Openbare Kennisgeving MER- procedure Veerhaven Ochten

Logo Gelderland

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken bekend dat vanaf 13 juni 2019 de Notitie reikwijdte en detailniveau MER (NRD) voor Veerhaven Ochten ter inzage ligt. Door deze bekendmaking gaat de procedure van de milieueffectrapportage (m.e.r.) van start. Een ieder kan gedurende deze periode adviezen over de inhoud van het op te stellen Milieueffectrapport (MER) aandragen.

 

Wat is het voornemen?

De ambitie en opgave is het gebied te ontwikkelen tot een knooppunt van recreatieve mogelijkheden (TOP: Toeristische Overstap Punt), en het gebied een kwaliteitsimpuls te geven door verschillende overheidsdoelen (Fase 1) te combineren en ruimte te geven aan een private doorontwikkeling (Fase 2).

 

Nadere invulling publieke projectdoelen Fase 1

  • Binnen het plangebied wordt een hoogwatervrijterrein gerealiseerd dat ruimte en mogelijkheden biedt voor een private ontwikkeling in de vorm van bijvoorbeeld een Informatie- annex waterbelevingscentrum, horeca (uitbreiding) en parkeervoorzieningen (Fase 2).

  • De realisatie van een hoogwatervrijterrein wordt mogelijk gekoppeld aan de opgave voor dijkversterking. Het waterschap is verantwoordelijk voor de ontwerpuitwerking en uiteindelijke realisatie van dit onderdeel en bijbehorende opgaven

  • In het gebied wordt een geul, al of niet aangetakt, aangelegd. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de water- en natuurdoelen van de Kader Richtlijn Water (KRW)-opgave van Rijkswaterstaat.

  • Baggeronderhoud van de haven: Daarmee wordt het ook mogelijk om de veerhaven te behouden en op te waarderen voor recreatieve doelen, zoals bijvoorbeeld een plaats waar watertaxi en/of riviercruiseschepen kunnen aanmeren.

  • Recreatieve-, landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteitsimpuls

  • Ten behoeve van een basisinrichting voor een Toeristisch Overstap Punt (TOP) zullen beperkt recreatieve voorzieningen worden gerealiseerd. Gedacht wordt aan wandelpaden, aanlegsteiger, natuurontwikkeling, bankjes, tafels, uitkijktoren etc. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan provinciale doelen, Waalweelde-doelen en gemeentelijke doelen (versterken lokale en regionale recreatie en toerisme). Ook zullen de recreatieve speelvelden in het plan terugkomen en worden voorzien van een (natuurlijke) tribune geïntegreerd in de dijk.

 

Nadere invulling private projectdoelen Fase 2

  • De basis voor de private projectdoelen is de ontwikkeling van een Toeristische Overstap Punt (TOP) en de mogelijke private onderdelen zijn:

  • 1.

    een informatie-annex waterbelevingscentrum;

  • 2.

    dag- en verblijfsrecreatie;

  • 3.

    (uitbreiding) horeca;

  • 4.

    eventuele innovatieve verbinding over de Waal.

 

 

 

 

 

 

Wat is daarvoor nodig?

Om de bovenstaande maatregelen planologisch en juridisch mogelijk te maken, moet een provinciaal inpassingsplan worden opgesteld. Dit is een plan waarvoor de uitgebreide MER-procedure moet worden doorlopen, zodra er ook een passende beoordeling moet worden opgesteld. Deze laatste is nodig vanwege de gevolgen voor het Natura 2000 gebied uiterwaarden Rijntakken.

Wat gaan we nu onderzoeken?

In het MER worden aan de hand van een aantal alternatieven de milieueffecten van de voorgenomen ontwikkelingen beschreven. In het MER worden ook nut en noodzaak beschreven en de mate waarin de doelstellingen worden gehaald. Het MER draagt daardoor bij aan het maken van het definitieve plan voor Veerhaven Ochten. Het definitieve plan zal worden vastgelegd in een ruimtelijk plan. De eerste stap in de m.e.r. -procedure is de terinzagelegging van de notitie reikwijdte en detailniveau( NRD). In deze notitie staat een omschrijving van de achtergrond, het doel en de aanpak van het proces dat uiteindelijk moet leiden tot de uitvoering van de natuurontwikkeling, een voorlopige beschrijving van de varianten die zullen worden onderzocht en een opsomming van milieuaspecten waarvan vaststaan dat die verder onderzocht moeten worden.

 

Raadpleging

De wettelijke adviseurs en bestuursorganen die bij de besluitvorming over een inpassingsplan betrokken zijn, worden in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen over de reikwijdte en het detailniveau van het MER. Ook de onafhankelijke Commissie m.e.r. wordt om advies gevraagd. Daarnaast kunnen belanghebbenden en geïnteresseerden een reactie geven over reikwijdte en detailniveau.

Indien u een of meerdere suggesties en/of verbeteringen heeft die nu nog niet staan aangegeven in de notitie en die naar uw mening in het milieuonderzoek meegenomen zouden moeten worden kunt u ons dat laten weten. U kunt uw reactie sturen naar de provincie Gelderland. Dat kan van 13 juni t/m 24 juli 2019. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau ligt ter inzage bij en is te bekijken op de websites van de hierondergenoemde instanties:

  • Provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG Arnhem

  • Gemeente Nederbetuwe, Burgemeester Lodderstraat 20, 4043 KM Opheusden

 

U kunt uw reactie per brief richten aan Gedeputeerde Staten van Gelderland t.a.v. Programmering/ t.a.v. F.Verboom , Postbus 9090, 6800 GX Arnhem of per email aan post@gelderland.nl.

 

Binnengekomen reacties worden gebruikt bij het bepalen van de verdere aanpak van de verkenning en de opstelling van de milieueffectrapportage. De reacties en de adviezen van de wettelijke adviseurs en de onafhankelijke Commissie m.e.r. worden verwerkt in de definitieve Notitie Reikwijdte en detailniveau. De Notitie reikwijdte en detailniveau wordt naar verwachting in het 3e kwartaal 2019 vastgesteld door GS. Deze notitie zal dan de basis vormen voor de opstelling van het MER. De uitkomsten van het MER worden gebruikt bij het opstellen van het concept ruimtelijk besluit. Het MER wordt te zijner tijd samen met het ontwerpbesluit openbaar gemaakt.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

Naar boven