijn wijzigingen aangebracht die het gevolg zijn van de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van een derde sluiskolk bij de Beatrixsluis. Afgelopen voorjaar is derde sluiskolk geopend en zijn de werkzaamheden aan het Lekkanaal afgerond. Door verbreding van het kanaal en de vergroting van de voorhaven van de sluis zijn de grenzen van het rijkswaterstaatswerk gewijzigd. De nieuwe begrenzing van het rijkswaterstaatswerk is door middel van deze wijziging geformaliseerd.

West-Nederland Noord (kaarten onder nummer 177 en 181)

De kaarten onder nummer 177 zijn gewijzigd bij het sluizencomplex Schellingwoude. De kolken binnen dit sluizencomplex waren ingetekend als drogere oevergebied, terwijl deze onder water staan. Door deze regeling zijn de kaarten onder nummer 177 bij Bijlage II en III bij de Waterregeling in overeenstemming gebracht met de feitelijke situatie. Daarnaast is op de kaart bij Bijlage III het sluizencomplex zelf duidelijker zichtbaar gemaakt door deze in te kleuren.

De wijziging van de kaarten onder nummer 181 betreft een aanpassing van de breedte van de deurkassen van de Noordersluis bij het sluizencomplex IJmuiden. De plek waar deurkassen zijn gelegen was op de kaarten aangemerkt als drogere oevergebied, terwijl deze plek inmiddels onder water staat. Door deze wijziging sluiten de kaarten weer aan op de feitelijke situatie.

Oost-Nederland (kaarten onder nummer 193 en 194)

De kaarten onder nummer 193 en 194 (Zwolle-IJsselkanaal en het Zwarte Water) in bijlage II en III bij de Waterregeling zijn gewijzigd om de grenzen van het gebied waar het Rijk waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheer voert in overeenstemming te brengen met de grenzen van het gebied waar het Rijk waterstaatkundig beheer voert (bijlage IV). Op de kaart onder nummer 195 in bijlage IV is tevens een aantal correcties doorgevoerd, zodat de buitenbegrenzing van het beheergebied overeenkomt met de actuele ligging van de primaire waterkering, zoals opgenomen in het Nationaal Basisbestand Primaire Waterkeringen.

3. Gevolgen van deze regeling

Als gevolg van het vergunningvrij dan wel vergunningplichtig worden van gebieden kunnen er regeldrukgevolgen zijn. Echter, deze volgen reeds uit eerder gemaakte afspraken dan wel uit de toepassing van andere regelgeving op de wijzigingen in de desbetreffende gebieden. De onderhavige wijziging heeft op zichzelf geen gevolgen voor de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven en evenmin voor de bestuurlijke en uitvoeringslasten. De wijzigingen zijn afgestemd met de betrokken bestuursorganen. Voor burgers en bedrijven zijn er als gevolg van deze regeling geen andere ingrijpende gevolgen. Om deze redenen is afgezien van internetconsultatie, in lijn met het beleid ten aanzien daarvan.1

4. Overgangsrecht

Deze regeling bevat de gebruikelijke overgangsbepaling, waarmee wordt bereikt dat voor bestaande, doorlopende werken en handelingen waarvoor eerder geen watervergunning vereist was, na inwerkingtreding van de onderhavige regeling niet enkel door de wijziging van beheergrenzen een watervergunning vereist is. Voorwaarde is wel dat de werken en handelingen voorafgaand aan het van kracht worden van de gewijzigde beheergrenzen aan de eisen van de Waterwet en de krachtens die wet gestelde regels en voorschriften voldoen (zoals vergunningseisen en -voorschriften, zorgplichten, algemene regels, maatwerkvoorschriften en meldings- en informatieplichten). Met dit overgangsrecht wordt de continuïteit van bestaande rechten en beschermingsniveaus gewaarborgd en worden onnodige lasten, die zouden ontstaan door het – enkel door de wijzigingsregeling – moeten aanvragen van nieuwe vergunningen of ontheffingen of door het opleggen van nieuwe maatwerkvoorschriften, voorkomen.

5. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2019 in verband met wijzigingen van de beheergrenzen die per die datum noodzakelijk zijn. Er wordt afgeweken van de invoeringstermijn van drie maanden uit het systeem van vaste verandermomenten van regelgeving, die is vereist wegens de gevolgen voor andere overheden. Dat is niet bezwaarlijk, omdat de wijzigingen al zijn afgestemd met de betrokken overheden en waar relevant met andere betrokkenen. Bovendien is latere inwerkingtreding niet gewenst, omdat de eerder aangegeven beheergrenzen op de genoemde kaarten bij de Waterregeling niet actueel zijn. Spoedige wijziging is dus noodzakelijk en een later vast verandermoment, in dit geval 1 oktober 2019, kan om die reden niet worden afgewacht. Dit is in overeenstemming met de uitzonderingsgrond van aanwijzing 4.17, vijfde lid, onderdeel a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


X Noot
1

Kamerstukken II 2009/10, 29 279, nr. 114 en Kamerstukken II 2012/13, 29 362, nr. 224.

Naar boven