Verkeersbesluit- instellen verboden toegang voor voertuigen en instellen éénrichtingsverkeer in wijk Engboogerd

Logo Bunnik

Zaaknummer 648655

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bunnik

Overweging ten aanzien van het besluit

Situatie:

Figuur 1

In de afbeelding van figuur 1 worden verkeersborden C2: verboden toegang voor voertuigen en C03-OB54f: éé nrichtingsverkeer geplaatst, zodat tegemoet rijdend verkeer niet met elkaar conflicteert.

Gelet op:

• de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW);

• de bepalingen van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV);

• de bepalingen van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

• de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

• de mandaatregeling van de gemeente Bunnik.

 

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Volgens artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college voor burgemeester en wethouder het bevoegd gezag voor het nemen van verkeersbesluiten op andere wegen dan die van het rijk, de provincie of het waterschap. De betrokkenen wegen in dit besluit zijn in het beheer en eigendom van de gemeente Bunnik.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding:

De bewoners hebben samen met de gemeente Bunnik gewerkt aan maatregelen om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de wijk ‘’Engboogerd’’ te verbeteren. Dat betreft onder andere het aanbrengen van snelheidsremmende plateaus en beschikbaarheid van parkeerplaatsen. Eén van de maatregelen die wenselijk is, is het instellen van éénrichtingsverkeer op de Engweg, Deken Heinenstraat en Groeneweg. Vanwege ruimtegebrek is éénrichtingsverkeer nodig om zowel wandelen(trottoirs), parkeren en rijden gescheiden in het wegprofiel te kunnen inpassen.

Belangen en afwegingen :

Aan dit verkeersbesluit liggen de volgende belangen, als bedoeld in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, ten grondslag:

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Het plaatsen van de borden C2 (verboden toegang voor voertuigen) en C03 (eenrichtingsverkeer uitgezonderd fiets-en bromfiets) vereist op grond van het BABW (Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) een verkeersbesluit. Door het instellen van éénrichtingsverkeer op de Engweg, Deken Heinenstraat en Groeneweg hoeven gemotoriseerde tegenliggers elkaar niet meer te passeren, waardoor de verkeersveiligheid verbeterd wordt. Voor fietsers en bromfietsers wordt een uitzondering opgenomen. De locaties waar verkeersborden worden geplaatst is afgestemd met de bewoners.

Politieadvies

In overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie, district Midden Nederland. De politie stemt in met de maatregelen.(advies d.d. 29-05-2019)

BESLUIT

Het college heeft besloten tot:

- Het instellen van éénrichtingsverkeer op de Engweg, Deken Heinenstraat en Groeneweg door het plaatsen van de borden; C2 en C03-OB54f, overeenkomstig de bij dit besluit gevoegde tekening (zie figuur 1).

Odijk, 28 mei 2019,

Namens burgemeester en wethouders van Bunnik,

 

dhr. W. Overbeek

Afdelingshoofd Fysiek Domein

 

Bezwaarmogelijkheid

Tegen dit besluit staat bezwaar open. Heeft u opmerkingen, vragen of wilt u meer informatie over dit besluit, bel dan met de gemeente. Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van publicatie een bezwaarschrift indienen ter attentie van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik, Postbus 5, 3980 CA Bunnik.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt wordt verzonden na bekendmaking. Daarmee voorkomt u dat we uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen.

Het bezwaarschrift bevat in ieder geval:

- uw naam en adres;

- datum en handtekening;

- een omschrijving van het besluit waar het bezwaarschrift tegen gericht is (u kunt bijvoorbeeld datum en kenmerk van dit besluit vermelden of een kopie meesturen);

- de reden waarom u bezwaar maakt.

Machtiging bij vertegenwoordiging

Als iemand anders u vertegenwoordigt, is het nodig om een door u ondertekende machtiging bij het bezwaarschrift te voegen.

Digitaal indienen bezwaarschrift

Het bezwaarschrift kunt u ook indienen met het webformulier (‘bezwaarschriftformulier’) via onze website www.bunnik.nl. Dit formulier kunt u vinden bij het onderwerp ‘online regelen’ op onze website. Voor deze wijze van indienen heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

Voorlopige voorziening aanvragen

Dit besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. Als u wilt dat het besluit niet meteen ingaat, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaalde handeling uit te stellen of juist door te laten gaan. Dit kan alleen als u al een bezwaarschrift heeft ingediend. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht.

Het postadres is:

Rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht.

U kunt het verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht, hiervoor dient u te beschikken over een DigiD. Op de genoemde site is hierover meer informatie te vinden.

Kosten voorlopige voorziening

 

Naar boven