Kennisgeving/bekendmaking aanvullende stikstofinstallatie Zuidbroek, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 31 mei 2019 tot en met vrijdag 12 juli 2019 liggen het inpassingsplan en de besluiten ter inzage voor de aanvullende stikstofinstallatie Zuidbroek. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpinpassingsplan en/of een ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

Gasunie Transport Services B.V. (GTS) is van plan de bestaande stikstofinstallatie in de Tussen­klappenpolder te Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen) uit te breiden. In de stikstof­installatie wordt stikstof uit de lucht gewonnen, dat gemengd kan worden met geïmporteerd gas met een hogere verbrandingswaarde dan het gas uit het Groningenveld. Het zo ontstane laagcalorische gas is geschikt voor cv- en kookapparatuur van huishoudens in Nederland en wordt via het transportnetwerk van GTS vervoerd naar de rest van het land.

De aanvullende stikstofproductiefaciliteit bestaat uit een uitbreiding van de bestaande installatie (o.a. een compressorgebouw, drie proceskolommen en een mengstation) en een circa 4 kilometer lange aardgasleiding vanaf de stikstofproductiefaciliteit naar de bestaande gasleiding aan de westzijde van de Meenteweg. De aanvullende stikstofproductiefaciliteit maakt gebruik van de bestaande stikstofleiding van de installatie naar de stikstofcaverne bij Heiligerlee. Om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de stikstofcaverne moet de stikstofinjectiecapaciteit van de caverne via een wijziging van het stikstof-opslagplan worden vergroot. De besluiten die daarvoor nodig zijn, worden in een afzonderlijke procedure voorbereid. Hiervan wordt te zijner tijd kennisgeving gedaan.

Waarom is dit project nodig?

Het kabinet heeft besloten om de gaswinning uit het Groningenveld zo snel mogelijk te beëindigen. De uitbreiding van de stikstofproductiefaciliteit Zuidbroek is daarvoor een noodzakelijke maatregel. Vanaf het moment dat de uitbreiding van de stikstofinstallatie in bedrijf komt (volgens planning in 2022), kan de gaswinning uit het Groningerveld per jaar (in een koud jaar) met ongeveer 7 miljard Nm3 worden gereduceerd.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over de aanvullende stikstofproductiefaciliteit Zuidbroek is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de locatie van de installatie en het tracé van de benodigde gastransportleiding worden vastgelegd in een inpassingsplan. De Ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en een deel van de andere besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

Het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten hebben van 18 januari 2019 tot en met 28 februari 2019 ter inzage gelegen. Rekening houdend met de ingebrachte zienswijzen is het inpassingsplan vastgesteld en zijn de overige besluiten genomen.

De besluiten worden op woensdag 29 mei 2019 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Het inpassingsplan wordt bekendgemaakt op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het inpassingsplan en de overige besluiten worden ook bekendgemaakt door aankondiging in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het inpassingsplan, de overige besluiten en de onderliggende stukken van 31 mei 2019 tot en met vrijdag 12 juli 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken bij:

  • gemeente Midden-Groningen, Gorecht-Oost 157, 9603 AE Hoogezand, telefoon 0598 – 37 37 37.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpinpassingsplan en/of een ontwerpbesluit kunnen tegen het inpassingsplan of dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 1 juni 2019 tot en met vrijdag 12 juli 2019. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State u weten hoeveel dat precies is en wanneer en hoe u dat moet betalen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de aanvullende stikstofinstallatie Zuidbroek en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Naar boven