Wet voorkeursrecht gemeenten: locaties Overweg en Oude Zutphenseweg in Vorden, intrekken voorkeursrecht

Logo Bronckhorst

INTREKKEN VOORKEURSRECHT

LOCATIES OVERWEG EN OUDE ZUTPHENSEWEG IN VORDEN

Gemeente Bronckhorst

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst maken, op grond van artikel 8 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend, dat zij bij besluit van 14 mei 2019 het besluit van de raad van de gemeente Bronckhorst van 24 april 2018, waarbij diverse percelen gelegen op de locaties Overweg en Oude Zutphenseweg in Vorden als gronden zijn aangewezen waarop artikelen van de Wvg van toepassing zijn, heeft ingetrokken.

Aanleiding

Het voorkeursrecht werd destijds gevestigd ten behoeve van de voorgestane ontwikkeling van het project Voortgezet Onderwijs Vorden.

De Wvg-locaties Oude Zutphenseweg en Overweg zijn niet langer in beeld voor realisatie van de ontwikkeling. Het voorkeursrecht op deze locaties trekt het college in.

Het juridisch kader voor deze intrekking wordt gevormd door de Wvg. Artikel 8 van deze wet bepaalt dat, voor zover de vestiging van een voorkeursrecht niet meer voldoet aan de eisen die daaraan op grond van de wet gesteld worden, burgemeester en wethouders besluiten tot het intrekken van de aanwijzing van een perceel of gebied in het kader van het vestigen van een voorkeursrecht. Dit artikel bevat voor het college van burgemeester en wethouders vervolgens de verplichting het voorkeursrecht van de gemeenteraad in te trekken.

Gevolgen

Na de intrekking is het voorkeursrecht niet langer van toepassing op de betrokken gronden en zijn de eigenaren en/of beperkt gerechtigden, wanneer zij tot verkoop van (hun rechten op) hun gronden willen overgaan, niet langer verplicht om (de rechten op) de percelen eerst aan de gemeente Bronckhorst te koop aan te bieden alvorens verkoop aan een ander mogelijk is (de aanbiedingsplicht). Het intrekkingsbesluit wordt verwerkt in het gemeentelijke beperkingenregister en in de openbare registers (van de landelijke voorziening) bij het kadaster. Dit betekent dat de aantekening van het “voorkeursrecht” in deze registraties wordt doorgehaald/verwijderd.

Ter inzage

De mededeling dat het aanwijzingsbesluit van de gemeenteraad van Bronckhorst is ingetrokken, ligt samen met het intrekkingsbesluit van burgemeester en wethouders van 14 mei 2019 met ingang van 17 mei 2019 gedurende 6 weken tijdens kantooruren ter inzage op het gemeentehuis in Bronckhorst. Deze stukken zijn tijdens openingstijden in te zien.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken na datum van publicatie van deze bekendmaking een bezwaarschrift indienen tegen het intrekkingsbesluit van het college. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: naam en adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar (de motivering). Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst, Postbus 200, 7255 ZJ Hengelo (Gld.)

Degenen die een bezwaarschrift hebben ingediend kunnen tevens een verzoek tot het treffen van eenvoorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, Postbus 9008, 7200 GJ Zutphen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

 

Naar boven