Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 28 mei 2019, nr. IENW/BSK-2019/49034, houdende aanwijzing van Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam als keuringsinstantie op grond van artikel 5, eerste lid, van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 5, eerste lid, van Regeling geluidemissie buitenmaterieel;

Gezien het verzoek van Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam, K.P. van der Mandelelaan 41A, 3062 MB Rotterdam, gedaan op 21 februari 2019, om te worden aangewezen als keuringsinstantie die bevoegd is tot het uitvoeren van de procedure van volledige kwaliteitsborging, bedoeld in bijlage VIII bij richtlijn 2000/14/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2000 inzake de harmonisatie van de wetgevingen der lidstaten betreffende de geluidsemissie in het milieu door materieel voor gebruik buitenshuis (PbEG L 162), en gezien het besluit van de Raad voor Accreditatie van 24 januari 2019 om Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam te accrediteren (accreditatie C 644) voor het uitvoeren van vorenbedoelde procedure voor de in de accreditatie vermelde typen materieel;

BESLUIT:

Artikel 1

  • 1. Lloyd’s Register Verification B.V Inspection Services Rotterdam wordt aangewezen als keuringsinstantie als bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel voor het uitvoeren van de procedure van volledige kwaliteitsborging, bedoeld in bijlage VIII bij richtlijn 2000/14/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2000 inzake de harmonisatie van de wetgevingen der lidstaten betreffende de geluidsemissie in het milieu door materieel voor gebruik buitenshuis (PbEG L 162) (hierna: richtlijn 2000/14/EG), voor de volgende typen materieel in de zin van richtlijn 2000/14/EG:

    • verdichtingsmachines (alleen trilwalsen en niet-vibrerende walsen, trilplaten en trilstampers);

    • compressoren (< 350 kW);

    • hydraulische aggregaten;

    • stroomaggregaten (< 400 kW);

    • torenkranen.

  • 2. Onverminderd artikel 3 vervalt de aanwijzing op de datum van de uiterste geldigheid van accreditatie C 644.

Artikel 2

  • 1. Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam draagt er zorg voor dat te allen tijde wordt voldaan aan de verplichtingen die voor een keuringsinstantie voortvloeien uit bijlage IX bij richtlijn 2000/14/EG.

  • 2. Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam deelt op verzoek van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat mee op welke wijze zij overeenkomstig artikel 15, tweede lid, van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel voldoet aan de verplichtingen die voor een keuringsinstantie voortvloeien uit bijlage VIII bij richtlijn 2000/14/EG.

Artikel 3

De aanwijzing van Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam als keuringsinstantie kan worden geschorst of ingetrokken als:

  • a. is gebleken dat Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam niet volledig voldoet aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 2, eerste lid, of niet aannemelijk heeft gemaakt dat door haar verrichte keuringen naar behoren zijn uitgevoerd,

  • b. Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam niet volledig voldoet aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 2, tweede lid, of niet aannemelijk heeft gemaakt dat zij voldoet aan artikel 15, tweede lid, van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel, of

  • c. de aan Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam verleende accreditatie C 644 voor het uitvoeren van de procedure van volledige kwaliteitsborging door de Raad voor Accreditatie is geschorst of ingetrokken,

en geen gerechtvaardigd vertrouwen meer in Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam kan worden gesteld dat zij in staat is de taken en verplichtingen, bedoeld in artikel 2, naar behoren uit te voeren.

Artikel 4

Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam deelt op verzoek van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de tarieven mee die zijn vastgesteld voor de vergoeding die is verschuldigd voor werkzaamheden voor de procedure van volledige kwaliteitsborging, bedoeld in artikel 1.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20906, 2500 EX Den Haag. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevat:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

TOELICHTING

1. Uitvoering van Verordening (EU) 2016/1628

Dit besluit dient ter uitvoering van artikel 5, eerste lid, van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel (Stcrt. 2011, 3708). Op grond van die bepaling kan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat een keuringsinstantie aanwijzen, die bevoegd is tot het uitvoeren van de overeenstemmingsbeoordelingsprocedures van de bijlagen VI, VII en VIII bij richtlijn 2000/14/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2000 inzake de harmonisatie van de wetgevingen der lidstaten betreffende de geluidsemissie in het milieu door materieel voor gebruik buitenshuis (PbEG L 162) (hierna: richtlijn 2000/14/EG).

Richtlijn 2000/14/EG, die met de Regeling geluidemissie buitenmaterieel in Nederlands recht is omgezet, stelt onder meer voor een groot aantal typen machines eisen t.a.v. het geluidsvermogensniveau vast, terwijl daarnaast voor een aantal van die typen ook geluidsemissiegrenswaarden gelden.

De keuringsinstantie moet voldoen aan de vereisten van bijlage IX bij richtlijn 2000/14/EG en moet voor de werkzaamheden die zij wil uitvoeren, zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie.

De aangewezen keuringsinstantie moet bij het uitvoeren van haar werkzaamheden voldoen aan de verplichtingen die voor haar voortvloeien uit de Regeling geluidemissie buitenmaterieel en de bepalingen van richtlijn 2000/14/EG waarnaar die regeling verwijst.

Overeenkomstig artikel 15, derde lid, van richtlijn 2000/14/EG moet een aangewezen keuringsinstantie, zoals in dit geval Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam, worden gemeld aan de Europese Commissie. Vervolgens geldt er, in geval de aanwijzing op een accreditatie is gebaseerd, een periode van 2 weken waarin de Europese Commissie of een lidstaat tegen de aanmelding bezwaar kan maken. De Europese Commissie beslist op het bezwaar. Een aangemelde instantie is pas gerechtigd om keuringen te verrichten als er geen bezwaar is gemaakt of na een eventueel bezwaar in samenspraak tussen de lidstaat en de Europese Commissie en eventueel de lidstaat die bezwaar heeft gemaakt, een oplossing is gevonden en nadat de aangemelde instantie vervolgens door de Europese Commissie op de Europese lijst van aangemelde instanties is geplaatst, zoals volgt uit artikel R23.5 van Besluit 768/2008 van de Europese Commissie. Eerder afgegeven beoordelingen zijn volgens de Europese Commissie niet geldig en geven het gekeurde materieel geen toegang tot de Europese markt.

Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam heeft op 21 februari 2019 verzocht om als keuringsinstantie te worden aangewezen voor het verrichten van de procedure van volledige kwaliteitsborging, bedoeld in bijlage VIII bij richtlijn 2000/14/EG voor de volgende typen materieel in de zin van richtlijn 2000/14/EG:

  • verdichtingsmachines (alleen trilwalsen en niet-vibrerende walsen, trilplaten en trilstampers);

  • compressoren (< 350 kW);

  • hydraulische aggregaten;

  • stroomaggregaten (< 400 kW);

  • torenkranen.

Hiervoor is door de Raad voor Accreditatie op 24 januari 2018 aan Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam de benodigde accreditatie (accreditatie C 644) verleend. Deze accreditatie is gebaseerd op EN ISO/IEC 17021-1:2015.

Op basis van het uitgevoerde onderzoek ben ik van mening dat Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam voldoet aan de vereisten van bijlage IX bij richtlijn 2000/14/EG en in staat is de procedure van volledige kwaliteitsborging voor de machines waarop het verzoek om aanwijzing als keuringsinstantie betrekking heeft, naar behoren uit te voeren. Daarom kan zij, mede gelet op de voor die werkzaamheid aan haar verleende accreditatie C 644, als keuringsinstantie worden aangewezen.

De aanwijzing is beperkt tot de overeenstemmingsbeoordelingsprocedure en machines waarop accreditatie C 644 betrekking heeft.

Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam moet ervoor zorg dragen dat zij ook na de aanwijzing als keuringsinstantie blijft voldoen aan de verplichtingen ingevolge bijlage IX bij richtlijn 2000/14/EG. Richtlijn 2000/14/EG stelt het voldoen aan die verplichtingen als voorwaarde om de werkzaamheden van een keuringsinstantie te mogen uitvoeren. Omdat in de Regeling geluidemissie buitenmaterieel geen overeenkomstige bepaling is opgenomen en de richtlijn geen rechtstreekse werking heeft, is deze verplichting uitdrukkelijk vastgelegd in artikel 2, eerste lid, van dit besluit. Bij de aanvraag heeft Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam verklaard dat zij aan de verplichtingen ingevolge bijlage IX bij richtlijn 2000/14/EG voldoet.

In artikel 15, tweede lid, van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel is bepaald dat de keuringsinstantie haar toezichthoudende taken overeenkomstig bijlage VIII bij richtlijn 2000/14/EG moet verrichten. Omdat op het naleven van deze bepaling buiten Nederland niet rechtstreeks toezicht kan worden gehouden is in artikel 2, tweede lid, bepaald dat Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam op verzoek van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat verplicht is om mee te delen op welke wijze zij overeenkomstig artikel 15, tweede lid, van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel voldoet aan de verplichtingen die voor een keuringsinstantie die de procedure van volledige kwaliteitsborging verrichten, voortvloeien uit bijlage VIII bij richtlijn 2000/14/EG.

Mocht blijken dat Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam niet meer aan de vereisten van bijlage IX voldoet of dat de aan haar verleende accreditatie is geschorst of ingetrokken, dan kan dat aanleiding geven om de aanwijzing als keuringsinstantie te schorsen of in te trekken. Hiervoor bestaat met name aanleiding als in Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam geen gerechtvaardigd vertrouwen meer kan worden gesteld dat zij in staat is de taken en verplichtingen van een keuringsinstantie naar behoren uit te voeren. Dit is geregeld in artikel 3, eerste lid, van dit besluit. Het gevolg van een schorsing of intrekking van de aanwijzing is dat Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam (tijdelijk) geen overeenstemmingsbeoordelingsprocedure meer mag uitvoeren.

Schorsing of intrekking van de aanwijzing is volgens artikel 3, onder a, niet alleen mogelijk als gebleken is dat Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam niet in staat is om de keuringen overeenkomstig bijlage IX te verrichten, maar ook als zij niet aannemelijk heeft kunnen maken dat de door haar verrichte keuringen naar behoren zijn uitgevoerd. Deze verplichting is weer opgenomen voor het geval de keuringen buiten Nederland worden verricht, omdat daar geen rechtstreeks toezicht kan worden gehouden.

In artikel 3, onder b, is bepaald dat schorsing en intrekking van de aanwijzing ook mogelijk is als Verification B.V. Inspection Services Rotterdam niet volledig voldoet aan haar verplichting om desgevraagd informatie te verstrekken over de wijze waarop zij overeenkomstig artikel 15, tweede lid van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel toezicht houdt op de wijze die voor haar voortvloeit uit bijlage VIII bij richtlijn 2000/14/EG of niet aannemelijk heeft gemaakt dat zij daadwerkelijk aan artikel 15, tweede lid, van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel voldoet.

Artikel 4 van dit besluit, waarin staat dat Lloyd’s Register Verification B.V. Inspection Services Rotterdam op verzoek de tarieven voor de vergoeding voor door haar verrichte werkzaamheden aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat moet meedelen, is opgenomen met het oog op artikel 5, vierde lid, van de Regeling geluidemissie buitenmaterieel. Die bepaling geeft de minister de bevoegdheid om de tarieven vast te stellen. Er moet dan wel sprake zijn van een uitzonderlijke situatie, bijvoorbeeld dat sprake is van een monopolie en de tarieven buitengewoon hoog zouden zijn in verhouding tot de verrichte werkzaamheden. Om dat te kunnen beoordelen moet de minister op de hoogte worden gesteld van de tarieven.

Hoewel de Regeling geluidemissie buitenmaterieel daartoe niet verplicht, is het voor de kenbaarheid van de aanwijzing van een keuringsinstantie die in het kader van richtlijn 2000/14/EG overeenstemmingsbeoordelingsprocedures uitvoert wenselijk om dit besluit in de Staatscourant bekend te maken.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Naar boven