Kennisgeving voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport voor Strandeiland, gemeente Amsterdam

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 7.9 lid 1 en 3 van de Wet milieubeheer het volgende bekend:

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 4 juni 2019 besloten dat een planmer wordt opgesteld en hebben de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) MER Strandeiland vrijgegeven voor terinzagelegging.

Waarom een voornemen tot voorbereiding van een milieueffectrapport?

Het MER Strandeiland (onderdeel van IJburg 2) wordt opgesteld in het kader van het komende bestemmingsplan Strandeiland. Het bestemmingsplan Strandeiland wordt kaderstellend voor de komst van onder andere een warmte-koude opslag en een jachthaven. In het bestemmingsplan worden ook andere activiteiten mogelijk gemaakt, zoals de aanleg van een primaire waterkering, de doortrekking van de IJtram en een lokale zuivering. Het is verplicht voor ontwikkelingen met mogelijk belangrijke nadelige milieugevolgen een m.e.r.-procedure te doorlopen. Omdat nadelige gevolgen niet op voorhand kunnen worden uitgesloten wordt een milieueffectrapport (MER) voor Strandeiland opgesteld. Het doel van de m.e.r.-procedure is het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming te betrekken.

Aangezien op dit moment niet duidelijk is of significante negatieve effecten op Natura 2000 gebieden uit te sluiten zijn, is een Passende Beoordeling wellicht noodzakelijk. Dit zal tijdens het opstellen van het MER Strandeiland duidelijk worden.

Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) MER Strandeiland 2019

Als eerste stap in de m.e.r.-procedure Strandeiland is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Het doel van deze notitie is het beschrijven voor welke thema’s en op welke wijze onderzoek zal worden verricht in het MER. Verder wordt inzicht gegeven in de voorgenomen ontwikkelingen, de omvang van het onderzoeksgebied en het detailniveau dat benodigd is voor een goede besluitvorming. De Commissie m.e.r. wordt om advies gevraagd.

Het plangebied voor de MER Strandeiland ligt voor de kust van IJburg en bevat het toekomstige Strandeiland en het toekomstige Buiteneiland.

Met de bekendmaking van de NRD MER Strandeiland start de m.e.r.-procedure.

Ter inzage

De notitie reikwijdte en detailniveau MER Strandeiland met de daarbij behorende stukken liggen met ingang van 6 juni 2019 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage bij:

  • Stadsloket stadhuis, Amstel 1, te Amsterdam.

  • Stadsloket Oost, Oranje Vrijstaatplein 2, te Amsterdam.

Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl.

De notitie reikwijdte en detailniveau MER Strandeiland 2019 is te downloaden op: www.amsterdam.nl/strandeiland/.

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder een zienswijze over de NRD MER Strandeiland naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam.

Richt uw schriftelijke reactie aan Gemeente Amsterdam, Gebiedsontwikkeling Oost, onder vermelding van ‘Zienswijze NRD MER Strandeiland’, Postbus 1104, 1000 BC Amsterdam. Een reactie via e-mail is ook mogelijk, stuur daarvoor uw reactie naar: ontwikkelingijburg@amsterdam.nl en vermeld als onderwerp ‘Zienswijze NRD MER Strandeiland’.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen over de NRD MER Strandeiland kunt u een afspraak maken met Ruimte en Duurzaamheid, telefoonnummer 06 24268704.

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de periode van terinzagelegging en raadpleging worden de ontvangen zienswijzen en adviezen beantwoord in een Nota van beantwoording. U krijgt hierover schriftelijk bericht. De Nota van beantwoording zal vervolgens worden betrokken bij het op te stellen MER Strandeiland.

Het MER Strandeiland wordt ter inzage gelegd, gelijktijdig met het ontwerp van het bestemmingsplan Strandeiland. Over deze terinzagelegging wordt te zijner tijd kennis gegeven. Een ieder wordt dan in de gelegenheid gesteld zienswijzen naar voren te brengen.

 

 

Amsterdam, 5 juni 2019

burgemeester en wethouders,

Femke Halsema

Burgemeester

Peter Teesink

Gemeentesecretaris

Naar boven