Verkeersbesluit - Instellen voetgangersgebied Oostermeent-Oost

Logo Huizen

Wettelijke bepalingen

Gelet op artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 15 van de wegenverkeerswet 1994 heeft het college van Burgemeester en wethouders van Huizen een verkeersbesluit genomen.

Aanleiding

De aanleiding om dit verkeersbesluit te nemen is het opheffen van het fietspad en het instellen van een voetgangersgebied op het plein ‘Oostermeent-Oost’.

Doelstelling verkeersbesluit

Gelet op artikel 21 van de BABW heeft het verkeersbesluit de volgende doelstellingen:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het instellen van een voetgangersgebied waar fietsers zijn toegestaan en snorfietsers niet zijn toegestaan door het plaatsen van de verkeerstekens G07zb met onderbord ‘fietsen toegestaan, snorfietsen niet toegestaan’ en G07ze zoals weergegeven op de tekening met nummer 1826C01.

Overwegingen

In de huidige situatie is de toegang tot het plein aangegeven met de bebording fietspad (G11). Dit betekent dat fietsers en snorfietsers ook op het plein mogen rijden. In de praktijk is gebleken dat het gebruik van het plein door snorfietsers voor onveilige situaties en overlast zorgt. De ondernemers van het winkelcentrum hebben verzocht hier maatregelen tegen te treffen.

Het doel van het besluit is om de verkeersveiligheid voor de voetgangers en fietsers op het plein te vergroten door het verbieden van snorfietsers. Het instellen van een voetgangersgebied waar fietsers zijn toegestaan maar snorfietsers niet zorgt hiervoor. De combinatie van de snelheid en gewicht van de snorfiets en de mogelijke gevaarzetting die daarmee ontstaat, is namelijk niet passend in een winkelgebied.

De rode loper over de Oostermeent-Oost blijft gehandhaafd, daar deze herkenbaar is als doorgaande fietsroute. De ervaring is namelijk dat doorgaand fietsverkeer, dat vaak een hogere snelheid heeft, hier gebruik van maakt. In die hoedanigheid draagt de rode loper dan ook bij aan de veiligheid in het voetgangersgebied.

De reeds bestaande voetgangersgebieden Oostermeent-Zuid/West (Albert Heijn) en Oostermeent-Noord (Kruidvat) blijven gehandhaafd, wat betekent dat fietsers daar niet zijn toegestaan. De reden hiervoor is dat vanuit het oogpunt van veiligheid de beperkte ruimte ongeschikt is voor gebruik door fietsers.

Besluit

Op grond van de voorgaande overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Huizen besloten tot:

  • 1.

    het intrekken en verwijderen van de bebording G11 (fietspad) zoals aangegeven op de tekening met nummer 1826C01;

  • 2.

    het instellen van een voetgangersgebied waar fietsers zijn toegestaan en snorfietsers niet zijn toegestaan door het plaatsen van de verkeerstekens G07zb met onderbord ‘fietsen toegestaan, snorfietsen niet toegestaan’ en G07ze zoals weergegeven op de tekening met nummer 1826C01.

 

Huizen, 16 mei 2019

namens het college van Burgemeester en wethouders,

 

de heer R.J.W. Zethof

Afdelingshoofd openbare werken

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het adres is: Postbus 5, 1270 AA Huizen.

Dient u het bezwaarschrift in binnen zes weken na de dag waarop deze brief aan u is gezonden. Zorgt u ervoor dat het bezwaarschrift ten minste de volgende gegevens bevat:

  • 1.

    uw naam, adres, en handtekening;

  • 2.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht (u kunt bijvoorbeeld de datum en het kenmerk van de brief vermelden of een kopie van deze brief meesturen);

  • 3.

    de reden(den) waarom u bezwaar maakt.

Als u een bezwaarschrift indient, kunt u ook een verzoek indienen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dat doet u bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Het adres is: Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Naar boven