Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Opheffen bushaltes Windmolenweg te Boekelo

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door middel van het verwijderen van de verkeersborden L3 van bijlage 1 van het RVV 1990, en het verwijderen van blokmarkering waarmee het verbod stil te staan zoals bedoel in artikel 23 lid 1 onder e van het RVV 1990 is aangeduid, de bushaltes aan beide zijden van de Windmolenweg te Boekelo, ter hoogte van het perceel Windmolenweg 16, op te heffen.

  • door middel van het verwijderen van het verkeersbord L3 van bijlage 1 van het RVV 1990, en het verwijderen van blokmarkering waarmee het verbod stil te staan zoals bedoel in artikel 23 lid 1 onder e van het RVV 1990 is aangeduid, de bushaltes aan de oostzijde van de Windmolenweg te Boekelo, ter hoogte van het perceel Windmolenweg 74, op te heffen.

  • door middel van het verwijderen van het verkeersbord L3 van bijlage 1 van het RVV 1990, en het verwijderen van blokmarkering waarmee het verbod stil te staan zoals bedoel in artikel 23 lid 1 onder e van het RVV 1990 is aangeduid, de bushaltes aan de westzijde van de Windmolenweg te Boekelo, ter hoogte van het perceel Windmolenweg 97, op te heffen.

 

Datum : 16 mei 2019

Ons kenmerk : V-2019-2628 1900048318

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Boekelo ligt circa zes kilometer ten zuidwesten van Enschede. Middels diverse modaliteiten is het mogelijk om tussen Boekelo en Enschede te reizen. Tussen Boekelo en Enschede rijdt ieder uur een bus welke stopt op meerdere locaties in Boekelo. Hierdoor zijn zowel Boekelo als Enschede goed bereikbaar, ook voor mensen die minder goed te been zijn.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

In het verleden reed buslijn 506 via Marssteden en de Windmolenweg richting Boekelo. De route van buslijn 506 is eind 2017 echter behoorlijk gewijzigd en is via Usselo gaan rijden. In december 2018 is de route van de busverbinding tussen Enschede en Boekelo wederom gewijzigd, het ging om een kleine verandering van de route in Boekelo. Met deze routewijzigingen van de busroute door Boekelo komt de bus niet meer langs de Windmolenweg en de aan die weg gelegen haltes. De bushaltes worden momenteel niet gebruikt en met de nieuwe route van de bus zal dit de komende tijd ook zo blijven. De Op andere locaties zijn echter nieuwe haltes gerealiseerd waardoor de bus voor ieder goed bereikbaar blijft.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Doormiddel van het opheffen van de bushaltes in de Windmolenweg wordt ten eerste duidelijkheid geboden aangezien de buurtbus daar niet meer langskomt. Door de haltes daadwerkelijk te verwijderen kan geen verwarring ontstaan over het gebruik van de halte. Daarnaast geldt ter hoogte van de geblokte markering bij de bushalte een verbod om stil te staan conform artikel 23, lid 1 onder e van het RVV 1990. Omdat de bushalte daarmee de parkeercapaciteit beperkt is het wenselijk om, aangezien de halte niet gebruikt wordt, de bushalte en bijbehorende blokmarkering te verwijderen. Daarmee draagt deze maatregel bij aan het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer en verbetert de bruikbaarheid van de weg.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

  • fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 16 mei 2019

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

G.E.S. Walgemoet,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven