Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Instellen parkeerschijfzone (3 parkeervakken) Minkmaatstraat te Enschede

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het plaatsen van verkeersborden E10 van bijlage 1 van het RVV 1990, inclusief onderborden met de tekst “ma, wo, do 8-21 h di, vr, za 8-18 h” en onderborden OB501(pijl links, pijl rechts) aan beide zijden van de drie parkeerplaatsen aan de oostzijde van de Minkmaatstraat ter hoogte van huisnummer 2, een parkeerschijfzone in te stellen.

 

Datum : 6 juni 2019

Ons kenmerk : V-2019-3200 1900055427

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Minkmaatstraat is gelegen in het noordoosten van Enschede in de wijk De Laares. De weg is in beheer bij de gemeente Enschede en gecategoriseerd als erftoegangsweg. De maximumsnelheid op de Minkmaatstraat is 30 km/uur. De Minkmaatstraat, tussen de Oldenzaalsestraat en de Leliestraat, maakt onderdeel uit van het betaald parkeren regime van de gemeente Enschede. Hetzelfde geldt voor de Begoniastraat tussen de Minkmaatstraat en de Teunisbloemstraat.

 

Aan beide zijden van de Minkmaatstraat zijn langsparkeervakken aanwezig. Ook aan de noordzijde van de Begoniastraat zijn langsparkeervakken aanwezig. Deze langsparkeervakken voorzien in de parkeerbehoefte van de bewoners van de Minkmaatstraat en de Begoniastraat. Daarnaast worden deze langsparkeervakken gebruikt door bezoekers van het gezondheidscentrum Weerfit. Het gezondheidscentrum ligt aan het kruispunt Minkmaatstraat – Begoniastraat.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Het gezondheidscentrum Weerfit is dus gelegen in een betaald parkeren regime. Hierdoor dienen bezoekers van het gezondheidscentrum te betalen voor het parkeren van de auto. Het gezondheidscentrum heeft bij de gemeente aangegeven aanspraak te willen maken op een parkeerschijfzone ten gunste van de bezoekers van het gezondheidscentrum.

 

De gemeente Enschede biedt de mogelijkheid om een blauwe zone in te voeren bij gezondheidscentra met een minimale grootte van vijf behandelkamers. Deze maatregel ten behoeve van het verminderen van verkeeroverlast in woonwijken staat opgenomen in de parkeervisie Enschede 2013-2020. Het gezondheidscentrum Weerfit voldoet aan de voorwaarden die gesteld zijn in de Parkeervisie Enschede 2013-2020 voor het realiseren van een parkeerschijfzone voor een drietal parkeerplaatsen.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Het is mogelijk om een parkeerschijfzone in te stellen voor bezoekers van het gezondheidscentrum Weerfit. Aan de Minkmaatstraat ter hoogte van huisnummer 2 liggen 3 parkeervakken. Deze drie parkeervakken worden aangewezen als parkeerschijfzone ten behoeve van het gezondheidscentrum Weerfit. De verwachting is dat bezoekers van het gezondheidscentrum voor een behandeling komen en daarom de parkeertijd beperkt is, daarom wordt de maximale parkeerduur gesteld op 2 uur.

 

Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met het de parkeercapaciteit wordt de parkeerschijfzone op maandag, woensdag en donderdag tussen 08.00 en 21.00 uur en op dinsdag, vrijdag en zaterdag tussen 08.00 en 18.00 uur aangewezen. Het uitvoeren van deze maatregel draagt hierdoor niet alleen bij aan het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan maar ook aan het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van verkeer. De betreffende parkeervakken worden daarnaast gekenmerkt door blauwe belijning.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

  • fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 5 juni 2019.

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

G.E.S. Walgemoet,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven