Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 14 mei 2019, kenmerk ACM/UIT/510948 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998 betreffende meetverantwoordelijkheid op aansluitingen op het net op zee. (codebesluit Net op zee II)

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit

ARTIKEL I

De Netcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 3.33, vijfde lid, onderdeel b, wordt gewijzigd als volgt:

‘het overdrachtspunt van de aansluiting van’ vervalt.

‘Smax’ wordt vervangen door ‘Smax’.

‘Pmax2’ wordt vervangen door ‘Pmax2’.

‘Qmax2’ wordt vervangen door ‘Qmax2’.

B

In artikel 3.33, vijfde lid, onderdeel k, wordt ‘IN’ vervangen door ‘IN’.

ARTIKEL II

De Meetcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

In de artikelen 1.1.1, 3.3.14 en 3.4.16 wordt ‘Wet’ vervangen door: ‘Elektriciteitswet 1998’.

B

Artikel 1.1.2. vervalt.

C

Na artikel 1.2.3.7 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

1.2.3.8 In aanvulling op artikel 1.2.3.5 wijzen de aangeslotenen op een offshore-platform met een aansluiting op het net op zee, en de beheerder van het desbetreffende offshore-platform, gezamenlijk één meetverantwoordelijke aan voor alle aansluitingen op het desbetreffende offshore-platform.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 mei 2019

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na bekendmaking beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA, ’s-Gravenhage.

TOELICHTING

I. Samenvatting

Met deze codewijziging wordt vastgelegd dat er één meetverantwoordelijke is per offshore-platform. De algemene regel is dat iedere aangeslotene per aansluiting een meetverantwoordelijke kan aanwijzen. Op offshore-platforms is het efficiënter om het aantal partijen dat werkzaamheden verricht te beperken. Daarom wordt vastgelegd dat de aangeslotenen op een offshore-platform gezamenlijk één meetverantwoordelijke aanwijzen. Daarnaast worden een aantal tekstuele wijzigingen in de Netcode en de Meetcode elektriciteit doorgevoerd.

1. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 1. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 22 november 2017 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland dat bij een aansluiting op het net op zee de aangeslotenen op een offshore-platform gezamenlijk één meetverantwoordelijke aanwijzen voor alle aansluitingen op het desbetreffende offshore-platform, dit in afwijking van artikel 1.2.3.5 van de Meetcode elektriciteit.

  • 2. Netbeheer Nederland heeft op verzoek van de ACM het voorstel op 14 november 2018 aangevuld met uitleg over de noodzaak van het voorstel.

  • 3. Als onderdeel van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure heeft de ACM het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar internetpagina. De terinzagelegging is gemeld in de Staatscourant van 14 maart 2019. De ACM heeft belanghebbenden in de gelegenheid gesteld binnen zes weken hun zienswijzen op het ontwerp kenbaar te maken. Er zijn geen zienswijzen binnengekomen.

  • 4. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in de Notificatierichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

2. Beoordeling

  • 5. De ACM maakt met dit besluit een afweging tussen de wenselijkheid dat een aangeslotene de keuzevrijheid heeft om zelf een meetverantwoordelijke voor zijn aansluiting aan te wijzen, en het economisch belang dat het efficiënter is, ook voor de netbeheerder van het net op zee, om slechts één meetverantwoordelijke per offshore-platform aan te wijzen.

  • 6. De ACM heeft in het verleden in de codes gekozen om aangeslotenen de vrijheid te geven om een meetverantwoordelijke te kiezen. Als aangeslotenen op een offshore platform verschillende meetverantwoordelijken aanwijzen, ziet de ACM twee financiële gevolgen. Ten eerste zal het totaal aan kosten van de meetverantwoordelijken hoger zijn dan die van één meetverantwoordelijke. Indien een meetverantwoordelijke bijvoorbeeld het offshore-platform moet bereiken, zijn daar hoge kosten aan verbonden. Deze kosten kunnen worden gedeeld als één meetverantwoordelijke deze kosten maakt ten behoeve van meerdere aangeslotenen. Daarnaast zal ook TenneT als netbeheerder op zee hogere kosten hebben als zij verschillende voorzieningen moet treffen voor verschillende meetverantwoordelijken. Zo moeten er voor elke meetverantwoordelijke verzegelde ruimtes worden ingericht omdat de meetverantwoordelijken anders toegang hebben tot elkaars gegevens. Dit zal kostenverhogend zijn voor het offshore-platform en daarmee worden de kosten voor het Net op Zee hoger.

  • 7. De ACM weegt daarom de keuzevrijheid van aangeslotenen af tegen de economische voordelen van het gezamenlijk kiezen van een meetverantwoordelijke. De ACM is van mening dat hierbij de economische voordelen doorslaggevend zijn.

  • 8. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998.

  • 9. De ACM heeft grammatica, spelling en interpunctie in het codevoorstel van de gezamenlijke netbeheerders waar nodig gecorrigeerd. Daarnaast heeft zij de volgende tekstuele wijzigingen aangebracht:

    • In artikel 3.33, vijfde lid, onderdelen b en k, van de Netcode worden lettergroottes verbeterd die per abuis zijn gewijzigd in het besluit van 20 december 2018 met kenmerk ACM/UIT/503723.

    • In de Meetcode wordt ‘Wet’ vervangen door ‘Elektriciteitswet 1998’ en vervalt artikel 1.1.2, dit om de Meetcode op één lijn te brengen met de Netcode elektriciteit.

  • 10. Na het ontwerpbesluit heeft de ACM de redactie van artikel 1.2.3.8 aangepast omdat werd verwezen naar het verkeerde artikel, en om de leesbaarheid te vergroten.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 mei 2019

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Naar boven