Regeling van de Minister voor Rechtsbescherming van 21 juni 2019, nr. 2615247, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, tot wijziging van enkele regelingen in verband met de Algemene verordening gegevensbescherming en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming

De Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op de artikelen 7.3.11, vijfde lid, van de Jeugdwet en 5.33, vierde lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, artikel 5, eerste lid, van de Penitentiaire beginselenwet en artikel 6:5 van het Besluit politiegegevens;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling justitiële keteninformatisering Jeugdwet wordt als volgt gewijzigd:

In bijlage 5 wordt ‘bewerker’ telkens vervangen door ‘verwerker’ en wordt ‘bewerkersovereenkomst’ telkens vervangen door ‘verwerkersovereenkomst’.

ARTIKEL II

In de Regeling model huisregels penitentiaire inrichtingen wordt in de bijlage, onder punt 13.3.1 Inzage in penitentiair dossier:

a. 'artikel 35 Wet bescherming persoonsgegevens' vervangen door 'artikel 18 en artikel 51b van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens';

b. 'art. 43 Wet bescherming persoonsgegevens' vervangen door 'artikel 21 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens';

c. 'Wet bescherming persoonsgegevens; art. 35, art. 43' vervangen door 'Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens; artikel 18, artikel 51b en artikel 21'.

ARTIKEL III

De Regeling periodieke audit politiegegevens wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5, tweede lid, onderdeel c, wordt ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ vervangen door ‘Algemene verordening gegevensbescherming en Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming’.

B

In artikel 6, tweede lid, onderdeel d, wordt ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ vervangen door ‘Algemene verordening gegevensbescherming en Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming’.

ARTIKEL IV

De Regeling betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek politie wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 7, eerste lid, wordt ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ vervangen door ‘Algemene verordening gegevensbescherming en Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming’.

ARTIKEL V INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 25 mei 2018.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

TOELICHTING

De verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (hierna: de Algemene Verordening Gegevensbescherming) is per 25 mei 2018 van toepassing. In de wet ter uitvoering van Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (hierna: Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming) wordt uitvoering gegeven aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming en wordt tevens de Wet bescherming persoonsgegevens (hierna: Wbp) ingetrokken.

Door de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming dient de bestaande regelgeving daarop te worden afgestemd.

Deze regeling brengt de ministeriële regelingen op het terrein van Justitie en Veiligheid in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming.

De wijzigingsregeling hangt samen met de Aanpassingswet Algemene verordening gegevensbescherming en het Aanpassingsbesluit AVG - UAVG, waarin de benodigde aanpassingen op het niveau van wet, respectievelijk het niveau algemene maatregel van bestuur zijn doorgevoerd. Deze regeling past vier ministeriële regelingen aan waarin verwijzingen zijn opgenomen naar de Wbp of waarin gebruik wordt gemaakt van verouderde terminologie.

Deze regeling behelst slechts technische aanpassingen van bestaande regelingen en brengt geen financiële gevolgen of administratieve lasten met zich mee.

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatscourant waarin deze wordt geplaatst en werkt terug tot en met 25 mei 2018, de dag van inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

Naar boven