Kennisgeving wijzigingsbesluiten Windplan Blauw, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 7 juni 2019 tot en met vrijdag 19 juli 2019 liggen de wijzigingsbesluiten voor Windplan Blauw ter inzage. De partiële wijziging van het (rijks)inpassingsplan heeft onder meer betrekking op het toestaan van kabels en leidingen binnen de aanduiding ‘overige zone – windparkinfrastructuur 2’ en het verleggen van het kabeltracé ter hoogte van de windturbines VT08 en VT09 nabij de Klokbekertocht (Visvijverweg gemeente Dronten). Met de wijziging van de omgevingsvergunning voor de turbines aan de Rivierduintocht worden de coördinaten van de twee noordelijke turbines RD 10 en RD 11 gewijzigd. Dit betreffen ondergeschikte wijzigingen.

Wat gaat er gebeuren?

Vattenfall Wind Development Netherlands B.V. (voorheen Nuon Wind Development B.V.) en SwifterwinT B.V. werken samen onder de naam Windplan Blauw aan de ontwikkeling van een windpark in de noordwesthoek van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Met de komst van het windpark worden de 74 huidige windmolens in de polder vervangen door 61 (grotere) windmolens met meer vermogen. Deze wekken genoeg stroom op voor het totale elektriciteitsverbruik van ca. 125.000 Nederlanders. Met deze strategie van ‘opschalen en saneren’ worden verschillende doelstellingen bereikt: een duurzamere energiehuishouding, een mooier landschap en een sterkere economie. Inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad hebben de mogelijkheid tot financiële participatie in het windpark, zodat zij kunnen meeprofiteren van hernieuwbare energie.

Waarom is dit project nodig?

Hoe we energie gebruiken, verandert. We stappen over van fossiele bronnen naar duurzame energie uit wind, zon en aardwarmte. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De doelstelling van het Kabinet is 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023. Windenergie is een belangrijke vorm van energie om die doelstellingen te bereiken.

Rijk, provincies, de windenergiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. De provincies hebben in overleg met het Rijk 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW.

Het plangebied van Windplan Blauw maakt daar deel van uit.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over Windplan Blauw is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de locatie wordt vastgelegd in een inpassingsplan. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure.

Het ontwerpinpassingsplan, het milieueffectrapport (MER) en de ontwerpbesluiten hebben van 22 juni 2018 tot en met 8 augustus 2018 ter inzage gelegen. Rekening houdend met de ingebrachte zienswijzen is het inpassingsplan op 4 oktober 2018 vastgesteld en zijn de overige besluiten genomen. Deze besluiten zijn op 18 oktober 2018 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager.

Inmiddels is gebleken dat het inpassingsplan op enkele punten wijziging behoeft. Zo is het voor een correcte inpassing van de windparkinfrastructuur nodig dat binnen de aanduiding ‘overige zone – windparkinfrastructuur 2’ kabels en leidingen zijn toegestaan. Daarnaast is bij de nadere uitwerking van de kabels en het wegtracé nabij het archeologisch monument aanvullend overleg gevoerd met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) ten aanzien van de monumentenvergunning voor het uitvoeren van werkzaamheden binnen het archeologisch monument. Dit heeft geleid tot een aanpassing van het tracé voor kabels, leidingen en onderhoudswegen, op de afbeelding ter hoogte van de windturbines VT08 en VT09 langs de Klokbekertocht. Dit betreffen ondergeschikte wijzigingen ten opzichte van het op 4 oktober 2018 vastgestelde inpassingsplan.

Met de wijziging van de omgevingsvergunning voor de turbines aan de Rivierduintocht worden de coördinaten van de twee noordelijke turbines RD 10 en RD 11 gewijzigd. Ook dit betreft een ondergeschikte wijziging ten opzichte van de op 5 oktober 2018 verleende omgevingsvergunning voor de Rivierduintocht.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de wijzigingsbesluiten van vrijdag 7 juni 2019 tot en met vrijdag 19 juli 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken in de:

  • gemeente Lelystad, Stadhuisplein 2, 8232 ZX Lelystad.

  • gemeente Dronten, De Rede 1, 8251 ER Dronten.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpinpassingsplan en/of de ontwerpomgevingsvergunning Rivierduintocht alsmede personen die door deze wijzigingen rechtstreeks in hun belang worden geraakt, kunnen tegen de wijzigingsbesluiten beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 8 juni 2019 tot en met vrijdag 19 juli 2019. Een belanghebbende aan wie rede­lijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen. Indien u reeds beroep heeft ingesteld tegen het op 4 oktober 2018 vastgestelde inpassingsplan ‘Windplan Blauw’, dan heeft op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht het reeds ingediende beroep van rechtswege mede betrekking op het wijzigingsbesluit van het inpassingsplan. Indien u reeds beroep heeft ingesteld tegen de op 5 oktober 2018 verleende omgevingsvergunning Rivierduintocht, dan heeft op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht het reeds ingediende beroep van rechtswege mede betrekking op het wijzigingsbesluit van de omgevingsvergunning Rivierduintocht. Dit betekent dat u in deze gevallen niet afzonderlijk beroep hoeft in te stellen tegen de wijzigingsbesluiten. Op de wijzigingsbesluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ (D-passage 2)

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is en wanneer en hoe u dat moet betalen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Windplan Blauw en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Naar boven