M.e.r.-beoordelingsbesluit Bestorten Ontgrondingskuilen Oosterscheldekering, Rijkswaterstaat

KENNISGEVING

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten dat voor de activiteit het bestorten van ontgrondingskuilen met hard substraat in het plangebied rondom de Oosterscheldekering geen milieueffectrapport behoeft te worden opgesteld, aangezien er geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.

Inhoud m.e.r.-beoordelingsbesluit

Als gevolg van de sterke stroming in de stroomgeulen van de Oosterscheldekering ontstaan in de nabijheid van de bodembeschermingsmatten, onderdeel van de fundering van deze bij Rijkswaterstaat in beheer zijnde primaire waterkering, ontgrondingskuilen. Ten behoeve van de stabilisatie van deze op diverse plaatsen ontstane erosiekuilen zal Rijkswaterstaat bestortingen moeten uitvoeren.

Op basis van ervaring wordt verwacht dat de komende 5 jaar circa 27 hectare bodem van de Oosterschelde moet worden gestabiliseerd in het plangebied rondom de Oosterscheldekering. Omdat het ontstaan van ontgrondingskuilen een dynamische ontwikkeling is, is niet exact te voorspellen waar deze bestortingen plaats gaan vinden. Daarom is een ruime strook rondom de Oosterscheldekering gehanteerd als plangebied.

Voor de aanleg, wijziging of uitbreiding van werken inzake kanalisering of ter beperking van overstromingen, met inbegrip van primaire waterkeringen en rivierdijken (categorie D3.2) geldt conform het Besluit milieueffectrapportage een m.e.r.-beoordelingsplicht. Het bestorten van de ontgrondingskuilen bij de Oosterscheldekering is dan ook m.e.r.-beoordelingsplichtig, aangezien de werkzaamheden het doel hebben om de primaire waterkering te versterken om zo overstromingen te voorkomen. Op grond van de bijlage bij het Besluit m.e.r. is vaststelling van het projectplan Waterwet het m.e.r.-beoordeling plichtige besluit.

Terinzagelegging

Het besluit met bijbehorende stukken ligt van 31 mei 2019 voor een periode van zes weken ter inzage bij:

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18 te Middelburg;

  • Gemeente Veere, Traverse 1 te Domburg;

  • Gemeente Noord-Beveland, Voorstraat 35 te Wissenkerke;

  • Gemeente Schouwen-Duiveland, Laan van Sint Hilaire 2 te Zierikzee.

Bezwaar

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is. Belanghebbenden kunnen hun bezwaren tegen dit beoordelingsbesluit kenbaar maken in de procedure van het uiteindelijke besluit, te weten de vaststelling van het projectplan Bestorten ontgrondingskuilen Oosterscheldekering. Dit laatste besluit wordt binnenkort bekend gemaakt.

Middelburg, 27 mei 2019

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze, directeur Netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat Zee en Delta E.B. Alwayn

Naar boven