Kennisgeving voornemen ontheffing voor afwijking van de stikstoftotaal gebruiksnormen conform meststoffenwet

Gelet op de artikelen 38, tweede lid, en 43 van de Meststoffenwet in samenhang met artikel 3:12, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Maakt bekend:

In het vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn is erkend dat generieke maatregelen tegen nitraatuitspoeling in de bodem niet altijd recht doen aan specifieke omstandigheden op bedrijfsniveau of aan de zeer diverse regionale omstandigheden van bodem- en watersystemen en de belasting van milieu vanuit andere bronnen, zoals rioolwaterzuiveringsinstallaties. Gelet hierop is voor de jaren 2016–2018 ingestemd met het pilot project “Slim bemesten”. Daarin wordt volgens het projectplan de ontwikkeling van ’een eenvoudig, betrouwbaar en door de overheid erkend systeem’ onderzocht waarmee akkerbouwers en melkveehouders kunnen voldoen aan de richtnorm van de Nitraatrichtlijn (<50 mg /l nitraat in bodemvocht). Binnen de pilot kan afgeweken worden van de generieke gebruiksnormen voor stikstof, zodat op maat kan worden bemest. Voor deze afwijking van de wettelijke gebruiksnormen zijn aan de 25 deelnemende agrarische ondernemers ontheffingen van de stikstofgebruiksnormen verleend.

Het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn vermeldt dat het mogelijk is dat de pilot “Slim bemesten” met twee jaar wordt vervolgd. De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB), de initiatiefnemer van het project, heeft om dit vervolg gevraagd. De LLTB wil in de jaren 2019–2020 het toegepaste nitraatuitspoelingsmodel verder ontwikkelen en tot een maatwerkaanpak voor bemesten komen dat verder in het lössgebied kan worden toegepast. Ik heb het voornemen om met de verlenging in te stemmen onder de voorheen geldende voorwaarden. Daarbij is het voor de overheid onverminderd van belang dat het systeem voor maatwerkaanpak van bemesten niet alleen bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen van de Nitraatrichtlijn, maar ook dat afwenteling naar andere milieucompartimenten wordt voorkomen. Daarnaast is het voor de overheid van belang dat het systeem goed te borgen is zonder dat de uitvoerings- en handhavingslasten van de overheid toenemen.

Evenals in de voorgaande jaren wordt voor de deelnemers gedurende de pilotperiode elk jaar een bedrijfsspecifieke stikstofgebruiksnorm bepaald en wordt jaarlijks voor elke deelnemer een te volgen actieplan opgesteld. Daarbij staat als voorheen voor elk van de 25 deelnemende akkerbouwers en melkveehouders de mogelijkheid open om af te wijken van de wettelijke stikstoftotaalgebruiksnormen. Voor deze afwijking dient een ontheffing te worden verleend. Ik heb het voornemen om de ontheffingen voor deelnemende bedrijven aan de pilot “Slim bemesten” onder de eerder geldende voorwaarden voor de kalenderjaren 2019 en 2020 te continueren.

Gedurende zes weken na dagtekening van deze Staatscourant kunnen het ontwerp van de ontheffingen en de daarop betrekking hebbende stukken tijdens kantoortijden worden ingezien bij de receptie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Gedurende dezelfde termijn kan eenieder zijn zienswijze met betrekking tot de ontwerpontheffing mondeling of schriftelijk kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan:

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag, onder vermelding van ”Verlenging ontheffingen pilot ‘Slim Bemesten’ 2019–2020”.

Voor nadere inlichtingen over de procedure of voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling kenbaar wilt maken, neemt u contact op met het secretariaat van het Team Mest via telefoonnummer (070) 3798952.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven