Kennisgeving Beter Benutten Bestaande 380 kV/ Lelystad-Ens: Ter inzage legging definitieve besluiten, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 7 juni tot en met vrijdag 19 juli 2019 liggen de besluiten ter inzage voor het programma Beter Benutten Bestaande 380 kV/ Lelystad-Ens. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO BV, de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet, heeft een programma opgezet ter vergroting van de transportcapaciteit van delen van het landelijk 380kV-net van 2,5 kilo Ampère (dan wel 3,0 kA) naar 4 kA. Het gaat vooral om delen van de bestaande 380kV-ring. Hiertoe worden de geleiders in de verbindingen vervangen. Hierbij worden waar nodig de mastlichamen constructief aangepast (vervangen van – per mast – enkele staalprofielen en bouten en moeren) als onderdeel van algeheel mastonderhoud, inclusief schilderen van de masten.

Waarom is dit project nodig?

Het programma bestaat uit een aantal afzonderlijke projecten, waaronder het project Lelystad-Ens, waarbij per project de capaciteit van een 380kV-tracédeel wordt vergroot naar 4 kA. Ieder project zorgt voor een vergroting van de transportcapaciteit op dat tracédeel waarmee direct het hoogspanningsnet een grotere capaciteit krijgt. Ieder project binnen het programma heeft daarmee een eigen nut en noodzaak. De projecten binnen het programma dienen ter vergroting van de capaciteit van delen van het bestaande 380kV-net. Hiernaast is de huidige capaciteit van de verbindingen niet meer toereikend om de pieken in transportbehoefte voor duurzame energie op te vangen

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over programma Beter Benutten Bestaande 380 kV/project Lelystad- Ens is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. De besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure.

De besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

Deze ontwerpbesluiten hebben van 15 maart tot en met 25 april 2019 ter inzage gelegen. Rekening houdend met de ingebrachte zienswijzen zijn de besluiten genomen.

De besluiten worden op 6 juni 2019 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. De besluiten worden tevens bekend gemaakt door aankondiging in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de besluiten van 7 juni tot en met 19 juli 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op locatie:

  • Gemeentehuis Noordoostpolder, Harmen Visserplein 1, 8302 BW Emmeloord

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen tegen dat besluit beroep instellen bij: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 8 juni tot en met vrijdag 19 juli 2019. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • naam en adres van de indiener

  • datum van ondertekening

  • omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, t.a.v. directie WJZ, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over programma Beter Benutten Bestaande 380 kV/ Lelystad-Ens en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven