Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, van 14 mei 2019, nr. PO/F&V/1468864, houdende wijziging van de Regeling informatievoorziening WPO/WEC in verband met actualisatie van de door scholen aan te leveren gegevens naar aanleiding van de aanpassing van de gewichtenregeling in het Besluit bekostiging WPO

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op de artikelen 178a, derde lid, en 178c, vierde lid, van de Wet op het primair onderwijs, en artikel 4 van het Besluit informatievoorziening WPO/WEC;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE REGELING INFORMATIEVOORZIENING WPO/WEC

De Regeling informatievoorziening WPO/WEC wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 7 wordt gewijzigd als volgt:

1. Voor de tekst van het artikel wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De gegevens, bedoeld in artikel 178a, tweede lid, onderdeel d, WPO behoeven met ingang van 1 augustus 2019 niet langer te worden verstrekt.

B

In artikel 8 vervalt de aanduiding ‘1.’.

C

Bijlage 1 wordt gewijzigd als volgt:

1. In de tabel van paragraaf 4.1.3. vervalt:

 

Gewicht WPO

Periode gegevens

65

Datum ingang gewicht

Datum vanaf wanneer het gewicht geldig is.

66

Gewicht

Gewicht is de code van het gewicht van de leerling bedoeld in artikel 27, eerste lid van het Besluit Bekostiging WPO.

Waardelijst: gewicht. Gegevens over het gewicht van leerlingen die na 31 december 2014 op de school worden ingeschreven, worden geleverd op basis van de ‘Ouderverklaring vaststelling leerlinggewicht’ die beschikbaar is op de website van DUO.

Waardelijst: code gewichtenregeling

2. In paragraaf 7.1 vervallen de tabellen 7.1.5 en 7.1.6.

3. In paragraaf 7.1 komt tabel 7.1.17 te luiden:

7.1.17. Referentieniveau Toetsonderdeel

Code

Referentieniveau

Toetsonderdeel

01

Lager dan 1F

Nederlandse taal en rekenen

02

1F

Nederlandse taal en rekenen

03

1S

Rekenen

04

2F

Nederlandse taal

D

Bijlage 2 wordt gewijzigd als volgt:

1. Onder het opschrift ‘Inrichting van de leerlingenadministratie’ vervalt:

  • ‘– gegevens die nodig zijn om het leerlinggewicht vast te stellen;

  • het leerlinggewicht van de leerling;’.

2. In paragraaf 1 vervalt:

  • ‘– een volledig ingevulde en door de ouder(s) of verzorger(s) ondertekende ouderverklaring, waaruit duidelijk het opleidingsniveau van de ouder(s) of verzorger(s) blijkt. Op basis van de opleidingsgegevens zoals opgegeven door de ouders levert de school de gegevens inzake het leerlinggewicht, bedoeld in artikel 27, eerste lid, van het Besluit bekostiging WPO. Bij de vaststelling van het leerlinggewicht van leerlingen die na 31 december 2014 op de school zijn ingeschreven, wordt gebruik gemaakt van de standaard voorgeschreven ouderverklaring zoals opgenomen op de website van DUO onder de naam ‘Ouderverklaring vaststelling leerlinggewicht’. Scholen kunnen de vaststelling van het leerlinggewicht van leerlingen die na 31 december 2014 op de school zijn ingeschreven niet baseren op een andere ouderverklaring dan deze standaard voorgeschreven en volledig ingevulde en ondertekende ouderverklaring.

    Voorbeelden van een inschrijfformulier en een ouderverklaring zijn beschikbaar op de website van DUO.’.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

In de bijlagen bij de Regeling informatievoorziening WPO/WEC zijn programma’s van eisen (PvE’s) opgenomen. Deze worden regelmatig geactualiseerd, zodat de gegevenslevering van alle scholen optimaal aansluit bij de behoefte aan beleids- en bekostigingsgegevens. Met deze regeling worden de bijlagen 1 en 2 van de Regeling informatievoorziening WPO/WEC aangepast. Deze aanpassing is het gevolg van een wijziging van het Besluit bekostiging WPO vanwege de invoering van een nieuwe verdeelsystematiek voor het onderwijsachterstandenbeleid. Met de nieuwe verdeelsystematiek wordt er geen gebruik meer gemaakt van de gewichten van leerlingen, maar wordt er door het Centraal Bureau voor de Statistiek een achterstandsscore vastgesteld. Door deze wijziging is het niet langer noodzakelijk dat schoolbesturen informatie aanleveren voor het vaststellen van die gewichten. In artikel 7, tweede lid, van de regeling wordt geëxpliciteerd dat gegevens over het leerlinggewicht niet meer door het bevoegd gezag verstrekt hoeven te worden, ook al staat dat gegeven nog wel genoemd in artikel 178a, tweede lid, van de WPO. Verder is in het PvE leerlingen in paragraaf 7 een technische wijziging aangebracht in de tabel voor de rekentoets (bijlage 1, paragraaf 7.1.17).

Administratieve lasten en uitvoeringsgevolgen

Deze wijzigingsregeling zal niet leiden tot verhoging van de administratieve lasten voor de schoolbesturen. Deze lasten nemen daarentegen af, omdat de besturen minder informatie hoeven te verstrekken.

Uitvoering en handhaafbaarheid

Deze wijzigingsregeling is aan DUO voorgelegd voor een beoordeling van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. DUO heeft geconstateerd dat de Regeling informatievoorziening WPO/WEC met de wijziging uitvoerbaar is.

Inwerkingtreding

Deze wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2019, aangezien de onderliggende wijziging van de gewichtenregeling in het Besluit bekostiging WPO voor het eerst van toepassing is op de bekostiging van het schooljaar 2019–2020.1

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob


X Noot
1

Zie artikel II, eerste lid, van het Besluit van 27 augustus 2018 tot wijziging van het Besluit bekostiging WPO in verband met het aanpassen van de groeiregeling en van het onderwijsachterstandenbeleid in het primair onderwijs (Stb. 2018, 334).

Naar boven