Kennisgeving ontwerp-instemmingsbesluit gewijzigd gaswinningsplan Diever, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van 10 mei 2019 tot en met 20 juni 2019 ligt het ontwerp-instemmingsbesluit voor het gewijzigde gaswinningsplan Diever ter inzage. Iedereen kan reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit met een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

Wat staat er in het winningsplan Diever?

Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) heeft een verzoek tot instemming met het gewijzigde winningsplan Diever ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het betreft het gasveld Diever, gelegen binnen het gebied van de winningsvergunning Drenthe VI. Geografisch gezien ligt het gasveld in de provincie Drenthe, in de gemeente Westerveld en in het verzorgingsgebied van het waterschap Drents-Overijsselse Delta.

Sinds 2015 wordt er gas gewonnen uit het gasveld Diever. Tijdens de eerste jaren van productie heeft Vermilion meer kennis verkregen over de ligging van het veld. Door een andere oriëntering (schuinteligging) van het gasveld kan er meer volume worden gewonnen dan waarvan werd uitgegaan in het eerdere winningsplan. In het gewijzigde winningsplan heeft Vermilion de productie, bodemdalingsvoorspellingen en einddatum geactualiseerd. De verwachte einddatum van de productie is in het jaar 2034.

Ontwerp-instemmingsbesluit en onderliggende stukken

Het gewijzigde winningsplan Diever is voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden. Daarnaast zijn Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. De uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in de beoordeling in het ontwerp-instemmingsbesluit en zijn bijgesloten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 10 mei 2019 tot en met 20 juni 2019 het ontwerp-instemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Westerveld, Raadhuislaan 1 in Diever

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 in Den Haag

Uw zienswijze indienen

Vindt u dat er onjuistheden in het besluit staan of dat uw belangen onvoldoende zijn meegewogen? Dan kunt u van 10 mei 2019 tot en met 20 juni 2019 een zienswijze indienen op het ontwerp-instemmingsbesluit met het winningsplan en de onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er onjuistheden in het ontwerpbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen personen of instanties die op het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze hebben ingebracht en belanghebbende in de zin van de wet zijn, later tegen het instemmingsbesluit beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt winningsplan Diever

Postbus 248

2250 AE Voorschoten

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve instemmingsbesluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.hoewerktgaswinnen.nl voor meer informatie hoe gas gewonnen wordt. Voor nadere informatie en mondeling inspreken over het ontwerp-instemmingsbesluit kunt u op werkdagen van 9.00u tot 12.00u contact opnemen met de heer Martijn Claasen (tel.: 070 379 8371).

Naar boven