VERKEERSBESLUIT

Logo Maasdriel

Onderwerp : Instellen 60 km zone Voorne, Voorneseweg, Huizendijk, Oude Oven, De Kop en een deel van de Heerewaardensestraat - Heerewaarden

Datum besluit : 22-05-2019

______________________________________________________________________________________

Besluit

 

1. door plaatsing van verkeerstekens volgens borden A1 en A2 van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, komt er een 60 km zone in de:

• Voorne;

• Voorneseweg;

• Heerewaardensestraat, vanaf de Van Heemstraweg tot en met de kruising met de Huizendijk;

• Heerewaardensestraat, vanaf de Waaldijk tot aan de kruising met de Overlaatweg;

• Huizendijk

• Oude Oven;

• De Kop.

 

2. Bij de entrees van de zone worden de zonale borden geplaatst, model A1 begin 60 km-zone en A2 einde 60 km-zone.

  

Toelichting/motivering

Een verkeersbesluit is wettelijk verplicht

Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken (artikel 15, tweede lid, Wegenverkeerswet 1994).

 

Het is wenselijk om een 60 km zone te maken. Dit is wettelijk verplicht om dit via een verkeersbesluit te doen.

 

Het college is wettelijk bevoegd; de teammanager heeft mandaat

Het college is bevoegd om verkeersbesluiten te nemen (artikel 18, eerste lid, onder d van de Wegenverkeerswet 1994). De teammanager van Realisatie en Beheer is door het college gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

 

Het verkeersbesluit moet worden gemotiveerd aan de hand van het bepaalde in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994

De motivering van het verkeersbesluit vermeldt in ieder geval welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij wordt aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen (artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer).

 

Overleg met de politie is noodzakelijk

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht een positief advies uit.

 

Het toetsingskader

Alleen ter bescherming van één of meer van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 daarin genoemde belangen kan een verkeersbesluit worden genomen.

 

Deze belangen zijn:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • 3.

    het in stand houden van de weg en de bruikbaarheid daarvan;

  • 4.

    het waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • 5.

    voorkomen en beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast en hinder;

  • 6.

    voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

 

Dit besluit heeft betrekking op de belangen als genoemd onder a tot en met f. Dit zal hierna worden toegelicht.

 

Op deze wegen is nu een snelheid van 80 km/h toegestaan.

 

De gemeente wil de snelheid op dit traject terugbrengen naar een maximumsnelheid van 60 km/uur.

 

De Heerewaardensestraat (vanaf de Van Heemstraweg tot en met de kruising met de Huizendijk), de Huizendijk, Voorneseweg krijgen een reconstructie waarbij de wegen worden ingericht met snelheidsremmers. Op de kruisingen van de Heerewaardensestraat met de Huizendijk en de Voornseweg komen plateaus.

 

De rijbaan van de Voorne heeft een breedte van 2,9 meter. De rijbaan van de Oude Oven heeft een breedte van 2,8 m en de rijbaan van de Kop heeft een rijbaan van 2,75 meter breed. Dit zijn smalle wegen die geen uitstraling hebben van 80 km/h.

 

Als de erftoegangswegen binnen een 60 km/h-zone liggen, moet worden voldaan aan de eisen in de Uitvoeringsvoorschriften BABW. Hierin is bepaald dat de maximumsnelheid van 60 km/h in overeenstemming moet zijn met het wegbeeld ter plaatse. Dit betekent dat waar nodig de omstandigheden op zodanige manier moeten zijn aangepast dat de beoogde snelheid redelijkerwijs voortvloeit uit de aard en de inrichting van de betrokken weg en zijn omgeving.

• De wegen kennen geen aparte voorzieningen voor fietsers

• De wegen zijn niet voorzien van rijrichtingscheiding in welke vorm dan ook

• De wegen voldoen aan de inrichting die gesteld wordt in vanuit het CROW.

 

Bij knelpunten op wegvakken van erftoegangswegen kunnen snelheidsbeperkende maatregelen worden toegepast met een passeersnelheid van 60 km/h. Op duidelijk herkenbare conflictpunten kan een lagere passeersnelheid (30 km/h) worden aangehouden. De bovengenoemde wegvakken kennen geen knelpunten.

 

De Voorne, Voorneseweg, Huizendijk, Oude Oven, De Kop en de Heerewaardensestraat zijn in het beheer van de gemeente Maasdriel.

 

Gelet op de kwaliteit van de leefomgeving, het verzekeren van de veiligheid op de weg, het in stand houden van de weg, het voorkomen van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade, en het beschermen van weggebruikers en passagiers, is het noodzakelijk om deze verkeersmaatregelen in te stellen.

 

  

Niet mee eens?

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Dat doet u schriftelijk of digitaal (via www.maasdriel.nl). U stuurt dit binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit naar de gemeente. Gedurende deze termijn ligt het verkeersbesluit tijdens openingstijden voor een ieder ter inzage bij de informatiebalie van het gemeentehuis.

 

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van ons besluit niet op. Als u deze opschorting wilt, dan kunt u de rechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM ARNHEM.

Naar boven