Call for proposals KIEM GoChem, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Handleiding KIEM GoChem

Indieningsronde: november 2019

Utrecht, april 2019

Nationaal Regieorgaan

Praktijkgericht Onderzoek SIA

en NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen

Inhoud

1.

Inleiding

1

 

1.1

Achtergrond

1

 

1.2

Beschikbaar budget

1

 

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

2

2.

Doel

2

 

2.1

Inhoudelijke scope en afbakening

2

 

2.2

Programmabureau GoChem

2

3.

Richtlijnen voor aanvragers

2

 

3.1

Wie kan subsidie aanvragen?

2

 

3.2

Wanneer kan aangevraagd worden?

3

 

3.3

Hoe wordt de aanvraag opgesteld en ingediend?

3

 

3.4

Subsidievoorwaarden

3

 

3.5

Financiële subsidievoorwaarden

5

4.

Procedure

7

 

4.1

Ontvankelijkheid

7

 

4.2

Beoordeling

7

 

4.3

Beoordelingscriteria

7

 

4.4

Besluitvorming

8

5.

Uitvoering

9

6.

Contact en overige informatie

9

1. Inleiding

1.1 Achtergrond

Het innovatieprogramma GoChem is een initiatief vanuit de Topsector Chemie. Het doel is stimulering van samenwerking in de duurzame chemie tussen innovatieve mkb’ers en kennisinstellingen (te weten hogescholen, universiteiten en TO2-instellingen). Diverse partners zijn actief betrokken: de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de TKI’s Chemie en BioBased Economy, de brancheorganisaties NRK en VNCI en kennisinstellingen. De pilotfase van het programma loopt tot eind 2020.

Onderdeel van het Kennis- en Innovatiecontract (KIC) voor de Topsectoren 2018- 2019 is de regeling KIEM GoChem, een subsidieregeling gericht op het bevorderen van samenwerking tussen het mkb en kennisinstellingen in de duurzame chemie. Met deze regeling ondersteunt NWO het programma GoChem om haar doelstellingen te bereiken.

Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (hierna te noemen Regieorgaan SIA), onderdeel van NWO, treedt op als penvoerder van het programma GoChem. Regieorgaan SIA voert de regeling KIEM GoChem 2019 uit, mede namens het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (hierna: ENW).

1.2 Beschikbaar budget

Het beschikbare budget voor deze call is € 1,6 miljoen. Zowel Regieorgaan SIA als ENW hebben hiervoor € 800.000 beschikbaar gesteld.

Per project kan maximaal € 40.000,- aan subsidie worden aangevraagd.

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

Deze call for proposals is geldig tot sluitingsdatum 7 november 2019 14.00 uur, Nederlandse tijd. Aanvragen kunnen vanaf de publicatiedatum van de call doorlopend worden ingediend.

Op de website van Regieorgaan SIA worden de data van de ophaalmomenten vermeld.

Indien de beschikbare middelen vóór 7 november 2019 zijn uitgeput, wordt de call for proposals eerder gesloten.

2. Doel

De call KIEM GoChem 2019 heeft als doel het stimuleren en opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden gericht op het uitvoeren van verkennend onderzoek binnen de scope van GoChem (zie hieronder). Deze samenwerkingsverbanden bestaan uit het mkb-ondernemingen en kennisinstellingen.

2.1 Inhoudelijke scope en afbakening

De Nederlandse chemiesector wil in 2050 mondiaal koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Duurzame chemie beslaat het hele circulaire proces van grondstof, via intermediaire- en eindproducten tot het (her)gebruik van afvalstromen als grondstof. De doelgroep van KIEM GoChem is breder dan uitsluitend (mkb-)bedrijven en/of kennisinstellingen in de chemische industrie en omvat de hele keten van grondstof tot hergebruik en recycling.

Om dit brede terrein te kunnen afbakenen wordt in het kader van KIEM GoChem onder duurzame chemie onder meer, maar niet uitsluitend, de volgende hoofdthema’s en deelgebieden verstaan.

Hoofdthema

Subonderwerpen

Bronnen en grondstoffen

CO2, grondstoffen uit recycling, grondstoffen uit landbouw, tuinbouw en aquacultuur, biomassa.

Chemische processen en technologie

Procesflow, intensificatie, elektrificatie, katalyse, nanotechnologie, bioraffinage, flexplants, opschaling

Moleculen en materialen

Biocomposieten, -polymeren, -monomeren, -aromaten, fibers, coatings, additieven, plastics, textiel, bouwmaterialen

Verwerking en toepassing

Ontwerp, verwerking, verpakking, bouw, kleuring, modificatie, (thermo)moulding, additive manufacturing, 3D-printing

Keten en business model

Levenscyclusanalyse, waardeketens, businessmodellen, systeeminnovatie, afzetmarkten

Hergebruik en recycling

Scheidingstechnologie, chemische recycling, reststromen

2.2 Programmabureau GoChem

Het programmabureau GoChem spant zich in om mkb-ondernemingen in de chemische sector (inclusief de chemie-verwerkende industrie) te ondersteunen bij groene innovatie. Dit wordt bereikt onder andere via netwerkversterking. Het programmabureau brengt mkb-ondernemingen in contact met kennisinstellingen, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de bestaande regionale en landelijke initiatieven op het gebied van innovatiesamenwerking.

Aanvragers KIEM GoChem zijn verplicht hun projectplannen voor te leggen aan medewerkers van het programmabureau GoChem (zie ook: 3.3). Het programmabureau brengt hierop, indien relevant, advies uit aan de aanvragers over mogelijke consortiumvorming, financiering en vermarkting.

3. Richtlijnen voor aanvragers

3.1 Wie kan subsidie aanvragen?

De regeling staat open voor hogescholen, universiteiten en overige kennisinstellingen. Indien een hogeschool aanvraagt, dient dit een door de overheid bekostigde hogeschool te zijn, zoals bedoeld in artikel 1.8 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Voor de onderzoekers bij universiteiten en overige kennisinstellingen geldt dat zij een vaste of tijdelijke aanstelling hebben (gedurende de looptijd van het aanvraagproces en de looptijd van het project) bij minimaal één van de volgende kennisinstellingen:

  • Nederlandse universiteiten

  • KNAW- en NWO-instituten

  • het Nederlands Kanker Instituut

  • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen

  • de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble

  • NCB Naturalis

  • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL)

  • Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

  • Universitair medische centra

De persoon die de subsidieaanvraag (hierna te noemen aanvraag) indient in ISAAC namens een hogeschool, wordt geacht hiertoe te zijn gemachtigd door het College van Bestuur van de aanvragende hogeschool.

De aanvrager ontvangt alle correspondentie met betrekking tot de aangevraagde subsidie.

3.2 Wanneer kan aangevraagd worden?

Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend tot uiterlijk 7 november 2019, 14.00 uur Nederlandse tijd. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

3.3 Hoe wordt de aanvraag opgesteld en ingediend?

Contact met programmabureau

Voordat de aanvraag wordt ingediend, dient de aanvrager contact te hebben opgenomen met het programmabureau van GoChem om op hoofdlijnen het projectvoorstel te bespreken. Hiermee wordt een gelegenheid gecreeërd voor het programmabureau om een verdere aanscherping en verbetering van het projectvoorstel te realiseren. Op de website van Regieorgaan SIA is de contactinformatie van het programmabureau te vinden. Op het aanvraagformulier dient de aanvrager te verklaren dat er contact is geweest.

Aanvraag

Een volledige aanvraag omvat de volgende documenten:

  • het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier;

  • het projectvoorstel;

  • de begroting in excel met aangevraagde subsidie, cofinanciering en kostenonderbouwing.

Het indienen van een aanvraag gebeurt via ISAAC. Het is verplicht de via ISAAC beschikbare formulieren en formats te gebruiken.

De directe link naar deze call in ISAAC is: https://www.isaac.nwo.nl/subsidieaanvraag?extref=KIEMCHEM19

De aanvrager is verplicht de aanvraag via zijn/haar ISAAC-account in te dienen. Indien de aanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient hij/zij dat minimaal één werkdag voor het indienen van de aanvraag aan te maken in verband met het tijdig kunnen verhelpen van eventuele aanmeldproblemen.

Het inlogscherm ISAAC is bereikbaar via: www.isaac.nwo.nl

De handleiding ISAAC is bereikbaar via: www.isaac.nwo.nl/help De ISAAC helpdesk is bereikbaar via: isaac.helpdesk@nwo.nl

3.4 Subsidievoorwaarden

De maximaal aan te vragen subsidieomvang is € 40.000,-. De looptijd (duur) van de subsidieperiode is maximaal 12 maanden. Inzet van subsidie buiten de looptijd is niet mogelijk. Het beoogde project dient uiterlijk 3 maanden na de datum van het subsidiebesluit te starten.

De subsidiegelden zijn uitsluitend bestemd voor het uitvoeren van onderzoek conform de gehonoreerde aanvraag.

Uitgesloten zijn aanvragen die zich uitsluitend richten op deskundigheids- bevordering van personeel, het ontwikkelen van een nieuwe opleiding/nieuw curriculum voor de hogeschool en/of behoren tot reguliere activiteiten van een hogeschool of universiteit.

Subsidiëring van (deel)activiteiten die reeds zijn gesubsidieerd vanuit andere bronnen, is niet mogelijk.

Het verkrijgen van toegang tot resultaten en commercieel gebruik daarvan is alleen mogelijk door hierover een afspraak te maken met de rechthebbende(n). De consortiumpartners dienen over onder andere de rechten op producten of zaken die binnen het project worden ontwikkeld (waaronder begrepen intellectueel eigendom) een afspraak te maken met de penvoerder en eventuele andere rechthebbenden.

De consortiumpartners dienen voorafgaand aan de start van het project een projectovereenkomst te ondertekenen. De model projectovereenkomst wordt na honorering ter beschikking gesteld aan de penvoerder. De penvoerder zorgt voor een afschrift van de volledig ondertekende overeenkomst aan Regieorgaan SIA.

Consortium

De aanvraag wordt ondersteund door een actief betrokken consortium met voldoende kennis en kunde om het onderzoek uit te voeren. Bij aanvang van het project heeft het consortium zich middels ondertekening van het aanvraag- formulier verzekerd van deelname van minimaal één mkb-onderneming. Minimaal één mkb-onderneming dient in Nederland gevestigd te zijn.

Mkb-ondernemingen die participeren in de aanvraag behoren aan de volgende criteria te voldoen:

  • er is sprake van een onderneming, te weten: een eenheid, ongeacht haar rechtsvorm, die een economische activiteit uitvoert;

  • de onderneming staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

  • er is sprake van een onderneming met minder dan 250 werknemers en een jaarlijkse omzet van minder dan € 50 miljoen;

Zzp’ers kunnen deelnemen aan een aanvraag wanneer zij deel uitmaken van een collectief dat zich aantoonbaar richt op innovatie en/of economische groei.

Consortia waarin een mkb-onderneming met meerdere partners uit de kennisketen (hogescholen, TO2-instituten en universiteiten) samenwerkt, worden aangemoedigd om aanvragen in te dienen. Het verdient tevens aanbeveling om aan het consortium verschillende mkb-ondernemingen uit de waardeketen te laten deelnemen (van grondstof tot hergebruik en recycling).

Het grootbedrijf kan deelnemen als partner en in cash en/of in kind bijdragen aan het onderzoek.

De vertegenwoordigers van de private partij(en) in het consortium (i.e. personen die namens een bedrijf in het voorstel worden genoemd), dienen geen (bezoldigd of onbezoldigd) academisch dienstverband te hebben in een academische onderzoeksgroep die deel uitmaakt van het aanvragende consortium, of een dienstverband te hebben bij een hogeschool die deel uitmaakt van het aanvragend consortium. De vertegenwoordigers kunnen dus geen dubbelrol vervullen in een consortium. Concreet: een academische (mede)aanvrager kan dus niet ook een bedrijf vertegenwoordigen.

Cofinanciering

De mkb-partners dragen via cofinanciering bij aan de uitvoering van het project. Deze cofinanciering dient ten minste 25% van het subsidiebedrag te bedragen. De cofinanciering kan zowel in cash als in kind (op geld waardeerbare zaken, uren, natura) plaatsvinden. De cofinanciering bedraagt maximaal € 5.000 in kind, het eventueel overige aandeel aan cofinanciering dient in cash te zijn.

Rekenvoorbeeld 1

Bij een projectomvang van € 50.000 is een minimale cofinanciering van € 10.000 vereist, waarvan maximaal € 5.000 in kind.

Rekenvoorbeeld 2

Bij een projectomvang van € 25.000, is een minimale cofinanciering van € 5.000 vereist. Deze mag geheel in kind zijn.

De omvang van de in cash en/of in kind cofinanciering dient bij de aanvraag te worden opgegeven. De hoogte van de in cash en/of in kind cofinanciering wordt na honorering overeenkomstig de goedgekeurde begroting in een brief aan de mkb-onderneming bevestigd.

De opgegeven in cash cofinanciering zal door NWO worden geïnd en beschikbaar worden gesteld middels een overboeking naar de hogeschool (indien penvoerder) dan wel naar de instelling waaraan de universitair onderzoeker is verbonden.

Binnen het consortium dienen afspraken te worden gemaakt over open access publicaties, ethische aspecten en datamanagement, zoals hieronder weergegeven.

Doorwerking en Open Access publicatie

Indien een hogeschool is betrokken bij het project, dient het project aantoonbaar actief te zijn op de doorwerking van de onderzoeksresultaten in zowel de professionele praktijk als in het onderwijs. Onderzoeksresultaten tot stand gekomen met de subsidie, dienen zo veel en zo spoedig mogelijk voor verder onderzoek publiek toegankelijk te zijn. Alle wetenschappelijke publicaties van onderzoek die zijn gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze call for proposals dienen onmiddellijk (op het moment van publicatie) wereldwijd vrij toegankelijk te zijn (Open Access).

Er zijn verschillende manieren voor onderzoekers om Open Access te publiceren. Een uitgebreide toelichting hierop vindt u op www.nwo.nl/openscience.

Ethische aspecten

Voor bepaalde onderzoeksprojecten is een goedkeurende verklaring van een erkende Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) of een Dier Experimenten Commissie (DEC) nodig. Daarnaast is voor bepaalde onderzoeksprojecten een vergunning nodig op grond van de Wet Bevolkingsonderzoek (WBO). Meer informatie over de METC is beschikbaar bij de Centrale Commissie Mensgebonden onderzoek (CCMO). Bij de Nederlandse Vereniging voor Dierexperimentencommissies is informatie over DEC te vinden en bij o.a. de Gezondheidsraad is informatie over de WBO beschikbaar.

Let op: Is voor uw onderzoeksproject goedkeuring van een ethische toetsingscommissie of anderszins noodzakelijk? In dat geval wordt uw aanvraag voorwaardelijk toegekend. Pas wanneer Regieorgaan SIA een kopie van de goedkeuring heeft ontvangen, wordt de toekenning definitief.

Mocht de goedkeuring van toepassing zijn op een deel van het project dat later van start gaat, dan dient de aanvrager op het aanvraagformulier aan te geven wanneer hij/zij de ethische goedkeuring verwacht op te vragen.

In het subsidiebesluit wordt deze voorwaarde expliciet aangegeven.

Datamanagement

Bij goed onderzoek hoort verantwoord datamanagement. NWO streeft ernaar dat onderzoeksdata, die voortkomen uit onderzoek gefinancierd met publieke middelen, zo veel mogelijk duurzaam beschikbaar komen voor hergebruik door andere onderzoekers. NWO wil bovendien het bewustzijn bij onderzoekers over het belang van verantwoord datamanagement vergroten. De datamanagement- paragraaf maakt daarom deel uit van de onderzoeksaanvraag.

Aanvragers dienen vier vragen te beantwoorden over datamanagement binnen hun beoogde onderzoeksproject. Zij worden dus reeds voor aanvang van het onderzoek gevraagd te bedenken hoe de verzamelde data geordend en gecategoriseerd moeten worden zodat deze vrij beschikbaar kunnen worden gesteld. Vaak zullen al bij het tot stand komen van de data en de analyse daarvan maatregelen getroffen moeten worden om opslag en deling later mogelijk te maken. Aanvragers kunnen zelf aangeven welke onderzoeksdata zij voor opslag en hergebruik relevant achten.

De datamanagementparagraaf in de aanvraag wordt niet meegenomen in de beoordeling en derhalve ook niet meegewogen in de beslissing om een aanvraag al of niet te honoreren. De beoordelingscommissie kan wel advies geven met betrekking tot de datamanagementparagraaf.

3.5 Financiële subsidievoorwaarden

De kosten die met deze subsidie gefinancierd kunnen worden, betreffen de gemaakte en/of betaalde loonkosten voor onderzoekers bij hogescholen, een tegemoetkoming voor de personeelslasten/-kosten van de universitaire onderzoekers, en materiële kosten, gebaseerd op kostprijs, inclusief eventuele niet-verrekenbare btw.

Loonkosten medewerkers hogeschool

Voor de loonkosten van medewerkers bij hogescholen worden de tarieven conform de Handleiding Overheidstarieven (HOT) uit het jaar 2017 gehanteerd. De tarieven 2017 mogen voor de gehele looptijd van de subsidie worden toegepast. De toegestane tarieven in de HOT betreffen uitsluitend de tarieven conform de volgende tabel, kolom ‘Kostendekkend tarief per uur’. Deze tarieven zijn als volgt:

Schaal

Kostendekkend tarief in € per uur

1

43

2

46

3

48

4

53

5

53

6

56

7

59

8

63

9

68

10

72

11

79

12

87

13

95

14

103

15

111

16

119

17

127

18

136

Tabel (bedragen in euro’s): Integrale loonkosten per salarisschaal 2017

Deze tarieven zijn integraal toepasbaar en het hanteren van deze tarieven is zonder toelichting of berekening toegestaan.

Het tarief van een medewerker wordt bepaald op basis van de cao hbo inschaling van de betreffende medewerker. Hogere tarieven dan de HOT zijn niet toegestaan. Lagere tarieven dan de HOT zijn wel toegestaan, maar mogen niet willekeurig worden opgevoerd. Eventuele lagere tarieven moeten kunnen worden onderbouwd, bijvoorbeeld op basis van een interne kostprijsberekening.

De instellingsaccountant hoeft hier geen accountantscontrole toe te passen; tarieven lager dan de HOT zijn voor Regieorgaan SIA altijd akkoord. Alleen consistente toepassing is vereist.

Personeelslasten/-kosten universitaire onderzoekers (verbonden aan één van de kennisinstellingen zoals genoemd in hoofdstuk 3.1)

Personeelslasten van universitaire onderzoekers zijn subsidiabel conform het meest recente ‘Akkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek’, dat is ondertekend door NWO, VSNU, NFU, ZonMw, KNAW en VFI. Het akkoord en de maximumbedragen voor personeelslasten zijn te vinden op www.nwo.nl/akkoordbekostiging en www.nwo.nl/salaristabellen.

Deze tabellen worden jaarlijks per 1 juli geïndexeerd. De tarieven die gelden op het moment van toewijzing van de subsidie zijn van toepassing. Er kunnen in KIEM GoChem-projecten géén aio’s worden aangesteld.

Kosten studenten

Het is toegestaan studenten, verbonden aan de hogeschool of universiteit, in te zetten voor het project en de kosten hiervan binnen het project op te voeren.

Per subsidiejaar kan het volgende worden opgevoerd:

  • Inzet van uren van studenten waarbij geldt dat deze geschiedt als onderdeel van de opleiding (de studenten dienen in dat geval ook studiepunten te krijgen voor hun activiteiten). Alleen de stagevergoeding zoals gebruikelijk binnen de instelling is declarabel. Aan het aantal in te zetten uren per student is een maximum verbonden van 1650.

  • Inzet van uren van studenten die extra-curriculair worden ingezet in het project. Per student kan maximaal 250 uur per subsidiejaar ten laste van het project worden gebracht.

In beide situaties geldt dat uitsluitend de werkelijke aan de student uitbetaalde bedragen met een maximaal uurtarief van € 25 als kosten kunnen worden opgevoerd. Uren en uurtarieven boven de genoemde maxima kunnen niet als kosten worden opgevoerd. Aan het aantal in te zetten studenten in het project is geen maximum verbonden.

Materiële kosten

Als materiële kosten mogen worden opgevoerd de aan de uitvoering van het project verbonden kosten als verbruik van materialen, hulpmiddelen, prototypes, testopstellingen en overige kosten zoals dienstreizen en publicaties.

Aanschaffingen van machines en apparatuur worden niet tot de projectkosten gerekend. Voor machines en apparatuur kunnen slechts de aan het project toe te rekenen afschrijvingskosten of leasetermijnen worden opgevoerd.

Afschrijvingstermijnen worden berekend op basis van de historische aanschafprijs exclusief financieringskosten, een lineaire afschrijvingsmethode en een levensduur van vijf jaar. Opvoering van kosten voor gebruik van apparatuur ouder dan vijf jaar is dus niet mogelijk.

De aangevraagde subsidiebedragen in de ingediende begroting voor loonkosten en materiële kosten gelden als maxima.

Loonkosten mkb-ondernemingen

De loonkosten van mkb-ondernemingen komen niet in aanmerking voor subsidie, maar ze kunnen wel worden opgevoerd als cofinanciering. De bepaling van het uurtarief is vrij, met een maximum van € 130 per uur excl. btw.

4. Procedure

4.1 Ontvankelijkheid

De regeling KIEM Gochem kent diverse ophaalmomenten. De ophaalmomenten worden bekendgemaakt via de website van Regieorgaan SIA.

De aanvragen worden na het ophaalmoment, rekening houdend met de volgorde van binnenkomst, behandeld.

Iedere via ISAAC ingediende aanvraag wordt direct geregistreerd door middel van een dossiernummer. Dit dossiernummer geldt als vast kenmerk voor alle verdere correspondentie.

De aanvraag wordt gecontroleerd op de juistheid ten aanzien van volledigheid en vormvereisten. Indien de aanvraag hieraan voldoet, wordt deze ontvankelijk verklaard en in behandeling genomen. De aanvrager krijgt daarvan bericht.

Voldoet de aanvraag niet aan de volledigheid en vormvereisten, dan wordt de aanvrager de mogelijkheid geboden de ontbrekende gegevens binnen een daartoe gestelde termijn (in beginsel twee werkdagen) te verstrekken. Indien de ontbrekende gegevens binnen de gestelde termijn worden aangeleverd en akkoord worden bevonden, wordt de aanvraag alsnog ontvankelijk verklaard en in behandeling genomen. De aanvrager krijgt daarvan bericht.

Indien de ontbrekende gegevens niet binnen de gestelde termijn zijn verstrekt, wordt de aanvraag niet-ontvankelijk verklaard en buiten behandeling gesteld. De aanvrager krijgt daarvan bericht.

4.2 Beoordeling

Wanneer een aanvraag in behandeling is genomen, wordt de aanvraag voorgelegd aan en beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie. Deze bestaat uit experts afkomstig uit de onderzoekswereld en uit de praktijk.

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitvorming betrokken personen is de NWO- code Belangenverstrengeling van toepassing.

De beoordelingscommissie beoordeelt elke aanvraag afzonderlijk op basis van de beoordelingscriteria die zijn beschreven in paragraaf 4.3.

4.3 Beoordelingscriteria

De commissie stelt vast of het onderzoek zoals beschreven in de aanvraag past binnen de scope van de regeling, zoals beschreven in hoofdstuk 2. Indien dit niet het geval is, zal de commissie een negatief oordeel geven. Indien dit wel het geval is, wordt de aanvraag door de beoordelingscommissie beoordeeld aan de hand van vier beoordelingscriteria. Deze worden hieronder toegelicht.

Innovatie binnen kaders van GoChem

  • De mate waarin sprake is van een chemische innovatie.

  • De mate waarin het voorstel aansluit en/of voortbouwt op bestaande kennis en kunde.

Impact

  • De mate waarin het voorstel bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzame chemie.

  • De mate waarin sprake is van een economisch potentieel.

Vernieuwing en kwaliteit van het samenwerkingsverband

  • De mate waarin nieuwe partners aan het netwerk en/of het samenwerkingsverband deelnemen.

  • De mate waarin de benodigde expertise voor de uitvoering van het project bij aanvang van het project beschikbaar is.

Kwaliteit projectplan

  • De mate waarin het projectplan uitvoerbaar en haalbaar is.

  • De mate waarin de benodigde middelen in verhouding staan tot de aard en omvang van het project.

Op basis van bovenstaande criteria komt de beoordelingscommissie tot een eindoordeel: voldoende/onvoldoende.

4.4 Besluitvorming

De beoordelingscommissie brengt verslag uit van haar werkwijze en brengt advies uit aan het bestuur van Regieorgaan SIA.

Het bestuur van Regieorgaan SIA toetst de gevolgde procedure en besluit op basis van het advies van de beoordelingscommissie. De beschikbaarheid van middelen is bepalend voor het aantal aanvragen met een positief oordeel dat voor subsidie in aanmerking komt.

Het subsidiebesluit van het bestuur van Regieorgaan SIA wordt schriftelijk meegedeeld.

Regieorgaan SIA streeft er naar het subsidiebesluit binnen acht weken na het moment van de ontvankelijkheidsverklaring bekend te maken. In een bezwaar- en beroepsprocedure is voorzien. Informatie hierover vindt u op de website van NWO.

Na honorering van een aanvraag dient de penvoerder de door alle consortiumleden ondertekende projectovereenkomst in te dienen bij Regieorgaan SIA. De model projectovereenkomst wordt door Regieorgaan SIA aan de penvoerder ter beschikking gesteld. Pas na bevestiging door Regieorgaan SIA van de ontvangst van de ondertekende overeenkomst kan het project gestart worden.

5. Uitvoering

De aanvrager is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.

De aanvrager van de KIEM GoChem 2019 subsidie treedt op als penvoerder.

De aanvrager, ingeval een hogeschool, benoemt de (beoogd) contactpersoon. Het subsidiebedrag wordt binnen vier weken na de start van de looptijd van het project overgemaakt.

Monitoring

Regieorgaan SIA wenst geïnformeerd te worden over de resultaten van het project. De wijze waarop Regieorgaan SIA geïnformeerd wenst te worden zal kenbaar gemaakt worden in het subsidiebesluit dat volgt bij toekenning van subsidie.

6. Contact en overige informatie

Inhoudelijke vragen

Voorafgaand aan het doen van een subsidieaanvraag dient u contact te hebben opgenomen met het programmabureau van GoChem.

Op de KIEM GoChem pagina op de website van Regieorgaan SIA is de meest recente informatie te vinden. Hier vindt u de contactgegevens van het programmabureau GoChem alsook de gegevens van de aangewezen contactpersoon binnen Regieorgaan SIA voor aanvullende informatie over de indieningsprocedure en -voorwaarden. Het aanvraagformulier, het format voor het projectplan en het begrotingsformat worden via ISAAC beschikbaar gesteld.

Vragen van technische aard

Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC helpdesk. Wij raden u aan eerst de ISAAC handleiding door te nemen voordat u contact opneemt met de ISAAC helpdesk.

Bereikbaarheid ISAAC helpdesk: maandag t/m vrijdag, 10.00 uur tot 17.00 uur. Telefoonnummer: 020 – 346 71 79. U kunt ook uw vraag per e-mail sturen naar isaac.helpdesk@nwo.nl.

Naar boven