Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 28 mei 2019, nr. WJZ / 19124157, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2019 in verband met de openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten, alsook de ophoging van het subsidieplafond van de subsidiemodule Beleidsexperiment menselijk kapitaal

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

Boven de eerste rij van titel 3.8 wordt een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.7: Eurostarsprojecten

3.7.2

   

06-06-2019 t/m 18-06-2019

€ 9.160.000

B

In de rij van titel 3.21 wordt ‘€ 7.500.000’ vervangen door ‘€ 7.800.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 mei 2019

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Aanleiding

Deze wijzigingsregeling voorziet in de openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten, die opgenomen is in titel 3.7 van de Regeling nationale EZ-subsidies (hierna: RNES), alsook in de ophoging van het subsidieplafond van de subsidiemodule Beleidsexperiment menselijk kapitaal (hierna: Mkb!dee), opgenomen in titel 3.21 van de RNES.

2. Eurostarsprojecten

Met deze wijzigingsregeling wordt de subsidiemodule Eurostarsprojecten opnieuw open gesteld. Eurostars is een programma dat mogelijk wordt gemaakt door het Eureka-netwerk. EUREKA is een intergouvernementeel netwerk van meer dan 40 landen en de Europese Unie. De belangrijkste ambitie is het bevorderen van productiviteit en concurrentiekracht van de industrie door technologische R&D-samenwerking en innovatie.

Eurostars is een internationaal programma dat zich richt op het ondersteunen van internationale R&D-samenwerkingsprojecten door het MKB. Eurostars is een generiek instrument dat open staat voor R&D-samenwerkingsprojecten uit alle sectoren. Doordat de subsidiemodule Eurostarsprojecten van titel 3.7 van de RNES met deze wijzigingsregeling wordt opengesteld, wordt het mogelijk gemaakt dat Nederlandse partijen ook in de tweede helft van het jaar 2019 kunnen deelnemen aan de Eurostarsprojecten. De subsidiemodule Eurostarsprojecten wordt opengesteld van 6 juni 2019 tot en met 18 juni 2019. Het subsidieplafond is vastgesteld op € 9.160.000.

3. MKB!dee

De subsidiemodule Mkb!dee is gericht op een toename van investeringen door mkb-ondernemers in scholing en ontwikkeling van werkenden. Er kan subsidie worden aangevraagd voor projecten die oplossingen bieden voor knelpunten die mkb-ondernemers belemmeren om te investeren in scholing en ontwikkeling van huidig of toekomstig werkenden.

Deze subsidiemodule is voor het eerst opengesteld in 2018. Het beleidsexperiment loopt tot en met 2021. Deze subsidiemodule is dan ook opnieuw opengesteld vanaf 15 april 2019 tot en met 27 augustus 2019. Het subsidieplafond was hiervoor vastgesteld op € 7.500.000. Dit bedrag wordt met deze wijzigingsregeling echter verhoogd met € 300.000, omdat er extra budget beschikbaar is gekomen.

4. Staatssteun

4.1 Eurostarsprojecten

De subsidie die op grond van de subsidiemodule Eurostarsprojecten verstrekt wordt, wordt gerechtvaardigd door artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening1.

Eurostarsprojecten betreffen immers onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. De gestelde eisen in titel 3.7 van de RNES, alsook de algemene eisen uit het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies zorgen ervoor dat de subsidie verleend wordt in overeenstemming met de eisen uit voormeld artikel uit de algemene groepsvrijstellingsverordening en eisen met betrekking tot transparantie, stimulerend effect en cumulatie. Ook blijft voormelde subsidiemodule binnen de daarvoor geldende drempels voor aanmelding van de steun en maximum steunintensiteiten. Omdat deze subsidiemodule ongewijzigd wordt opengesteld, verandert er niets in de steunintensiteit.

De openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten zal ter kennisneming aan de Europese Commissie worden gemeld, conform artikel 11, onder a, van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Indien een subsidie die op grond van deze subsidiemodule wordt verleend, staatssteun bevat die door de algemene groepsvrijstellingsverordening wordt gerechtvaardigd, maakt de minister op grond van artikel 1.8 van de RNES binnen zes maanden na de datum van subsidieverlening de volgende gegevens bekend:

  • a. de gegevens, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdelen a en b, van de algemene groepsvrijstellingsverordening (beknopte informatie over de subsidieregeling), en

  • b. de gegevens, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel c, van de algemene groepsvrijstellingsverordening, voor zover de individuele steun meer bedraagt dan € 500.000 (beknopte informatie over het project).

4.2 Mkb!dee

De subsidie die op grond van de subsidiemodule Mkb!deeverstrekt wordt, wordt gerechtvaardigd door de algemene de-minimisverordening2. De ophoging van het subsidieplafond brengt geen verandering in de staatssteun aspecten van deze subsidiemodule.

5. Regeldruk

De openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten, alsook de ophoging van het subsidieplafond van de subsidiemodule Mkb !dee, leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van deze subsidiemodules.

6. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van de subsidiemodules Eurostarsprojecten en Mkb!dee gebaat zijn bij spoedige inwerkingtreding.

De datum van inwerkingtreding zorgt ervoor dat de subsidiemodule Eurostarsprojecten op 6 juni 2019 opengesteld kan worden. Hierdoor sluit het begin van de openstellingsperiode aan op de afronding en publicatie op 6 juni 2019 van de beoordeling en rangschikking van de internationale Eurostarsprojecten door een internationale jury. De Nederlandse organisaties die deelnemen aan projecten die door deze jury positief zijn beoordeeld, zouden via de subsidiemodule Eurostarsprojecten voor nationale subsidie in aanmerking kunnen komen. Om ervoor te zorgen dat voormelde projecten spoedig van start kunnen gaan, kunnen de subsidieaanvragen direct op 6 juni 2019 worden ingediend. Vasthouden aan de systematiek van de vaste verandermomenten zou hebben betekend dat subsidieaanvragen pas zouden kunnen worden ingediend vanaf het eerstvolgende vaste verandermoment van 1 oktober 2019.

Ook de doelgroep van de subsidiemodule Mkb!dee is gebaat bij spoedige inwerkingtreding van deze regeling. Het vasthouden aan de systematiek van vaste verandermomenten zou hebben betekend dat er voor deze subsidiemodule voor voormelde openstellingsperiode minder budget beschikbaar zou zijn. Omdat de openstellingsperiode van deze subsidiemodule pas op 27 augustus 2019 zal eindigen, heeft de doelgroep echter voldoende tijd om een aanvraag voor te bereiden en in te dienen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard (PbEU 2014, L 187).

X Noot
2

verordening (EU) nr. 1407/2013 van de Commissie van 18 december 2013 betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun (PbEU 2013, L 352).

Naar boven