Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Tijdelijke verkeersmaatregelen Wilhelminastraat te Enschede

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door het plaatsen van verkeersborden C1 van bijlage 1 van RVV 1990 gecombineerd met afzethekken een geslotenverklaring in beide rijrichtingen voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee in te stellen in de Wilhelminastraat ten westen van het kruispunt Wilhelminastraat - Julianastraat voor een periode van circa 8 maanden;

  • door het verwijderen van verkeersborden C2 en C3 van bijlage 1 van RVV 1990, het tijdelijk opheffen van het eenrichtingsverkeer in de Wilhelminastraat;

  • door het verwijderen van verkeersborden C4 van bijlage 1 van RVV 1990, het tijdelijk opheffen van het eenrichtingsverkeer t.h.v. de T-Kruising Wilhelminastraat – Wilhelminaterrein;

  • door het verwijderen van verkeerbord D5 van bijlage 1 van het RVV 1990, het tijdelijk opheffen van de verplichte rijrichting rechtsaf t.h.v. Julianastraat huisnummers 1-35.

 

Datum : 16 mei 2019

Ons kenmerk : V-2019-2623 1900048287

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Wilhelminastraat is ingericht als een woonstraat en gelegen in een 30 km-uur zone. In de Wilhelminastraat is een éénrichtingsregime van kracht, waarbij de rijrichting is vanaf de Lipperkerkstraat naar de Oldenzaalsestraat, waarvan (brom)fietsers uitgezonderd. Aan de Wilhelminastraat is een parkeerterrein aanwezig met ca. 70 parkeerplekken. In het kader van de wegwerkzaamheden aan de Oldenzaalsestraat, wordt het kruispunt Oldenzaalsestraat – Wilhelminastraat aangepakt en zal het kruispunt voor een periode van circa 8 maanden worden afgesloten voor motorvoertuigen en fietsers.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Het kruispunt Wilhelminastraat – Oldenzaalsestraat is onderdeel van het reconstructiegebied van de Oldenzaalsestraat. In het kader van dit project, zullen de werkzaamheden zich op korte termijn verplaatsen tot voorbij het kruispunt Wilhelminastraat – Oldenzaalsestraat. Het totale reconstructiegebied van de Oldenzaalsestraat bevindt zich tussen de Boulevard 1945 en de Molenstraat. In het kader van de verkeersveiligheid is het wenselijk dat het gehele werkvak fysiek wordt afgesloten. Dit zal betekenen dat gedurende de werkzaamheden de Wilhelminastraat niet meer toegankelijk is voor doorgaand rijverkeer.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Het voorliggende verkeersbesluit draagt bij aan een veilige omgeving voor wegwerkzaamheden en tevens een veilige verkeerssituatie om de wegwerkzaamheden. Het wegvak waarin men aan het werk is wordt afgezet en door het plaatsen van de in het verkeersbesluit benoemde bebording is de situatie om de wegwerkzaamheden voor andere weggebruikers tevens veilig.

 

Door het instellen van geslotenverklaringen is geen toegang tot het werkvak mogelijk voor gemotoriseerd en fietsverkeer. Door vooraf aan te geven dat doorgaand verkeer gestremd is door de aanwezigheid van het werkvak ontstaat ook geen overlast van wijkvreemd verkeer, deze zullen de aangegeven omleidingsroute gaan volgen. Om de bereikbaarheid van aanwonenden en bestemmingsverkeer te waarborgen, is het wenselijk om de straat tijdelijk open te stellen voor verkeer in twee richtingen. Na afronding van de werkzaamheden aan de Oldenzaalsestraat, zal er opnieuw eenrichtingsverkeer worden ingesteld in de Wilhelminastraat (tussen de Julianastraat en Beatrixstraat).

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

  • fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 16 mei 2019

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

G.E.S. Walgemoet,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven