Openstelling belangstellingsregistratie natuurbeheerder

Logo Zeeland

Gedeputeerde Staten van de Provincie Zeeland hebben besloten om op korte termijn een beoogd eigenaar/beheerder te selecteren voor de Hedwigepolder gelegen in de gemeente Hulst. Daarvoor nodigt de Provincie belangstellenden uit zich kenbaar te maken en te registreren.

De Hedwigepolder vormt straks samen met het aangrenzende Verdronken Land van Saeftinghe, de Doelpolder en de voorgenomen natuurontwikkeling in de Prosperpolders en de Nieuwe Arenbergpolder een robuust en aangesloten getijdennatuurgebied van meer dan 4700 hectare. Het gebied is onderdeel van het Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe en maakt straks deel uit van het Grenspark Groot-Saeftinghe. De betreffende percelen zullen ook worden begrensd in het Natuurbeheerplan Zeeland als ‘bestaande natuur’. Specifiek gelden de beheertypen ‘Zee en Wad-N01.01’en ‘Schor en Kwelder-N09.01’. De Hedwigepolder maakt onderdeel uit van de Scheldeverdragen tussen Nederland en Vlaanderen.

Momenteel realiseert de Provincie Zeeland, samen met de Vlaamse Waterweg NV, in opdracht van het Rijk de getijdennatuur in de Hedwigepolder/Sieperdaschor. Dit draagt bij aan het herstellen van de natuur in de Westerschelde. De ontwikkeling van de Hedwigepolder tot een nat natuurgebied waar eb en vloed vrij spel krijgen, moet nog starten. Toch wil de Provincie op korte termijn al een beoogd natuurbeheerder selecteren die het gebied in de toekomst gaat beheren en een rol kan spelen tijdens de inrichting.

 

Procedure

Het natuurgebied ‘Hedwigepolder’ betreft hooggekwalificeerde natuur; daarom worden aan de beoogde natuurbeheerder relevante eisen gesteld. Geïnteresseerde belangstellenden worden getoetst op geschiktheid en beoordeeld aan de hand van eisen en randvoorwaarden. Als meerdere geschikte kandidaten zich aandienen, wordt een afweging gemaakt op grond van selectiecriteria. Belangstellenden kunnen een registratieformulier invullen en voor 3 juli 2019 terugsturen naar contractenbeheer@zeeland.nl. Het formulier is te vinden op www.zeeland.nl/natuurbeheerhedwige.

 

Meer informatie

In de belangstellingsregistratiebrochure “Natuurbeheerder Hedwigepolder” staat meer informatie over de toekomstige natuurbeheertaak van het gebied. Deze is te vinden op www.zeeland.nl/natuurbeheerhedwige. Hier zijn ook andere relevante achtergronddocumenten te downloaden. Het is mogelijk tot 20 juni 2019 schriftelijk vragen in te dienen via contractenbeheer@zeeland.nl. Binnengekomen vragen en de antwoorden worden geplaatst op www.zeeland.nl/natuurbeheerhedwige.

Naar boven