Kennisgeving ontwerp-instemmingsbesluit gaswinningsplan De Blesse-Blesdijke, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft het ontwerpbesluit opgesteld voor de instemming met het gaswinningsplan De Blesse-Blesdijke. Van 13 juni 2019 tot en met 24 juli 2019 ligt het ontwerp-instemmingsbesluit ter inzage. Een ieder kan reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit met een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

Wat staat er in het winningsplan De Blesse- Blesdijke?

Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan De Blesse- Blesdijke ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het betreft de gasvelden De Blesse, Blesdijke en Blesdijke-East gelegen binnen het gebied van de winningsvergunning Gorredijk en Steenwijk. Geografisch gezien liggen de gasvelden in de provincies Fryslân en Overijssel, in de gemeenten Weststellingwerf en Steenwijkerland en in het verzorgingsgebied van het Wetterskip Fryslân en het Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Sinds 1999 wordt er gas gewonnen uit het gasveld De Blesse en sinds 2009 wordt er gas gewonnen uit het gasveld Blesdijke. De verwachte einddatum van de productie is voor het gasveld De Blesse in het jaar 2035, voor het gasveld Blesdijke in het jaar 2024 en voor het gasveld Blesdijke-East in het jaar 2028.

Ontwerp-instemmingsbesluit en onderliggende stukken

Het winningsplan De Blesse-Blesdijke is voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. De uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in de beoordeling in het ontwerp-instemmingsbesluit en zijn bijgesloten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 13 juni 2019 tot en met 24 juli 2019 het ontwerp-instemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Weststellingwerf, Griffioenpark 1 te Wolvega

  • Gemeentehuis Steenwijkerland, Vendelweg 1 te Steenwijk

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag

Uw zienswijze indienen

Vindt u dat er onjuistheden in het besluit staan of dat uw belangen onvoldoende zijn meegewogen?

Dan kunt u van 13 juni 2019 tot en met 24 juli 2019 een zienswijze indienen op het ontwerp-instemmingsbesluit, het winningsplan en de onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van welk ontwerp-instemmingsbesluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen personen of instanties die op het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze hebben ingebracht en belanghebbende in de zin van de wet zijn, later tegen het instemmingsbesluit beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Inspraakpunt winningsplan De Blesse-Blesdijke, Postbus 248, 2250 AE Voorschoten.

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve instemmingsbesluiten. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie thuisgestuurd ter kennisgeving van de publicatie van de definitieve besluiten.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.hoewerktgaswinnen.nl voor meer informatie hoe gas gewonnen wordt. Voor nadere informatie over het winningsplan De Blesse-Blesdijke en mondeling inspreken over het ontwerp-instemmingsbesluit kunt u op maandag t/m donderdag van 9.00u tot 12.00u contact opnemen met de heer H.S. de Vries (tel.: 06 – 24 35 21 36).

Naar boven