Kennisgeving terinzagelegging concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau, kavelbesluiten VI en VII, windenergiegebied Hollandse Kust (west), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 14 juni 2019 tot en met donderdag 25 juli 2019 ligt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage voor kavelbesluiten VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west). In deze notitie staan de kaders voor de op te stellen milieueffectrapporten voor kavelbesluiten VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west).

Iedereen kan op de notitie reageren door het indienen van een zienswijze binnen de bovengenoemde periode.

Wat gaat er gebeuren?

In het windenergiegebied Hollandse Kust (west) worden zo’n 60 kilometer ten westen van de kust van Noord-Holland twee windparken gebouwd met een gezamenlijk vermogen van circa 1.400 megawatt (MW).

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) die 14 juni 2019 ter inzage gaat, geeft een toelichting op het initiatief om kavelbesluiten te nemen voor de kavels VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west) en daar windparken te bouwen. Verder beschrijft de notitie wat in het kader van de procedure van de milieueffectrapportage (m.e.r.) onderzocht gaat worden en biedt de gelegenheid hieromtrent zienswijzen in te dienen.

In deze windparken komen twee platforms (Alpha en Beta) waar de stroom die de windturbines opwekken, samenkomt. Via een ondergrondse hoogspanningsverbinding gaat de stroom van het platform op zee naar het transformatorstation aan de Zeestraat in de gemeente Beverwijk. Het net op zee voor dit windpark doorloopt een aparte procedure.

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van het project Net op Zee Hollandse Kust (west Beta) ligt van 7 juni 2019 tot en met 18 juli 2019 ter inzage. Het inpassingsplan en de besluiten voor het project Net op Zee Hollandse Kust (west Alpha) liggen ter inzage van 10 mei 2019 tot en met 21 juni 2019.

Waarom is dit project nodig?

In het ontwerpklimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 49 TWh duurzame elektriciteit wordt opgewekt met windenergie op zee. Om dat doel te halen, moet Nederland onder andere meer windenergie opwekken op zee. De overheid heeft in de routekaart 2030 gebieden op de Noordzee gekozen waar nieuwe windparken worden gebouwd. Op grond van de Elektriciteitswet 1998 is TenneT aangewezen als de beheerder van het net op zee voor het transport van met windenergie opgewekte elektriciteit naar het landelijk hoogspanningsnet. Tot 2030 gaat het in totaal om circa 40% van alle stroomverbruik in Nederland dat wordt opgewekt met windenergie op zee. De realisering van windparken op zee helpt dus mee aan een aanzienlijke verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Windenergiegebied Hollandse Kust (west) is een van de gebieden die de overheid heeft gekozen om nieuwe windparken te bouwen.

De andere gebieden liggen voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland en verder op zee en Ten noorden van de Waddeneilanden.

Wat is een milieueffectrapport?

Een milieueffectrapport brengt de milieueffecten in beeld, zoals de effecten op leefomgevings­kwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water. Op deze wijze kan kennis over deze effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming. Het MER zal ook een passende beoordeling bevatten om mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau staat beschreven welke specifieke milieu­effecten in de m.e.r.-procedure onderzocht worden en met welke diepgang. De Notitie Reik­wijdte en Detailniveau geeft weer wat in het milieueffectrapport zal worden beschreven. De concept-versie van deze notitie ligt nu ter inzage.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van 14 juni 2019 tot en met 25 juli 2019 inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locaties:

  • gemeente Beverwijk, Stationsplein 48, 1948 LC Beverwijk;

  • gemeente Heemskerk, Maerten van Heemskerckplein 1, 1964 EZ Heemskerk;

  • gemeente Velsen, Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden.

Inloopbijeenkomsten

U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert voor het project Net op Zee Hollandse Kust (west Beta). Die bijeenkomsten vinden plaats op:

  • donderdag 20 juni 2019 in het dorpshuis De Moriaan, Dorpsduinen 4, 1949 EG Wijk aan Zee;

  • dinsdag 25 juni 2019 in het Kennemer Theater Beverwijk, Kerkplein 1, 1941 HD Beverwijk.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De bijeenkomsten zijn tussen 19.00 uur en 21.00 uur.

Bij de inloopbijeenkomsten vindt u informatie over het project en over de procedure.

Er zijn medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen over kavelbesluiten VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west).

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de concept NRD. U kunt hierbij denken aan:

  • aanvullende vragen over onderwerpen die niet in de concept-notitie zijn beschreven;

  • onjuistheden in de concept-notitie.

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van de notitie u reageert en dat u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt een zienswijze indienen van 14 juni 2019 tot en met 25 juli 2019. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Kavelbesluiten VI en VII Hollandse Kust (west)’. U krijgt dan per brief een ontvangst­bevestiging. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Kavelbesluiten VI en VII Hollandse Kust (west)

    Postbus 248, 2250 AE Voorschoten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen is er tijdens de inloopbijeenkomsten een notulist aanwezig. U kunt ook op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft aangeleverd. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig is. U vindt meer informatie over het privacybeleid op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wat is de verdere procedure?

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt ook aan verschillende andere betrokkenen voorgelegd, zoals gemeenten en provincies. Daarnaast brengt de Commissie voor de milieueffectrapportage een advies uit. Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden verzameld en verwerkt in de (definitieve) Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Op basis van die notitie worden de milieueffectrapporten opgesteld. Deze milieueffectrapporten vormen de onderbouwing voor de kavelbesluiten VI en VII. De milieueffectrapporten komen, samen met de ontwerpkavelbesluiten VI en VII ter inzage te liggen. Later kunt u daar ook weer op reageren. Dit wordt onder andere aangekondigd in de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Kavelbesluiten VI en VII Hollandse Kust (west) en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Naar boven