Kennisgeving/bekendmaking besluiten voor Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 10 mei 2019 tot en met vrijdag 21 juni 2019 liggen het inpassingsplan en de besluiten ter inzage voor het Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha). Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpinpassingsplan en/of een ontwerpbesluit kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO B.V. is van plan een ondergrondse hoogspanningsverbinding te realiseren vanaf de windenergiegebieden Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) op zee naar het bestaande 380 kV-hoogspanningsstation Beverwijk, inclusief een nieuw transformatorstation locatie Tata Steel. Dit voornemen wordt hierna aangeduid als het project ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’. Het project wordt in de gemeenten: Beverwijk, Heemskerk en Velsen gerealiseerd.

Het ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ bestaat uit:

  • Een platform op zee in windenergiegebied Hollandse Kust (west Alpha) en een platform op zee on windenergiegebied Holandse Kust (noord) voor de aansluiting van de windturbines en het transformeren van de spanning van 66 kV naar 220 kV.

  • Twee 220 kV-kabelsystemen vanaf het platform van Hollandse Kust (west Alpha) naar land en twee 220 kV-kabelsystemen van het platform van Hollandse Kust (noord) naar land. De vier systemen worden vanaf Hollandse Kust (noord) naar land gebundeld.

  • Vier ondergrondse 220 kV-kabelsystemen op land voor transport naar het transformatorstation nabij Tata Steel.

  • Een transformatorstation nabij Tata Steel voor het transformeren van 220 kV-wisselstroom naar 380 kV-wisselstroom.

  • Vier ondergrondse 380 kV-kabelsystemen op land voor het transport naar het hoogspanningsstation Beverwijk om daar aan te sluiten op het landelijk hoogspanningsnet.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een nieuwe hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Noord-Holland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming voor het Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het tracé en de locatie van het transformatorstation worden vastgelegd in een inpassingsplan. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en de andere besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd. Voor het inpassingsplan voor het Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Dit MER ligt tegelijk met het inpassingsplan en de overige besluiten ter inzage.

Het ontwerpinpassingsplan, het MER en de ontwerpbesluiten hebben van 9 november 2018 tot en met 20 december 2018 ter inzage gelegen. Rekening houdend met de ingebrachte zienswijzen is het inpassingsplan vastgesteld en zijn de overige besluiten genomen.

De besluiten worden op donderdag 9 mei 2019 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Het inpassingsplan wordt bekendgemaakt op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het inpassingsplan en de besluiten worden ook bekendgemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het inpassingsplan, de andere besluiten, het MER en de onderliggende stukken van 10 mei 2019 tot en met 21 juni 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op locatie:

  • gemeente Beverwijk, Stationsplein 48, 1948 LC Beverwijk.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpinpassingsplan en/of een ontwerpbesluit kunnen tegen het inpassingsplan of dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 11 mei 2019 tot en met vrijdag 21 juni 2019. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de griffier van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State u weten hoeveel dat precies is en wanneer en hoe u dat moet betalen.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zoals hierboven aangegeven. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Wat gebeurt er nog meer?

Naast het Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) is de procedure voor het Net op zee Hollandse Kust (west Beta) gestart.

De toekomstige windparken op zee, waarvoor de netten worden aangelegd, doorlopen een eigen procedure. Voor kavel V in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord) is het definitieve kavelbesluit op 11 april 2019 in de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen gepubliceerd. Voor de kavels VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west) wordt de procedure voorbereid. Voor elk van de procedures worden apart kennisgevingen gepubliceerd.

Voor zowel de windparken kavels VI en VII Hollandse Kust (west) als het Net op zee Hollandse Kust (west Beta) wordt in de komende maanden de conceptnotitie reikwijdte en detailniveau gepubliceerd waarin is aangegeven welke aspecten op welke wijzen in het milieueffectrapport worden onderzocht. Hierop kunnen zienswijzen worden ingediend.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 – 379 89 79.

Naar boven