Ongewijzigd vastgesteld bestemmingsplan en verleende omgevingsvergunning transportleidingen BEC Coevorden.

Logo Coevorden

Burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden maken op grond van het bepaalde in de artikelen 3.8 en 3.32 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 16 april 2019 het bestemmingsplan transportleidingen BEC Coevorden ongewijzigd heeft vastgesteld.

Tevens is op 30 april 2019 omgevingsvergunning, voor het onderdeel archeologie, verleend ten behoeve van de aanleg van de transportleidingen (zaaknummer 36165-2018).

Het plan

Op het bedrijventerrein Europark te Coevorden (Berlijnseweg 1) wordt een biogasinstallatie gerealiseerd. De biogasinstallatie wekt biogas op, dat na bewerking tot aardgaskwaliteit, kan worden ingevoerd in het net van de Nederlandse Gasunie.

De aansluiting op het gasnet vindt plaats op de afsluiterschema van de Gasunie ter hoogte van de afslag Coevorden-Zuid (N34) op het bedrijventerrein De Hare. Om deze aansluiting te kunnen realiseren dient er een gastransportleiding met een lengte van ongeveer 4300 meter te worden aangelegd.

De leiding wordt grotendeels aangelegd door middel van gestuurde boringen (HHD) en ligt voor het merendeel van het tracé op een diepte variërend van 17 tot 29 meter.

Naast de gastransportleiding worden nog twee transportbuisleidingen aangelegd tussen twee de bedrijfslocaties van Bio Energy Coevorden, vanaf de Berlijnseweg 1 naar De Mars 9 in Coevorden. Beide bedrijfspercelen liggen op het Europark.

Eén transportleiding wordt aangelegd voor het transport van liquide biomassa en één transportleiding wordt aangelegd ten behoeve van loosbaar bedrijfswater.

Voor een deel van het leidingentracé is een omgevingsvergunning, voor het onderdeel archeologie, benodigd op grond van het geldende bestemmingsplan buitengebied.

Coördinatieverordening

Artikel 3.30 e.v. van de Wet ruimtelijke ordening en de Coördinatieverordening Coevorden 2012 maken het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk worden doorlopen. Dat wil zeggen dat de voorbereiding en bekendmaking van verschillende besluiten tegelijk worden behandeld. De aanvrager heeft verzocht om op grond van de coördinatieverordening, naast het verzoek om herziening van het bestemmingsplan ook de aanvraag omgevingsvergunning gecoördineerd te behandelen.

Raadplegen stukken

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning met bijbehorende stukken kunnen op afspraak op werkdagen vanaf 3 mei 2019 tot en met 13 juni 2019 worden ingezien in het Klantcontactcentrum Hof van Coevorden, Kasteel 1 te Coevorden.

Het bestemmingsplan met bijlagen is digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl

Beroep

Ingevolge artikel 8.3 van de Wet ruimtelijke ordening worden het bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen voor de mogelijkheid van beroep als één besluit gezien. Tegen het gecoördineerde besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en verlening van de omgevingsvergunning kan gedurende de beroepstermijn (tot en met 13 juni 2019) door de volgende personen en/of instanties beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS), Postbus 20019, 2500 EA Den Haag:

1. Belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan en/of het ontwerp van de omgevingsvergunning;

2. Belanghebbenden die weliswaar geen zienswijze hebben ingediend, maar kunnen aantonen hiertoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest.

Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zowel voor het indienen van beroep als voor een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

Inwerkingtreding

De besluiten treden in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Coevorden, 2 mei 2019.

Naar boven