Fysieke afsluiting voor gemotoriseerd verkeer Lange Bunderpad, Beemdenbospad en Asterdse Sluis.

Logo Breda

 

Z2019-002317 d.d. 7 juni 2019.

 

Burgemeester en wethouders van Breda

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2019, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 15 januari 2019, van kracht geworden op 24 januari 2019, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Uit het oogpunt van:

• Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

• Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

• Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

 

Is het gewenst om

Een gedeelte van het Lange Bunderpad, Beemdenbospad en Asterdse Sluis fysiek af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekeningen ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Lange Bunderpad’, ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Beemdenbospad’, ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Asterdse Sluis’ met tekeningnummer 309934.

 

Motivering

 

Op de parkeerplaats aan de Asterdplas gelegen aan het Beemdenbospad is regelmatig overlast van geparkeerde voertuigen en de activiteiten die daar plaatsvinden. Op verzoek en samen met omwonenden is gezocht naar een oplossing. Besloten is het parkeerterrein en de wegen die naar het parkeerterrein leiden af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Voor fietsers blijven de wegen wel normaal beschikbaar. De fysieke afsluiting wordt uitgevoerd in de vorm van verwijderbare palen. Nood- en hulpdiensten en bestemmingsverkeer (welke een sleutel krijgen) kunnen op deze manier wel gebruik maken van de wegen.

 

Lange Bunderpad , zijde Rietdijk

Het Lange Bunderpad aan de zijde van de Rietdijk wordt fysiek afgesloten met paaltjes voor gemotoriseerd verkeer. Deze fysieke afsluiting staat ongeveer 100 meter vanaf de Rietdijk in de Lange Bunder. Aan het Lange Bunderpad liggen nog een aantal gronden die bereikbaar moeten blijven. Bij de fysieke afsluiting wordt het bord G11, verplicht fietspad, en G12, einde verplicht fietspad, geplaatst. Op de Rietdijk wordt aan beide zijden van het kruispunt met het Lange Bunderpad het bord D4, gebod tot het volgen van de rijrichting die op het bord is aangegeven, met onderbord OB53, uitgezonderd fietsers, en onderbord OB108, uitgezonderd bestemmingsverkeer, geplaatst. Het bord, doodlopende weg, is niet verkeersbesluitplichtig maar is voor de volledigheid wel op de tekening opgenomen. Bestemmingsverkeer is in het bezit van een sleutel om de palen te openen en te sluiten.

 

Beemdenbospad, zijde Rietdijk

De fysieke afsluiting, in de vorm van palen, wordt aan het begin van het Beemdenbospad geplaatst. Op de Rietdijk wordt aan beide zijden van het kruispunt met het Beemdenbospad het bord D4, gebod tot het volgen van de rijrichting die op het bord is aangegeven, met onderbord OB53, uitgezonderd fietsers, en onderbord OB108, uitgezonderd bestemmingsverkeer, geplaatst. Het bord, doodlopende weg, is niet verkeersbesluitplichtig maar is voor de volledigheid wel op de tekening opgenomen. Bestemmingsverkeer is in het bezit van een sleutel om de palen te openen en te sluiten.

 

Asterdse Sluis, Lange Bunderpad

De Asterdse Sluis, het gedeelte richting de Lang Bunder, wordt fysiek afgesloten met palen naast Asterdse Sluis nummer 17. Bij de fysieke afsluiting wordt het bord G11, verplicht fietspad, en G12, einde verplicht fietspad, geplaatst.

 

Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekeningen ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Lange Bunderpad’, ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Beemdenbospad’, ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Asterdse Sluis’ met tekeningnummer 309934.

 

Belangenafweging

 

In verband met het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden is besloten het parkeerterrein aan de achterzijde van de Asterdplas en de wegen die daarheen leiden af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. De overige drie parkeerterreinen hebben voldoende parkeercapaciteit voor de bezoekers van de Asterdplas die met de auto komen.

 

De gemeente heeft het belang van het voorkomen van hinder van gemotoriseerd verkeer een aantasting van het (natuurlijke) karakter van het gebied laten prevaleren boven de belangen van weggebruikers om gebruik te kunnen maken van de betreffende parkeerplaats en de wegen Lange Bunderpad, Beemdenbospad en Asterdse Sluis welke nu fysiek worden afgesloten.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Zeeland, West-Brabant.

 

Besluiten

I. In verband met de fysiek afsluiten van de Lange Bunderpad, Beemdenbospad en Asterdse Sluis de volgende verkeersmaatregelen te plaatsen;

Lange Bunderpad, zijde Rietdijk

- Het Lange Bunderpad wordt fysiek afgesloten met palen voor gemotoriseerd verkeer. Deze fysieke afsluiting staat ongeveer 100 meter vanaf de Rietdijk in het Lange Bunderpad;

- Bij de fysieke afsluiting wordt het bord G11, verplicht fietspad, en G12, einde verplicht fietspad, geplaatst;

- Op de Rietdijk wordt aan beide zijden van het kruispunt met het Lange Bunderpad het bord D4, gebod tot het volgen van de rijrichting die op het bord is aangegeven, met onderbord OB53, uitgezonderd fietsers, en onderbord OB108, uitgezonderd bestemmingsverkeer, geplaatst.

Beemdenbospad, zijde Rietdijk

  • De fysieke afsluiting, in de vorm van palen, wordt aan het begin van het Beemdenbospad geplaatst;

  • Op de Rietdijk wordt aan beide zijden van het kruispunt met het Beemdenbospad het bord D4, gebod tot het volgen van de rijrichting die op het bord is aangegeven, met onderbord OB53, uitgezonderd fietsers, en onderbord OB108, uitgezonderd bestemmingsverkeer, geplaatst.

Asterdse Sluis, Lange Bunderpad

  • De Asterdse Sluis, het gedeelte richting de Lang Bunder, wordt fysiek afgesloten met palen naast Asterdse Sluis nummer 17;

  • Bij de fysieke afsluiting wordt het bord G11, verplicht fietspad, en G12, einde verplicht fietspad, geplaatst.

 

II. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekeningen ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Lange Bunderpad’, ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Beemdenbospad’, ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Asterdse Sluis’ met tekeningnummer 309934 welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

III. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 7 juni 2019.

 

 

Breda, 7 juni 2019.

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

 

A. Kuijpers.

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl en www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Dhr. J.C. Euwe via telefoonnummer 14 076.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

a. naam en adres

b. de dagtekening

c. omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Fysieke afsluiting voor gemotoriseerd verkeer Lange Bunderpad, Beemdenbospad en Asterdse Sluis’

d. de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Bijlagen onderdeel uitmakend van die besluit

tekeningen ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Lange Bunderpad’, ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Beemdenbospad’, ‘Asterdplas afsluiten van wegen Locatie Asterdse Sluis’ met tekeningnummer 309934

 

Naar boven