Tijdelijke verkeersmaatregelen Jan Nieuwenhuyzenstraat.

Logo Breda

 

Tijdelijk instellen van een vrachtwagenverbod tijdens bepaalde uren en tijdelijk het vrachtwagenverkeer uit te zonderen van het eenrichtingsverkeer.

 

Z2019-002530 d.d. 14 mei 2019.

 

Burgemeester en wethouders van Breda

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2019, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 15 januari 2019, van kracht geworden op 24 januari 2019, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Overwegende:

Dat op grond van het bepaalde in artikel 37 BABW een verkeersbesluit genomen moet worden voor het in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijk plaatsen van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke verkeersmaatregelen, indien de omstandigheden die tot tijdelijke plaatsing of tijdelijke maatregelen leiden van langere duur zijn dan 4 maanden.

 

Uit het oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

• Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

• Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

 

Is het gewenst om

Tijdelijke verkeersmaatregelen in te stellen in de Jan Nieuwenhuyzenstraat in de periode vanaf mei 2019 tot en met 26 februari 2021. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Verkeersbesluit t.b.v. bouwwerkzaamheden Jan Nieuwenhuyzenstraat’ met tekeningnummer 310538.

 

Motivering

Naast de Heilig Hart kerk aan de Baronielaan wordt een nieuw appartementen complex gerealiseerd en daarnaast wordt de kerk gerenoveerd. Dit terrein is bereikbaar vanaf de Baronielaan en de Jan Nieuwenhuyzenstraat. De ontsluiting aan de Baronielaan bestaat uit drie vrij smalle doorsteken. Deze doorsteken zijn te krap voor vrachtverkeer om op het terrein bij en naast de kerk te kunnen komen. Het terrein kan enkel ontsloten worden via de Jan Nieuwenhuyzenstraat. De Jan Nieuwenhuyzenstraat moet richting de Boeimeersingel gevolgd worden omdat de brug bij het van Almondepad niet breed en sterk genoeg is voor vrachtverkeer.

 

In de Jan Nieuwenhuyzenstraat geldt op maandag tot en met vrijdag eenrichtingsverkeer van 08.00 uur tot en met 16.00 uur. Dit eenrichtingsverkeer is ingesteld omdat er aan de Jan Nieuwenhuyzenstraat twee basisscholen zijn gevestigd en het rondom halen en brengen van kinderen druk kan zijn in de straat en er verkeersonveilige situaties ontstonden. Om de veiligheid in de straat te waarborgen en het werkterrein bereikbaar te krijgen zijn tijdelijke verkeersmaatregelen in de Jan Nieuwenhuyzenstraat nodig.

 

Het eenrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, in de Jan Nieuwenhuyzenstraat blijft in stand echter ook met uitzondering voor vrachtwagens. Onder de bestaande borden omtrent het eenrichtingsverkeer wordt het onderbord OB61, uitgezonderd vrachtwagens, aangebracht zodat het eenrichtingsverkeer ook uitgezonderd voor vrachtwagens is.

 

Rondom het begin, middagpauze en eind van de schooldag is het onwenselijk dat er vrachtwagens door de straat rijden. Daarom zal er een vrachtwagenverbod ingesteld worden rondom deze tijdstippen. Het verbod voor vrachtwagens wordt aangegeven met het bord C7, gesloten voor vrachtauto’s, met een onderbord met de tijden waarop de uitzondering van toepassing. Op het onderbord wordt de volgende tekst aangebracht; uitgezonderd 7.00h-08.15h 9.00h-11.45h 13.30h-14.45h 15.45h-19.00h. Tijdens deze tijden mogen vrachtwagens wel door de straat rijden. Buiten deze tijden is de Jan Nieuwenhuyzenstraat dus gesloten voor vrachtwagens. Het bord C7 met onderbord wordt geplaatst op de Jan Nieuwenhuyzenstraat nabij het kruispunt met de Boeimeersingel en op de Almondepad bij de uitrit van het werkterrein. Op het Almondepad, het gedeelte richting de brug, wordt tevens het bord C7 geplaatst. Hier mogen vrachtwagens in het geheel niet langs rijden omdat de brug niet geschikt is voor vrachtwagens. Bij grote(re) transporten worden verkeersregelaars ingezet.

 

De tijdelijke verkeersmaatregelen worden ingesteld in de periode van mei 2019 tot en met 26 februari 2021. Een en ander zoals opgenomen op de tekening ‘Verkeersbesluit t.b.v. bouwwerkzaamheden Jan Nieuwenhuyzenstraat’ met tekeningnummer 310538.

 

Omtrent de maatregelen is nauw overleg geweest met de bouwer van het project. Door de bouwer is een BLVC-plan opgesteld. Het doel van dit plan is om de Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie tijdens het project te waarborgen. In het plan zijn afspraken omtrent deze onderwerpen vastgelegd. De bouwer communiceert met leveranciers de tijden waarop vrachtwagens het werkgebied kunnen bereiken. Er is contact geweest met de scholen en is er een informatieavond geweest voor de omgeving. De maatregelen werden hier overwegend positief ontvangen. De afspraken omtrent het werkterrein zijn tevens vastgelegd in een omgevingsvergunning voor het opslaan van roerende zaken en tijdelijke in- uitrit met kenmerk Z2019-0017967 van d.d. 10 mei 2019.

 

Belangenafweging

 

Volgens vaste jurisprudentie moeten tijdelijke verkeersmaatregelen worden beschouwd als een normale maatschappelijke ontwikkeling waarmee iedereen kan worden geconfronteerd. Het terrein waar gebouwd moet worden moet ontsloten worden via bestaande wegen. Om de verkeersveiligheid te waarborgen worden tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen in de Jan Nieuwenhuyzenstraat.

 

Door vrachtverkeer uit te zonderen van het eenrichtingsverkeer kan het terrein waar de werkzaamheden plaatsvinden bereikt worden. Door het instellen van een vrachtwagenverbod tijdens bepaalde tijden wordt het vrachtwagenverkeer verboden. Deze tijden hangen samen met de tijden waarop ouders kinderen halen en brengen van school en in de nachtelijke uren. Tijdens het halen en brengen van kinderen is het druk in de Jan Nieuwenhuyzenstraat, het is onwenselijk als er dan ook vrachtverkeer door de straat rijdt. Dit zou zeker zorgen voor verkeersonveilige situaties. Om de verkeerveiligheid te waarborgen wordt dan ook een vrachtwagenverbod tijdens bepaalde tijden ingesteld.

 

Door het instellen van tijdelijke verkeersmaatregelen wordt de veiligheid gewaarborgd en hinder en overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt. De gemeente heeft het belang van het waarborgen van de verkeersveiligheid laten prevaleren boven de belangen van vrachtwagens om op alle tijden door de Jan Nieuwenhuyzenstraat te kunnen rijden.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Zeeland, West-Brabant.

 

Besluiten

  • I.

    De volgende tijdelijke verkeersmaatregelen te treffen in de Jan Nieuwenhuyzenstraat in de periode van mei 2019 tot en met 26 februari 2021;

  • Een vrachtwagenverbod in te stellen in de Jan Nieuwenhuyzenstraat en in verband hiermee het bord C7, gesloten voor vrachtauto’s, met het onderbord met tekst, uitgezonderd 7.00h-08.15h 9.00h-11.45h 13.30h-14.45h 15.45h-19.00h, te plaatsen;

  • Onder de bestaande borden omtrent het eenrichtingsverkeer het onderbord, OB61, uitgezonderd vrachtwagens, te plaatsen zodat het eenrichtingsverkeer uitgezonderd vrachtwagens is.

 

II. Een en ander overeenkomstig tekening, ‘Verkeersbesluit t.b.v. bouwwerkzaamheden Jan Nieuwenhuyzenstraat’ met tekeningnummer 310538, welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

III. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 14 mei 2019.

 

 

Breda, 14 mei 2019.

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

 

A. Kuijpers.

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl en www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Dhr. R. van Breda via telefoonnummer 14 076.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

a. naam en adres

b. de dagtekening

c. omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Tijdelijke verkeersmaatregelen Jan Nieuwenhuyzenstraat’

d. de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Bijlagen onderdeel uitmakend van die besluit

Tekening ‘Verkeersbesluit t.b.v. bouwwerkzaamheden Jan Nieuwenhuyzenstraat’ met tekeningnummer 310538.

 

Naar boven