Besluit van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 25 april 2019, nr. 2516833, houdende verlening van ondermandaat en het doorgeven van volmacht en machtiging aan onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ressorterende ambtenaren (Mandaatbesluit NCTV Ministerie van Justitie en Veiligheid 2019)

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3 van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Van het ingevolge artikel 1 van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verleende ondermandaat wordt ten aanzien van de aangelegenheden die hun portefeuille betreffen ondermandaat verleend aan:

    • a. de directeur Contraterrorisme;

    • b. de directeur Cyber Security en Statelijke Dreigingen;

    • c. de directeur Nationale Crisisbeheersing.

  • 2. Van het ingevolge artikel 1 van het Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verleende ondermandaat wordt ten aanzien van de aangelegenheden bedoeld in artikel 5, tweede lid, onderdeel a, van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid, ondermandaat verleend aan de directeur Wetgeving en Juridische Zaken.

Artikel 2

Als hoofd van dienst in de zin van artikel 4, eerste lid, onderdeel b, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement ten aanzien van de onder hun dienstonderdeel ressorterende ambtenaren, worden aangewezen de ambtenaren, genoemd in kolom 1 van bijlage 1 bij dit besluit.

Artikel 3

Als bevoegd om te beschikken over bedragen voor het aangaan van verplichtingen en voor het verrichten van uitgaven, worden aangewezen de ambtenaren, genoemd in kolom 1 van bijlage 2 bij dit besluit voor zover het betreft de bedragen, genoemd in kolom 2 van die bijlage.

Artikel 4

Aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid blijft voorbehouden:

  • a. de bevoegdheid om beslissingen te nemen inzake aanstelling, bevordering en ontslag van, het treffen van disciplinaire maatregelen jegens en het geven van gratificaties en andere bewuste beloningen aan functionarissen op managementfuncties van schaal 14 en hoger direct onder het niveau van directeur;

  • b. de bevoegdheid tot inhuur van interim-management, organisatie- en formatieadvies, communicatieadvies en beleidsadvies.

Artikel 5

  • 1. De in artikel 1, eerste lid, onder a tot en met c, genoemde functionarissen wordt toegestaan elkaar volledig te vervangen. Zij treden daarbij in elkaars in artikel 1, eerste lid, genoemde bevoegdheden.

  • 2. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wordt bij afwezigheid vervangen door de plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Bij afwezigheid van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid worden zij vervangen door de directeuren, in volgorde van benoeming.

Artikel 6

Het Mandaatbesluit NCTV Ministerie van Veiligheid en Justitie 2016, het Mandaatbesluit Contraterrorisme NCTV 2016, het Mandaatbesluit Cyber Security NCTV 2016, het Mandaatbesluit Bewaking, Beveiliging, Burgerluchtvaart NCTV 2016, het Mandaatbesluit Analyse en Strategie NCTV 2016 en het Mandaatbesluit Nationaal Crisis Centrum 2016 worden ingetrokken.

Artikel 7

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

Artikel 8

Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaatbesluit NCTV Ministerie van Justitie en Veiligheid 2019.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant wordt geplaatst. De bijlagen 1 en 2 bij dit besluit liggen bij het ministerie ter inzage.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, P.J. Aalbersberg

TOELICHTING

Dit besluit regelt de verlening van ondermandaat en het doorgeven van volmacht en machtiging door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan de directeuren van het cluster NCTV voor alle aangelegenheden betreffende hun portefeuilles, met inachtneming van artikel 3, tweede lid, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarnaast regelt dit besluit, met inachtneming van artikel 3, vijfde lid, van laatstgenoemd Mandaatbesluit, de verlening van ondermandaat en het doorgeven van volmacht en machtiging aan diezelfde directeuren alsook de hoofden van de programma’s en kernonderdelen die deel uitmaken van de NCTV, voor zover het gaat om het nemen van besluiten inzake financieel beheer en het nemen van rechtspositionele besluiten ten aanzien van onder hen ressorterende ambtenaren. In samenhang hiermee strekt dit besluit tot intrekking van het Mandaatbesluit NCTV Ministerie van Veiligheid en Justitie 2016 en de daaronder vallende mandaatbesluiten (Contraterrorisme NCTV 2016, Cyber Security NCTV 2016, Bewaking, Beveiliging, Burgerluchtvaart NCTV 2016, Analyse en Strategie NCTV 2016, Nationaal Crisis Centrum 2016). Reden hiervoor is de wijziging van de artikelen betreffende de NCTV in het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met een herschikking van de taken van de NCTV, die nodig is gebleken om de organisatie van het uitvoeren van de taken met het oog op de ontwikkelingen in het veiligheidsdomein flexibeler te maken, zodat de NCTV de rol van coördinator optimaal kan blijven vervullen. Deze herschikking houdt in dat het werken aan de maatschappelijke opgaven, waarvoor de NCTV met andere partijen in het veiligheidsdomein staat, voortaan geschiedt in inhoudelijke programma’s en in kortdurende projecten, dat daarnaast een aantal vaste taken wordt uitgevoerd in kernonderdelen, en dat die programma’s en kernonderdelen, in plaats van in directies, worden ondergebracht in een drietal portefeuilles (Contraterrorisme; Cyber Security en Statelijke Dreigingen; Nationale Crisisbeheersing). Deze portefeuilles worden, evenals de programma’s en kernonderdelen die daarvan deel uitmaken, in bovenvermeld Organisatiebesluit vastgelegd. In verband hiermee dienen de tot dusverre toepasselijke mandaatbesluiten, waarin nog werd uitgegaan van de indeling van de NCTV in directies en afdelingen, te worden vervangen. Voor de inhoud van dit besluit is overigens waar mogelijk wel aansluiting gezocht bij die van het Mandaatbesluit NCTV Ministerie van Veiligheid en Justitie 2016 (zie bv. de artikelen 4 en 5 van dit besluit). In aansluiting op dit besluit zullen de ondermandaten door de directeuren aan de hoofden van de programma’s en kernonderdelen, voor zover het gaat om andere aangelegenheden dan financieel beheer en rechtspositionele besluiten, in nieuwe besluiten worden verleend.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, P.J. Aalbersberg

Naar boven