Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 15 april 2019, nummer CvTE-19.00549, houdende wijziging van de Regeling examenprotocol centrale examinering mbo 2015 in verband met het inzagerecht voor gemaakte centrale examens

Het College voor Toetsen en Examens,

Gelet op artikel 3 van de Wet College voor toetsen en examens en artikel 6, eerste lid, onderdeel j, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gegeven op 10 mei 2019, kenmerk 8302504;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING VAN DE REGELING

De bijlage bij de Regeling examenprotocol centrale examinering mbo 2015 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel (21) komt te luiden:

Termijnen van inzage

(21)

  • 1. In het eerste tijdvak van centrale examinering als bedoeld in artikel 6, derde lid, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (Periode 1) start de inzage van het centraal examen Nederlandse taal, rekenen of Engels één week na afname van het examen en eindigt vier weken daarna.

  • 2. Voor de overige afnameperiode gelden de volgende inzagetermijnen:

    • a. De termijn van inzage start voor Nederlandse taal niveaus 2F/ 3F, rekenen 2F/3F en Engels niveau B1 op de dag van de publicatie van de omzettingstabellen van de desbetreffende afnameperiode. De termijn eindigt vier weken na de laatste afnamedag van de afnameperiode, exclusief de eventuele vakantiewe(e)k(en)

    • b. De termijn van inzage voor Engels niveau B2 start op de dag van de publicatie van de omzettingstabellen van het desbetreffende examen en eindigt vier weken later, exclusief de eventuele vakantiewe(e)k(en).

    • c. De termijn van inzage voor rekenen 2A, 2AER, 2ER en 3ER start op de eerste dag die volgt op de laatste afnamedag. De termijn eindigt vier weken na publicatie van de omzettingstabellen, exclusief de eventuele vakantiewe(e)k(en).

    • d. Voor het betreffende studiejaar worden op Examenbladmbo.nl de data voor inzage per examen per afnameperiode weergegeven.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

TOELICHTING

De bijlage bij de ‘Regeling examenprotocol centrale examinering mbo 2015’ bevat het examenprotocol centrale examinering mbo. Het examenprotocol wordt op het onderdeel inzagetermijnen gewijzigd. De wijzigingen betreffen:

Artikel I

  • artikel 21: Vanaf het studiejaar 2019–2020 zal ook het examen Engels B1 gedurende 4 perioden van 7 weken worden afgenomen. Daarmee is de termijn van inzage voor Engels B1 analoog aan Nederlandse taal 2F/3F en rekenen 2F/3F.

Verder is de bepaling van startdatum voor inzage eenduidig gemaakt, namelijk de dag waarop de omzettingstabellen bekend zijn. Deze veranderingen zijn in de tekst van artikel 21 doorgevoerd.

De precieze termijnen waarbinnen inzage mogelijk is na een examenafname, worden jaarlijks ook gepubliceerd op Examenbladmbo.nl.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

Naar boven