Definitief instemmingsbesluit gaswinningsplan Spijkenisse-Intra en omgevingsvergunning Spijkenisse-Oost-1, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Kennisgeving

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met het gaswinningsplan Spijkenisse-Intra en de omgevingsvergunning Spijkenisse-Oost-1. Van 16 mei 2019 tot en met 27 juni 2019 liggen deze besluiten ter inzage.

Wat zijn de plannen in Spijkenisse?

De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (hierna: NAM) heeft een verzoek tot instemming met het gaswinningsplan Spijkenisse-Intra alsmede de aanvraag om een omgevingsvergunning voor de inrichting Spijkenisse-Oost-1, ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Deze twee aanvragen zijn door het ministerie gecoördineerd in behandeling genomen en worden daarom tegelijk gepubliceerd.

Het gaswinningsplan betreft het gasveld Spijkenisse-Intra, gelegen binnen het gebied van de winningsvergunning Botlek zoals verleend op basis van de Mijnbouwwet. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincie Zuid-Holland, in de gemeente Nissewaard en in het verzorgingsgebied van het waterschap Hollandse Delta.

De omgevingsvergunning betreft de activiteiten ‘veranderen en in werking hebben van de gehele inrichting Spijkenisse-Oost-1 (revisie)’ en ‘het bouwen van een bouwwerk’. De verandering ziet op het uitvoeren van een voorgenomen diepboring naar het gasveld Spijkenisse-Intra. Ten behoeve van de diepboring wordt een vierde aardgasput aangelegd, waarbij het aardgas zal worden gewonnen met behulp van de bestaande productie-installatie. De totale capaciteit van de inrichting wordt verlaagd naar maximaal 1 miljoen (N)m3 gas per dag. Bij de aanleg van de productieput wordt een (tijdelijke) geluidsmuur gebouwd om geluidshinder te minimaliseren.

In het winningsgebied Spijkenisse wordt sinds 2006 gas gewonnen. Het gaswinningsplan Spijkenisse-Intra betreft een winningsplan voor gaswinning in dit zelfde gebied. De operator geeft in het winningsplan een verwachte einddatum van productie in 2026 aan.

Aanpassingen aan ontwerpinstemmingsbesluit en ontwerpomgevingsvergunning

Het ontwerpinstemmingsbesluit en de ontwerpomgevingsvergunning met betrekking tot dit winningsplan hebben reeds ter inzage gelegen van 20 september 2018 tot en met 31 oktober 2018. Alle ingediende zienswijzen en reacties zijn betrokken bij opstellen van de definitieve besluiten. In de Nota van Antwoord zijn alle zienswijzepunten beantwoord en is opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen in de definitieve besluiten zijn verwerkt.

Het ontwerpinstemmingsbesluit is aangepast naar het inzetten op de aanwezigheid van versnellingsmeters en niet op een verplichte bouwkundige opname, zodat eventuele bodemtrillingen en schade als gevolg daarvan, beter en nauwkeuriger kunnen worden toegewezen aan deze gaswinning.

De ontwerp omgevingsvergunning is aangepast in de vergunningsvoorschriften voor het onderdeel ‘geluid’. Het betreft de vergunningvoorschriften E1, E3 en E4. Daarnaast heeft de NAM naar aanleiding van de zienswijzen twee nadere stukken ingediend voor de onderdelen ‘geluid’ en ‘lucht’. Deze stukken maken deel uit van de definitieve omgevingsvergunning.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het instemmingsbesluit met het winningsplan, de omgevingsvergunning en de Nota van Antwoord van 16 mei 2019 tot en met 27 juni 2019 inzien op http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Nissewaard, Raadhuislaan 106 te Spijkenisse;

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Als u op het ontwerpinstemmingsbesluit en/of op de ontwerpomgevingsvergunning een zienswijze heeft ingediend en u bent belanghebbende, kunt u nu desgewenst beroep instellen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Tot en met 27 juni 2019 kunt u een beroepschrift indienen bij de Rechtbank Den Haag, ter attentie van de sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

Als u belang hebt bij de besluiten en om gegronde redenen niet in staat bent geweest om een zienswijze in te dienen, kunt u ook beroep instellen.

Het instellen van beroep tegen het instemmingsbesluit en/of de omgevingsvergunning geschiedt door indiening van een ondertekend beroepschrift dat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, alsmede de gronden van het beroep bevat.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Rechtbank u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vind u op www.rechtspraak.nl

Wilt u meer weten?

Voor nadere inlichtingen kunt u op werkdagen tussen 14.00 en 16.30 uur contact opnemen met dhr. M. Claasen (tel.: 070 3796132).

Naar boven