Beschikking van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende de instelling van een tijdelijk gebied met beperkingen TFZ Wieringermeer, Inspectie Leefomgeving en Transport

Datum 18 april 2019

Nummer ILT-2019/22077

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek van de zweefvliegclub Den Helder, ontvangen op 18 maart 2019, contactpersoon: dhr. R. Ludeke, e-mail;

Gelet op artikel 5.5, derde lid, van de Wet luchtvaart en artikel 9 van het Besluit luchtverkeer;

BESLUIT:

Artikel 1

  • 1. Ter bescherming van de deelnemers van een ‘oldtimermeeting’ voor historische zweefvliegtuigen ten opzichte van het andere luchtverkeer wordt als tijdelijk gebied met beperkingen (TGB) TFZ Wieringermeer (zie figuur 1) aangewezen het gebied:

    • met begrenzing Schiphol TMA 1; spoorlijn Alkmaar-Schagen; de grens CTR De Kooy; de kustlijn met de Waddenzee en IJsselmeer tot aan Schiphol TMA 1 grens;

    • vanaf 1200 ft AMSL tot FL 065;

    • vrijdag 31 mei 2019 van 9.00-17.00 uur lokale tijd.

  • 2.

    • Deelnemers aan de oldtimermeeting, genoemd in het eerste lid, wordt ontheffing verleend van de verplichting om een Mode S SSR transponder te voeren en te gebruiken in het TGB TFZ Wieringermeer.

    Figuur 1 TGB TFZ Wieringermeer

    Figuur 1 TGB TFZ Wieringermeer

Artikel 2

In het TGB TFZ Wieringermeer, aangewezen in artikel 1, gelden de volgende beperkingen:

  • a. De zweefvliegclub meldt het gebruik van de TFZ aan bij de supervisor van MilATCC Schiphol (tel. 0577 458700) ten minste 15 minuten voorafgaand aan de eerste vlucht met een zweefvliegtuig dat geen gebruik maakt van een Mode S SSR-transponder.

  • b. De aan het evenement deelnemende zweefvliegtuigen mogen in afwijking van artikel 7 van de Regeling navigatie- en telecommunicatie-installaties en artikel 8 van de Regeling luchtverkeersdienstverlening vluchten uitvoeren in dit gebied zonder dat ze zijn uitgerust met een Mode S SSR-trans- ponder.

  • c. De gezagvoerder van een zweefvliegtuig met een bruikbare Mode S SSR- transponder activeert deze (ALT/S code 7000):

    • 1. voor de lierstart, of

    • 2. bij een sleepstart na het ontkoppelen van de sleepkabel en het uit- voeren van de veiligheidscheck, en houdt deze geactiveerd tot na de landing.

  • d. De zweefvliegclub meldt het beëindigen van het gebruik van de TFZ bij de supervisor, genoemd in onderdeel a.

Artikel 3

Het handelen in strijd met deze beschikking levert een strafbaar feit op.

Artikel 4

Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften of beperkingen kan aanleiding zijn deze ontheffing in te trekken.

Artikel 5

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 31 mei 2019 en vervalt met ingang van 1 juni 2019, tenzij deze voortijdig wordt ingetrokken.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, De Inspecteur ILT/Vergunningen Rail en Luchtvaart,

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing kunt u hiertegen, op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Team Juridische Zaken

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

TOELICHTING

In de Regeling luchtverkeersdienstverlening zijn in artikel 9 gebieden ingesteld waarin – tijdens de periode waarin zo’n gebied actief is – ook door zweefvliegtuigen slechts vluchten mogen worden uitgevoerd met een geactiveerde Mode S SSR-transponder. Deze maatregelen zijn genomen om de kans op botsingen tussen luchtvaartuigen te verkleinen. Het gaat dan om de botsingskans tussen zweefvliegtuigen en verkeersvliegtuigen of tussen zweeftoestellen en militaire jachtvliegtuigen. Een van die gebieden is de Transponder Mandatory Zone A (TMZ – A). Deze is op werkdagen actief van 09.00 – 17.00 uur lokale tijd boven 1200 ft boven gemiddeld zeeniveau en in het weekend en op weekdagen tussen 17.00-09.00 uur lokale tijd boven FL 065.

Van 30 mei (hemelvaartsdag) tot en met 2 juni 2019 organiseert de zweefvlieg- club Den Helder een evenement met historische zweefvliegtuigen. Bij een deel van deze historische zweefvliegtuigen is het niet mogelijk om een transponder in te bouwen. Het transpondervrij gebied TGB TFZ Wieringermeer wordt ingesteld om deze historische zweefvliegtuigen zonder transponder te kunnen laten vliegen. Het TGB TFZ Wieringermeer wordt alleen ingesteld op vrijdag 31 mei 2019. Op hemelvaartsdag en op zaterdag en zondag is de TMZ-A niet actief beneden FL 065 en geldt er geen transponderverplichting in het gebied.

Niet aan het evenement deelnemende luchtvaartuigen wordt geadviseerd het TGB TFZ Wieringermeer te mijden vanwege mogelijke hoge concentraties zweefvlieg- tuigen. Bestaande procedures van Maritiem Vliegkamp De Kooy (EHKD) zijn ongewijzigd. Procedures die zich uitstrekken tot het gebied waar het TGB TFS Wieringermeer is ingesteld, blijven van kracht.

Naar boven