Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 7 mei 2019, kenmerk ACM/UIT/510873, tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998 betreffende meerdere NEMO’s op de day-ahead

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit

ARTIKEL I

De Netcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 9.11, negende lid, wordt in:

  • Onderdeel b, de afsluitende ‘.’ vervangen door: ‘;’

  • Onderdeel c ingevoegd, luidend:

    • ‘c. het afnemen van energie en indien de fallback procedure is toegepast als bedoeld in artikel 12.16 of als bedoeld in artikel 44 van de Verordening (EU) 2015/1222 (GL CACM), dan betaalt de CG-aangeslotene een congestie-onbalansprijs waarvan de hoogte gelijk is aan de voor de desbetreffende onbalansverrekeningsperiode landelijke onbalansprijs voor onbalans met het karakter afnemen dan wel de geldende referentie biedzone prijs indien deze hoger is. De CG-aangeslotene betaalt deze congestie-onbalansprijs aan de netbeheerder.’

B

In artikel 9.23, onderdeel d, wordt ‘day ahead-clearingprijs’ vervangen door: ‘day-ahead-clearingprijs’

C

In artikel 11.4, vijfde lid, wordt ‘uurlijkse day-ahead-prijs op de dag zelf tot stand gekomen op de aangewezen beurs’ vervangen door: ‘day-ahead-clearingprijs’.

D

In artikel 11.6, derde lid, wordt ‘uurlijkse day-ahead-prijs op de dag zelf tot stand gekomen op de aangewezen beurs’ vervangen door: ‘day-ahead-clearingprijs’.

E

Artikel 12.12, derde lid, komt te luiden: ‘Een marktpartij kan deelnemen aan de impliciete veiling bij een NEMO.’

F

Artikel 12.13 komt te luiden:

Artikel 12.13

  • 1. Artikel 12.13 is van toepassing op de verbindingen Eemshaven-Noorwegen en Eemshaven-Denemarken.

  • 2. De marktpartijen hebben tot 12:00 uur op de dag voorafgaande aan het transport de mogelijkheid vraag- en aanbodorders van elektriciteit aan de day-aheadmarkt aan te bieden.

  • 3. Op basis van de geaggregeerde vraag- en aanbodcurves, de vastgestelde blokbiedingen, en de beschikbare grensoverschrijdende capaciteit voor worden voor elk marktgebied van de Prijskoppeling-regio de netto positie, de day-ahead-clearingprijs en de geaccepteerde blokbiedingen bepaald, waarbij rekening wordt gehouden met de noodzakelijke beperkingen in de veranderingen in de elektriciteitsstromen.

  • 4. Voor de verbinding Eemshaven-Noorwegen houdt de in het derde lid beschreven procedure tevens rekening met de marginale kosten van de energie voor compensatie van de kabelverliezen, voor zover die aan de markt te relateren zijn, door te rekenen met de netto congestie-ontvangsten (congestie-ontvangsten minus de kosten voor kabelverliezen).

  • 5. De NEMO's maken dagelijks uiterlijk om 13:00 uur de marktprijs en verhandelde volumes op uurbasis voor de volgende dag bekend.

  • 6. Overeenkomstig de marktregels van de betrokken day-aheadmarkten kan het gestelde in het derde lid opnieuw worden uitgevoerd. In dat geval worden marktpartijen eerst in de gelegenheid gesteld om hun biedingen bij een NEMO aan te passen.

  • 7. Indien de berekening als bedoeld in het derde lid vertraging oploopt, of indien het zesde lid toegepast wordt, kan de publicatie van de marktprijzen en de verhandelde volumes, als bedoeld in het vijfde lid, uitgesteld worden tot uiterlijk 14:45 uur.

  • 8. De netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet informeert de marktpartijen tijdig over toepassing van het zevende lid. Daarbij informeert de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet de marktpartijen ook over het tijdstip tot wanneer bieders de energieprogramma's als bedoeld in artikel 10.11, derde lid en 10.12 kunnen indienen. Dit tijdstip ligt in ieder geval niet later dan 15:30 uur.

G

In artikel 12.15, derde lid, wordt

  • In het tweede lid, onderdeel d, ‘artikel 12.13, achtste lid’ vervangen door: ‘artikel 12.13, zevende lid’.

  • In het derde lid wordt ‘EPEX’ vervangen door: ‘de NEMO's’

  • In het derde lid, onderdeel b, wordt ‘clearingprijs’ vervangen door: ‘day-ahead-clearingprijs’.

H

Artikel 12.16 komt te luiden:

Artikel 12.16

  • 1. De netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet publiceert voor de verbindingen Eemshaven-Noorwegen en Eemshaven-Denemarken op haar website een alternatieve methode van toewijzen van beschikbare landgrensoverschrijdende transportcapaciteit: de fallback procedure.

  • 2. De fallback procedure voor de in het eerste lid bedoelde verbindingen bestaat uit de volgende stappen:

    • a. De netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet draagt er zorg voor dat marktpartijen vanaf 13:00 uur worden ingelicht over de verhoogde kans op toepassing van de fallback procedure.

    • b. Indien de impliciete toewijzing, als bedoeld in artikel 12.13, derde lid, om 13:30 uur nog niet heeft plaatsgevonden, laat de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet in samenwerking met de betrokken buitenlandse netbeheerder(s), voor de betrokken impliciet toe te wijzen capaciteit op de landsgrensoverschrijdende verbinding(en) tussen deze marktgebieden als fallback een expliciete toewijzing in werking treden. De biedingen die voor 13:40 uur zijn uitgebracht, worden gebruikt in de expliciete toewijzing.

    • c. Indien de impliciete toewijzing als bedoeld in artikel 12.13, derde lid, om 13:50 uur nog niet heeft plaatsgevonden worden de resultaten van de expliciete toewijzing toegepast. De resultaten worden uiterlijk om 14:00 uur gepubliceerd.

    • d. Indien de expliciete toewijzing wordt toegepast (en de resultaten daarvan worden gebruikt), heropenen de NEMO's hun orderboeken, zodat marktpartijen in de gelegenheid worden gesteld hun biedingen aan te passen.

  • 3. Aan de fallback procedure voor de in het eerste lid bedoelde verbindingen kunnen slechts partijen deelnemen die beschikken over een erkenning als BRP dan wel over een vergelijkbare status in Noorwegen voor de capaciteit van de verbinding Eemshaven-Noorwegen of een vergelijkbare status in Denemarken voor de capaciteit van de verbinding Eemshaven-Denemarken.

  • 4. Indien de fallback procedure voor de in het eerste lid bedoelde verbindingen wordt toegepast, kunnen energieprogramma's als bedoeld in artikel 10.11, derde lid, en artikel 10.12 door de bieders tot uiterlijk 15:30 uur worden ingediend.

ARTIKEL II

De Begrippencode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1.1 wordt het begrip ‘Minimum systeemprijs van de APX’ verwijderd.

B

In artikel 1.1 wordt op alfabetische volgorde het begrip ‘Referentie biedzone prijs’ ingevoegd:

Referentie biedzone prijs:

Een op grond van de methodologie bedoeld in artikel 45 van de Verordening (EU) 2015/1222 (GL CACM) vastgestelde prijs die door de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet wordt toegepast voor onbalansverrekening en die kan worden toegepast voor de afwikkeling van andere ondersteunende diensten indien de fallback procedure op grond van artikel 12.16 van de Netcode elektriciteit of artikel 44 van Verordening (EU) 2015/1222 (GL CACM) van toepassing is;

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking op 18 juni 2019.

’s-Gravenhage, 7 mei 2019

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Op 18 juni 2019 zal het in Nederland mogelijk worden ook via Nord Pool Spot AS (hierna: Nord Pool) te handelen op de day-aheadmarkt voor elektriciteit. Vanaf dat moment kan via twee verschillende NEMO’s gehandeld worden binnen de Nederlandse biedzone. Om dit juridisch mogelijk te maken, moeten de Netcode elektriciteit (hierna: Netcode) en de Begrippencode elektriciteit (hierna: Begrippencode) worden aangepast. Dat gebeurt met dit besluit.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. Netbeheer Nederland heeft bij brief van 16 juni 2016 een voorstel ingediend tot het wijzigen van de Netcode en Begrippencode. Met Netbeheer Nederland was afgesproken om de code pas te wijzigen als het daadwerkelijk mogelijk zou worden via een tweede NEMO te handelen. Daarom treedt de codewijziging in werking op 18 juni 2019.

  • 3. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.*

3 Beoordeling

  • 4. De CACM Verordening heeft tot doel om een Europese geïnterconnecteerde eenvormige day-ahead- en intraday-elektriciteitsmarkt te creëren. De CACM Verordening heeft tevens tot doel om concurrentie tussen NEMO’s te faciliteren. Om dit mogelijk te maken, is het vereist dat meerdere NEMO’s in de Nederlandse biedzone actief kunnen zijn. Zoals uit de CACM Verordening volgt, hebben TenneT en BritNed een methodologie opgesteld die het faciliteren van meerdere NEMO’s mogelijk maakt (hierna: MNA methodologie). Deze methodologie heeft de ACM op 17 februari 2017 goedgekeurd.

  • 5. De ACM heeft Nord Pool per 14 december 2015 aangewezen als NEMO. Nord Pool heeft de intentie om op de Nederlandse markt actief te worden zodat via Nord Pool gehandeld kan worden op de day-aheadmarkt van elektriciteit. De MNA methodologie moet daarvoor eerst geïmplementeerd worden. Naar verwachting zal de MNA methodologie 18 juni 2019 geïmplementeerd zijn.

  • 6. Met dit besluit wordt de Netcode zodanig aangepast dat deze aansluit bij de MNA methodologie. Ook worden artikelen van de Netcode zodanig gewijzigd dat een beschrijving van het proces die in de MNA methodologie staat niet ook in de code staat.

  • 7. In de periode tussen het indienen van het voorstel en dit besluit heeft de ACM de Netcode en de Systeemcode elektriciteit samengevoegd en geactualiseerd aan de Europese regelgeving. De ACM heeft daarom het voorstel van Netbeheer Nederland niet kunnen overnemen, maar aangepast aan de nieuwe structuur van de Netcode, zonder daarbij de inhoud materieel te wijzigen.

  • 8. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen van de Netcode en Begrippencode niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998.

  • 9. De ACM heeft interpunctie in het codevoorstel waar nodig gecorrigeerd. Daarnaast heeft de ACM enkele tekstuele aanpassingen gedaan om de codebepalingen te verduidelijken.

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid


XNoot
*

Zoals bedoeld in Richtlijn (EU) 2015/1535 van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij.

Naar boven