Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 14 juni 2019, nr. 2019-0000279251, tot wijziging van de Regeling burgerservicenummer in verband met de vaststelling van versie 1.5 van het Logisch Ontwerp BSN

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 2 van het Besluit burgerservicenummer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling burgerservicenummer wordt als volgt gewijzigd:

Onderdeel A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt ‘het Logisch ontwerp BSN, versie 1.4’ vervangen door ‘het Logisch ontwerp BSN, versie 1.5’.

2. De puntkomma aan het slot van onderdeel e wordt vervangen door een punt.

3. Onderdeel f vervalt.

Onderdeel B

De bijlage wordt vervangen door de bijlage die is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 29 september 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlage die is opgenomen in de bijlage bij deze regeling, die ter inzage wordt gelegd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt 147, 2511 DP Den Haag.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

BIJLAGE, BEHORENDE BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL B

BIJLAGE BIJ ARTIKEL 3

Deze bijlage wordt ter inzage gelegd en tevens via https://www.rvig.nl beschikbaar gesteld.

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling burgerservicenummer. De wijziging behelst de vaststelling van versie 1.5 van het Logisch ontwerp BSN (hierna: LO BSN). Op grond van artikel 3 van de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer (hierna: Wabb) zorgt de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de inrichting en instandhouding van een aantal faciliteiten die noodzakelijk zijn voor een goede werking van het burgerservicenummerstelsel. Deze faciliteiten worden gezamenlijk aangeduid met het begrip ‘beheervoorziening’. De systeembeschrijving bevat regels betreffende de inrichting, de werking en het beheer van de beheervoorziening. Op grond van de Wabb en het Besluit burgerservicenummer wordt deze systeembeschrijving bij ministeriële regeling vastgesteld. De betreffende systeembeschrijving wordt gevormd door de als zodanig gemarkeerde hoofdstukken en bijlagen, of onderdelen daarvan, van het LO BSN dat als bijlage bij de Regeling burgerservicenummer is gevoegd.

2. Inhoud van de wijzigingen

In het LO BSN zijn ten opzichte van de vorige versie (versie 1.4) drie wijzigingen doorgevoerd. Allereerst zijn aanpassingen doorgevoerd in verband met het op 29 september 2018 in werking treden van de Europese eIDAS-verordening, waarbij het burgerservicenummer een centrale rol heeft.1 Daarvoor is in de beheervoorziening een nieuwe beheercomponent nodig. In verband met het uitfaseren van het sofinummer zijn daarnaast alle verwijzingen naar het sofinummer verwijderd. Tot slot zijn enkele redactionele wijzigingen doorgevoerd.

De nieuwe aanduiding van het LO BSN versie 1.5 heeft geleid tot een gewijzigde aanhef van artikel 3 van deze regeling (zie artikel I, onderdeel A). Ook is de definitie van sofinummer in onderdeel f komen te vervallen.

De aanpassing van het LO BSN (versie 1.5) zijn, vanwege de inwerkingtreding van de eIDAS-verordening, met ingang van 29 september 2018 gerealiseerd. Dit besluit zal daarom terugwerkende kracht krijgen tot en met die datum.

3. Terinzagelegging en inwerkingtreding

Het LO BSN versie 1.5, zoals opgenomen in de bijlage bij de regeling, is door zijn omvang en opmaak niet geschikt om in de Staatscourant te plaatsen. Daarom wordt deze bijlage bekendgemaakt door terinzagelegging bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De documenten zijn tevens via het internet te raadplegen (https://www.rvig.nl). Daarmee is de kenbaarheid van de documenten voor de direct bij de regeling betrokken personen voldoende verzekerd.

In artikel II is in het licht van het voorgaande bepaald dat de regeling met terugwerkende kracht in werking treedt tot en met 29 september 2018.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops


X Noot
1

Verordening (EU) nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van Richtlijn 1999/93/EG (PB L 257).

Naar boven