Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Opheffen bushalte Meester de Wolfstraat te Boekelo

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

  • door middel van het verwijderen van het verkeersbord L3 van bijlage 1 van het RVV 1990, en het verwijderen van blokmarkering waarmee het verbod stil te staan zoals bedoel in artikel 23 lid 1 onder e van het RVV 1990 is aangeduid, de bushalte in de Meester de Wolfstraat te Boekelo, direct ten westen van het kruispunt met De Mans, op te heffen.

 

Datum : 16 mei 2019

Ons kenmerk : V-2019-2600 1900047650

 

 

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Boekelo ligt circa zes kilometer ten zuidwesten van Enschede. Middels diverse modaliteiten is het mogelijk om tussen Boekelo en Enschede te reizen. Tussen Boekelo en Enschede rijdt ieder uur een bus welke stopt op meerdere locaties in Boekelo. Hierdoor zijn zowel Boekelo als Enschede goed bereikbaar per openbaar vervoer, ook voor mensen die minder goed te been zijn.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

De route van de busverbinding tussen Enschede en Boekelo is per 10 december 2018 gewijzigd. Daarmee zijn een aantal huidige haltes vervallen en worden elders in Boekelo haltes toegevoegd. Ondanks de wijziging van de route rijdt de bus nog steeds een ronde door Boekelo waardoor de bushalte voor een ieder goed bereikbaar blijven. Buslijn 506, welke wordt uitgevoerd middels een Buurtbus, rijdt niet meer via de Meester de Wolfstraat maar rijdt volledig de Dirk Papestraat uit richting de Boekelosestraat.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Doormiddel van het opheffen van de bushalte in de Meester de Wolfstraat wordt ten eerste duidelijkheid geboden aangezien de buurtbus daar niet meer langskomt en dus niet meer halteert. Door de halte daadwerkelijk te verwijderen kan geen verwarring ontstaan over het gebruik van de halte. Daarnaast geldt ter hoogte van de geblokte markering bij de bushalte een verbod om stil te staan conform artikel 23, lid 1 onder e van het RVV 1990. Omdat de bushalte daarmee de parkeercapaciteit beperkt is het wenselijk om, aangezien de halte niet gebruikt wordt, de bushalte en bijbehorende blokmarkering te verwijderen. Daarmee draagt deze maatregel bij aan het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer en verbetert de bruikbaarheid van de weg.

 

Bebordingsplan

 

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

  • de reden waarom u het er niet mee eens bent;

  • uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 16 mei 2019.

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

G.E.S. Walgemoet,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven